Acasa BusinessEconomic Cele mai performante judete in functie de cum a fost gospodarit banul public

Cele mai performante judete in functie de cum a fost gospodarit banul public

scris de Doru Dragomir
1 afisari

Care sunt criteriile dupa care evaluam rezultatele alesilor nostri locali? Cum ne dam seama ca primarii pe care i-am votat au facut lucruri bune pentru orasele lor? Daca sunt gospodari sau nu? Una din modalitati este sa vedem cati bani reusesc sa aduca in plus pentru judetul lor. Aceasta este una dintre cele mai importante etape economice.

De altfel, doua etape sunt importante in gospodarirea banului public: cum aduni sume tot mai mari de bani si, in al doilea rand, pe ce anume ii cheltuiesti. Iar ceea ce vom urmari in aceasta analiza se refera la ambele etape! Vom arata care a fost executia bugetelor locale in fiecare judet din tara in anul 2010, acestea fiind cele mai recente date regionale.

Concret, cum au incheiat judetele Romaniei anul 2010 din punct de vedere financiar. Pe plus sau pe minus. Si cu cat. Iar in functie de aceste cifre vom vedea care au fost cei mai buni alesi locali. De la inceput, sa spunem ca toate judetele Romaniei au incheiat anul 2010 cu excedent bugetar.

Multe din judetele mari se afla in prima parte a clasamentului. Totusi, sunt multe suprize, astfel incat nu putem spune raspicat ca judetele mari au inregistrat si cele mai mari excedente bugetare. Dupa cum era de asteptat, cel mai mare surplus a fost consemnat in Bucuresti. Anume, 442,9 milioane de lei. Dar acest lucru a avut loc pentru ca Bucuresti are cel mai mare numar de contribuabili si cel mai ridicat numar de agenti comerciali. Practic, am putea spune ca dupa Bucuresti incepe adevaratul „concurs”.

Venituri/cheltuieli

Dupa Capitala, urmeaza, surprinzator, un judet din zona Moldovei. Vorbim despre Bacau, al doilea judet din Romania dupa valoarea excedentului bugetar. Mai precis, judetul Bacau a incheiat anul cu un surplus de 118,2 milioane de lei. A inregistrat venituri de 1,174 miliarde de lei, iar cheltuielile s-au ridicat 1,056 miliarde de lei. Rezultatul: un surplus de 118 milioane de lei (mai precis, 118,2 milioane de lei, luand sumele exacte). Pe locul trei se plaseaza Clujul, la cateva milioane de lei. La polul opus, cele mai slabe rezultate au fost obtinute de catre judetul Caras-Severin. Conducatorii acestui judet au incheiat anl 2010 cu un surplus de doar 12,3 milioane de lei. Dar iata topul judetelor dupa surplusul bugetar cu care au incheiat anul 2010:


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult