Acasa BusinessEconomic Ce trebuie sa stii cand mergi la banca pentru OUG 50

Ce trebuie sa stii cand mergi la banca pentru OUG 50

scris de Ziua Veche
2 afisari

Zilele acestea trebuie neaparat sa ajungi la banca pentru a obtine actul aditional de modificare a contractului de credit. Despre toate acestea si despre multe alte subiecte, a vorbit la videochatul incont.ro seful Serviciului Financiar–Bancar din cadrul ANPC, Irina Vasile, cea care cunoaste cel mai bine ordonanta 50/2010.

@ Cand mergi la banca sa studiezi actul aditional, trebuie sa ai la tine si contractul intitial, pentru a vedea ce modificari aduce noul document.

Nivelul marjei poate fi solutionat in instanta, pentru ca OUG 50 nu vine sa micsoreze dobanzile, ci doar sa stabileasca o formula transparenta de calcul, formata din EURIBOR si marja fixa.

 

@ Bancile nu au voie sa introduca noi comisioane, deci este ilegala redenumirea comisionului de risc in comision de administrare, implicit majorarea acestuia din urma. In acest caz sunt incalcate prevederile ordonantei, asadar trebuie sa depui reclamatie la banca (ai grija sa fie inregistrata) si la ANPC.

@ Daca pana acum aveai un comision de risc, insa nu aveai unul de administrare si sesizezi ca nu il mai platesti pe primul, dar a aparut cel de-al doilea, atunci poti face reclamatie la ANPC si in instanta. Nu aveai comision de administrare stabilit in primul contract, deci el nu poate fi perceput.

@ OUG 50 nu se aplica imprumuturilor obtinute prin programul „Prima Casa”.

@ Prevederile ordonantei se aplica incepand cu data intrarii in vigoare a acesteia, iar in aceasta categorie intra si indicii EURIBOR, ROBOR, LIBOR.

@ Actul aditional trebuie redactat in tot atatea exemplare in cate a fost emis si contractul initial. El trebuie sa fie datat, inregistrat, semnat de client, altfel este considerat nul.

@ Marja ce rezulta din dobanda actuala minus EURIBOR, ROBOR, LIBOR este o metoda de calcul corecta din punctul de vedere al ANPC.

@ vechile contracte NU raman in vigoare, cu toate clauzele lor abuzive, in lipsa unui act aditional.

@ Daca nu esti de acord sa semnezi actul aditional, va trebui sa mentionezi asta in scris pe respectivul document sau printr-o sesizare la banca (neaparat sa aiba numar de inregistrare). In cazul in care actul incalca prevederile OUG, poti face reclamatie la ANPC. Daca este vorba de orice alta nemultumire, te poti adresa instantei de judecata.

@ Chiar daca ai semnat actul aditional si exista prevederi ce nu sunt in conformitate cu OUG 50, acestea sunt nule de drept. Dar daca acele clauze sunt in conformitate cu legea, nu te mai poti bate decat in instanta.

@ Serviciile care nu sunt prevazute in contract sunt taxate printr-un comision unic: schimbarea scadentei pentru plata ratei, schimbarea monedei creditului etc.

@ Daca in contract nu se mentioneaza ca dobanda este fixa, atunci nu poti interpreta ca ea este fixa. Dobanda variabila nu trebuie neaparat sa varieze, dar asta nu inseamna ca ea este fixa.

@ Banca nu poate obliga clientul sa semneze actul aditional pe loc. Poti lua acasa documentul, ca sa il analizezi, si abia apoi sa hotarasti daca il accepti sau nu.

@ In cazul in care nu este trecuta nicio marja, ea nu se considera egala cu zero. Dobanda va deveni EURIBOR plus marja formata din ce se numea anterior „costurile interne ale bancii”.

@ Banca nu poate modifica unilateral dobanda fixa in dobanda variabila, tot asa cum nu poate transforma dobanda variabila intr-una fixa, fara acordul clientului.

@ Daca nu semnezi actul aditional, banca nu iti poate cere rambursarea creditului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult