Acasa BusinessEconomic CFR Călători vrea să împrumute 100 milioane de euro de la BERD pentru achiziţia de rame noi

CFR Călători vrea să împrumute 100 milioane de euro de la BERD pentru achiziţia de rame noi

scris de Misu Andrei
41 Afisari

CFR Călători vrea să împrumute aproximativ 100 de milioane de euro pentru achiziţia în leasing operaţional a unui număr de 30 de rame noi, a anunţat, joi, directorul general, Traian Preoteasa. Potrivit acestuia, compania a făcut deja demersuri în acest sens la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

,,Am contactat Banca Europeană de Dezvoltare – BERD, s-au depus documentaţiile necesare şi aşteptăm finanţarea şi, în colaborare cu BERD şi cu uzine mari producătoare, vom achiziţiona sau intenţionăm să achiziţionăm în jur de 30 de rame noi„, a spus Traian Preoteasa.

Joi, în cadrul unei conferinţe, acesta şi-a prezentat activitatea de la preluarea mandatului, la 1 octombrie 2021.El a admis că sunt probleme cu faptul că CFR Călători are pierderi, însă, cu garanţia statului, crede că va putea accesa în jur de 100 de milioane de euro pentru achiziţia de material rulant.

,,Era o variantă de achiziţie second-hand, dar BERD nu finanţează decât achiziţie de material rulant nou. Vom dota cu rame – ăsta este viitorul transportului feroviar – CFR Călători atât prin ARF, cât şi prin contribuţie proprie, dat fiind că anul trecut, în decembrie, s-a semnat un contract de servicii publice pe 10 ani care ne dă acces la o finanţare, să zicem, mai bună. Avem nişte probleme de încheieri de bugete pe care le încheiem pe pierdere, dar, cu garanţia statului, probabil că vom accesa în jur de 100 de milioane de euro de la BERD ca să achiziţionăm rame noi„, a afirmat acesta.

Preoteasa a precizat că ramele vor fi achiziţionate în leasing operaţional, întrucât compania nu are buget de investiţii.

,,În leasing operaţional. Vom vedea la momentul potrivit. Discuţia cu BERD a început cam acum două luni. Suntem în faza de depunere a documentelor. Vom căuta cele mai bune condiţii de livrare. Sigur în leasing operaţional. Nu putem face achiziţii, nu suntem abilitaţi. În leasing operaţional, cele mai bune variante pe care le vom găsi la momentul acela pe piaţă. Nu vă pot spune direcţia pe care o avem – avem o direcţie dar nu v-o pot spune„, a explicat directorul general.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult