Acasa BusinessEconomic Ce subiecte vor fi abordate la noua misiune FMI la București

Ce subiecte vor fi abordate la noua misiune FMI la București

scris de Z.V.
2 afisari

O misiune a Fondului Monetar Internţional (FMI) va sosi marţi la Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale.

Ce subiecte vor fi abordate la noua misiune FMI la București (foto:cepa.org)

Misiunea va discuta cu autorităţile române evoluţiile economice recente şi priorităţile în ceea ce priveşte reformele economice. De asemenea, vor fi discutate măsuri pentru compensarea veniturilor pierdute prin amânarea cu trei luni a majorării accizei la carburanţi, astfel încât să fie asigurată ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB„, a declarat într-un comunicat remis de mediafax reprezentantul rezident al FMI în România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa. Surse guvernamentale au declarat miercuri că echipa FMI, CE şi BM va sosi la Bucureşti marţi, 21 ianuarie, pentru a doua evaluare a acordului încheiat la mijlocul anului trecut şi completarea primei evaluări.

Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar Internaţional să aprobe două evaluări ale acordului preventiv al României, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze ultima scrisoare de intenţie, opunându-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru de carburanţi, document care încheia evaluarea derulată la finele anului trecut de FMI. Ministrul pentru buget, Liviu Voinea, a declarat marţi, la Viena, că acordul cu FMI este în derulare şi a arătat că economia a performat anul trecut mai bine decât au estimat autorităţile române împreună cu experţii internaţionali, creşterea din 2013 îndreptându-se spre 3%.

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că România a încheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB şi o creştere economică de 2,7%, mai mare decât cea prognozată. Pentru anul trecut, Guvernul, FMI şi Comisia Europeană au anticipat o creştere economică de 2,2%, după ce iniţial ţinta a fost fixată precaut la 1,6%. Board-ul FMI a amânat în decembrie discuţia privind evoluţia acordului cu România, întrucât autorităţile nu au putut trimite scrisoarea suplimentară de intenţie fără semnătura preşedintelui.

Băsescu a susţinut că estimările privind scăderea preţului la combustibil reprezintă „o minciună”, iar dacă de la 1 aprilie se vom mai adăuga 41,8 bani la fiecare litru de benzină şi motorină se va resimţi şi mai puternic în preţuri şi inflaţie. Mai mult, şeful statului a arătat că a transmis Guvernului locul de unde să se reducă cheltuielile, iar cu ocazia vizitei Fondului Monetar Internaţional, va fi foarte atent ca recomandările de ţară care au fost făcute României de Comisia Europeană să fie introduse în scrisoarea către Fond.

Preşedintele declara, la finele lunii decembrie, că îşi asumă explicarea în luna ianuarie, în discuţiile cu FMI, a erorilor legate de creşterea accizei la carburanţi. România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

1 comentariu

Tache 19-01-2014 - 02:14

Nu am putut trece cu vederea situaţia financiară din Europa pe care o consider ca fiind foarte negativă, ca să nu spun dezastruoasă. A trebuit să intru în polemici cu cei care au afirmat că actuala criză din zona euro ar fi un rezultat al unui cataclism global. Nu este adevărat! Da, criza din anii 2008-2009 a fost declanşată de SUA şi Europa. Dar ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă în zona euro din 2011 încoace este un fenomen pur european. Aşa ceva nu s-a văzut nici în Asia, nici în Africa, nici în America de Sud. Aceasta a fost ideea pe care am încercat să o susţin în cadrul Gaidar Economic Forum.

…………………………………………………………………………………………………….

Vocea Rusiei: În aceste zile, Cehia încearcă să formeze un nou guvern. Cu ceva timp în urmă a fost învestit în funcţie un nou preşedinte. În perioada când aţi fost şef de stat, relaţiile ruso-cehe se dezvoltau pe o linie ascendentă. Ce se va întâmpla în continuare în relaţiile noastre?

Vaclav Klaus: Nu prevăd vreo schimbare. Da, în perioada preşedinţiei mele, relaţiile de afaceri ruso-cehe au cunoscut o dinamică pozitivă. Şi nu e vorba doar de faptul că am încercat personal să încurajez acest trend. În perioada aceea, Rusia obţinuse deja o stabilitate economică, înregistrase o creştere economică. Brusc, economia cehă şi-a dat seama că ar fi bine să fie restabilite vechile relaţii economice cu ruşii. Şi Cehia s-a reorientat total spre Est. Într-un cuvânt, sper că am jucat un rol pozitiv, dar, cu toate acestea, au existat şi factori obiectivi”.

http://romanian.ruvr.ru/2014_01_17/Vaclav-Klaus-Respect-Rusia-pentru-stabilitatea-sa-8148/

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult