Acasa BusinessEconomic Cheltuielile totale de consum ale românilor

Cheltuielile totale de consum ale românilor

scris de R. C.P.
6 afisari

Gospodăriile din România şi-au mărit anul trecut cheltuielile de consum cu 7,2% comparativ cu 2014, până la 98,5 miliarde euro, nivel maxim istoric, ritmul de creştere fiind al doilea din Uniunea Europeană, după cel înregistrat în Marea Britanie, arată seriile statistice publicate de oficiul european de statistică, Eurostat.

economieÎn 2014, cheltuielile finale de consum ale gospodăriilor din România au fost de 91,9 miliarde euro, depăşind precedentul nivel record, de 90,4 miliarde euro, înregistrat în 2008, anul de vârf înainte de criză.

Potrivit Eurostat, cheltuielile private de consum includ, pe lângă cheltuielile gospodăriilor, şi cele realizate pentru satisfacerea nevoilor individuale sau colective ale populaţiei de către instituţii nonprofit precum societăţi religioase, sportive sau de către partidele politice.

În Uniunea Europeană, cea mai mare creştere a cheltuielilor de consum ale gospodăriilor a fost înregistrată anul trecut în Marea Britanie, de 14% până la 1.666 miliarde de euro.

În urma evoluţiei, Marea Britanie a devenit în 2015 cea mai mare piaţă de consum din UE, depăşind Germania, care a înregistrat cheltuieli de consum ale gospodăriilor de 1.633,4 miliarde euro.

Pe următoarele locuri se situează Franţa (1.199,7 miliarde euro), Italia (999,3 miliarde euro) şi Spania (622,2 miliarde euro), potrivit Eurostat.

În 2015, România era a 15-a piaţă de consum din rândul celor 28 de state membre ale UE, apropiindu-se de cheltuielile de consum ale gospodăriilor din Finlanda (115,6 miliarde euro), Portugalia (118,2 miliarde euro) şi Grecia (123,8 miliarde euro), state cu un număr de locuitori mult mai scăzut.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult