Acasa BusinessEconomic Ce se mai întâmplă cu comerțul mondial cu armament (raport SIPRI)

Ce se mai întâmplă cu comerțul mondial cu armament (raport SIPRI)

scris de M.A.B.
28 afisari

Volumul total al vânzărilor de armament a crescut cu 14% în perioada 2009-2013 comparativ cu precedenții cinci ani, potrivit unui raport publicat luni de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace /SIPRI/ din Stockholm, relatează AFP.

În perioada 2009-2013 cei mai mari furnizori mondiali de armament au fost SUA (29% din exporturile mondiale), Rusia (27%), Germania (7 %), China (6 %) și Franța (5%). Împreună, cele cinci state au controlat 74% din vânzările mondiale de armament în perioada 2009-2013 iar primele două peste jumătate (56%).

În rândul importatorilor, pe primul loc la nivel mondial se situează în continuare India, țară ale cărei importuri de armament au crescut cu 111% în perioada 2009-2013 comparativ cu perioada 2004-2008, ajungând de la 7% la 14% din importurile mondiale. India a trecut în fața Chinei devenind cel mai mare cumpărător mondial de armament în 2010. Rivalul tradițional al Indiei, Pakistanul și-a majorat și el achizițiile de armament cu 119%, de la 2% până la 5% din importurile mondiale.

În prezent, clasamentul primilor cinci importatori mondiali de armament are următoarea ordine: India, China, Pakistan, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită. Rusia a furnizat 75% din importurile de armament ale Indiei, în timp ce SUA au fost responsabile pentru 7%. În schimb, China a asigurat 54% din importurile Pakistanului iar SUA au fost responsabile pentru 27%.

‘Livrările de armament ale Chinei, Rusiei și SUA spre Asia de Sud sunt determinate atât de considerente economice cât și politice’, a declarat Siemon Wezeman, analist la SIPRI Arms Transfers Programme. ‘În particular, China și SUA par să utilizeze livrările de armament către Asia pentru a-și consolida influența în regiune’ a adăugat Wezeman.

Potrivit SIPRI, fluxurile de armament au crescut puternic între 2008 și 2013 în direcția Africii, Americii, Asiei și Oceaniei dar s-au redus spre Europa. În timp ce exporturile de armament spre Africa au crescut cu 53%, importurile statelor europene au scăzut cu 25%. Marea Britanie este cel mai mare importator european de armament (12% din livrări), urmat de Azerbaidjan (12%) și Grecia (11%).

2 comentarii

Pribeagul 17-03-2014 - 20:26

„România a devenit exportatoare de armament printr-o decizie a lui Nicolae Ceaușescu, anunțată la Plenara Comitetului Central al PCR din 1968[8]. Sub presiunea invaziei sovietice în Cehoslovacia, coroborată cu naționalismul politic al lui Ceaușescu, Plenara PCR a aprobat înființarea unui sector al producției de apărare, în cadrul industriei naționale, sector care, până în 1964, a suportat efectele acordurilor de după războiul mondial, fiind practic desființat[8]. După 10 ani de la Plenară, România dobândea autonomie față de industria sovietică de armament și de cea a membrilor pactului de la Varșovia, care, pâna în acel moment, asigurau necesarul de tehnică militară al armatei române[8]. În anii 1980, 75% din necesarul de tehnică al armatei era asigurat din producția internă de armament, existând și un consistent potențial de export[8]. Noul profil industrial a început fabricarea unei largi game de produse militare, după modele asimilate din Uniunea Sovietică și din țările prietene: tancuri, rachete, nave, avioane de luptă, arme de artilerie și infanterie cu muniția aferentă, sisteme radar și de transmisiuni etc[8]. Cea mai mare parte a uzinelor de armament au fost construite cu profil dublu, insistându-se ca liniile de fabricație să poată fi utilizate atât în scopuri civile, cât și militare[8]. Industria românească de armament începea, prin anii 1980-1982 să exporte masiv în țările din sfera de influență a blocului comunist, dar și în state aflate în conflict ori sub embargo internațional, ignorat de România[8]. Exporturile de arme constituiau partea practică a politicii externe promovate de Ceaușescu, în contactul cu țările arabe sau regimurile revoluționare din Africa, Asia și America Latină[8]. România s-a implicat și în traficul ilegal de armament, scopul fiind atragerea de valută în țară, devenint astfel un cap de pod pentru traficanți de arme renumiți[8]….

Înainte de 1989, în industria de armament lucrau mai mult de 200.000 de oameni, iar numărul a ajuns la 65.000 în anul 2001[9]. În perioadele bune, România a exportat armament în valoare de mai multe miliarde de dolari[9]. După 1989, România a pierdut aproape toate piețele tradiționale și o dată cu restructurarea armatei de la 300.000 de militari la aproximativ 100.000, a căzut și piața internă[9]. În anul 2000, exporturile de produse strategice au fost în valoare de doar 37 milioane de dolari, comparativ cu 700 milioane de dolari, cât a exportat România în 1989[9].”

Am ocupat un loc de frunte in productia si exportul de armament. Odata.

Acum ne mindrim cu alte realizari: „Locul 1 în Europa la costul de construcţie a unei autostrăzi este ocupat de România, care a ajuns şi la circa 23 de milioane de euro pe  kilometru. Cea mai ieftină autostradă a fost construită în Bulgaria, cu doar 2 milioane de euro pe kilometru.”

Ce mai face dl Plesu? Il biziie Badea? Asta-i marea lui problema?

tomi 17-03-2014 - 21:59

@Pribeagul, articol bun, imi place, esti bine documentat. Da! este o mare pierdere industria de armament romaneasca care dadea o paine buna la sute de mii de familii romane. Daca este sau nu etic acest domeniu si in final cineva are sa moara de aceste arme este devenit invechit ca argument. Daca nu vinzi tu va vinde altul – cine vrea sa ucida va gasi mijloace oricum. In cel mai rau caz va lua o bara un topor si masacrele nu vor disparea.
Industria romana de armament era una din cele mai bune, inginerii cei mai capabili si experimentati lucrau in acest domeniu. Am un coleg, originar din Romania, lucrase in „orasul nou” Victoria unde lucra ca inginer militar in domeniul chimic-pirotehnica. Astazi la 80 de ani este la 15 ani dupa pensionare dar continua sa lucreze, nimeni nu risca sa-l lase acasa ca ceea ce stie el in chimie 100 de tineri ingineri care ar gandi simultan nu ar fi capabili sa realizeze = omul este un geniu al pirotehnicii. Romania a pierdut si continua sa piarda genii ca inca nu a ajuns la mintea cocosului ca salariile bune revin celor capabili si nu bisnitarilor, politicienilor mafiotilor care cresc ca si ciupercile si duc tara pe rapa.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult