Acasa BusinessEconomic China a ajuns a doua putere economică mondială

China a ajuns a doua putere economică mondială

scris de D.P.
3 afisari

China a devenit a doua economie mondială luând locul Japoniei în 2010, după ce Produsul său Intern Brut (PIB) l-a depăşit pe cel al arhipelagului nipon pe tot parcursul anului, conform cifrelor anunţate luni de Guvernul japonez.

Moneda china

foto: Agerpres

PIB-ul Japoniei, în termeni nominali, s-a ridicat la 5.474,2 miliarde de dolari, potrivit statisticilor publicate la Tokio, Guvernul precizând că PIB-ul Chinei a atins la rândul său echivalentul a 5.878,6 miliarde de dolari.

Economia chineză a depăşit-o astfel pe cea a vecinului ei în 2010 şi a devenit a doua din lume, după Statele Unite, un loc ocupat de economia niponă din 1968.

China afişează de ani de zile o rată de creştere ce se apropie sau depăşeşte 10%, PIB-ul ei crescând încă la 10,3% în 2010.

Puternic afectată de recesiunea economică mondială în 2008 şi 2009, economia Japoniei a început să îşi revină în 2010, creşterea ei atingând 3,9%, dar aceasta nu a permis arhipelagului să îşi păstreze poziţia a doua în faţa Chinei în ascensiune rapidă, adaugă AFP, citată de Agerpres.

Dacă economia chineză va continua creşterea în ritmul actual, estimează analiştii, China ar putea detrona Statele Unite de pe primul loc în următorul deceniu.

106 comentarii

Pribeagul 15-02-2011 - 00:55

Buna dimineata, ziua, seara, fiecaruia dupa fusul orar.

Ce tema de interes: rezultatele si influenta integrarii Romaniei cu Franta asupra cetatenilor romani.

In Romania neintegrata s-a stabilit un echilibru: munca, timp liber, odihna, casa, masa alte bunuri: TV alb-negru nu color, masina Dacia nu Renault, concediu la M Neagra nu la Monte Carlo, Carmitru si nu Yves Montand etc.

O productie anuala de 17 mil tone de otel, 20 mil to cereale, 2.5 mil porci la CONTIM (acum par a fi mai multi porci) etc, te faceau sa crezi, iti dadeau speranta ca la un moment dat vei ajunge sa traieasti chiar la nivelul francezului… mai ai un pic de strins cureaua si-l prinzi.

In urma integrarii avem TV color, masina Renault; unii chiar i-am intrecut pe francezi, avem Mercedes si ne permitem concedii unde nici prin cap nu ne-a trecut altadata; in schimb foarte multi sunt in pericol de a-si pierde „cutiile de chibrituri” in care locuiesc si de-a ajunge, ca altii care nu au acces nici la acestea, sa locuiasca sub pod. Uniformizarea preturilor la nivelul celor din Franta ne scade puterea de cumparare si ne va face mai saraci.

In timp ce se dezbat asemenea idei, in tara se petrec lucruri deosebit de intresante: USL se gindeste sa preia puterea, au fost schimbari la interne, au avut loc arestari ale pazitorilor granitelor, toata lumea lucreaza… Se fac dezvaluiri senzationale: angajarile se fac cu 430 mii euro – ce de bani, de unde? – zilnic vamesii colecteaza zeci de mii de euro – unii s-au scirbit de atitia bani -, care iau drumuri deocamdata nestiute etc. Si te gindesti ca avem de-aface cu o structra militarizata, iar importanti oficiali europeni ii pling pe vamesii nostri, cica au salarii mici…, la rindul lor, vamesii nostri ii pling pe cei francezi, gindind: vai de capu’ lor amariti.

Internauti cu minte brici, haideti la oile noastre! Uniti vom birui!

jan dinu 15-02-2011 - 08:27

Dragonul deabia s-a nascut !
Boris Yeltzin declara pe timpul lui Clinton
undeva la o ceremonie oficiala cu „prietenul american ”
ca > disparitia URSS ca adversar a insemnat cea mai mare
greseala – pierderea Americii suntem singura super putere O tzara – doua sisteme < avind destula logistica preluata de la
Honkong shi Taiwan shi dupa 20 ani devenind a doua economie
a lumii . De aceia presedintele O'Bamma in declaratia lui la
– starea Natiunii – a afirmat clar ca nu accepta locul doi …
avertizind shi recomandind …cu exemplul – SPUTNICULUI – !
Stiu ca ficele lui NU iau degeaba cursuri de – chineza – doar
de-a intelege calendarul & I Ching…care prevestesc viitorul…
Cert este ca mult asigurata prajitura americana acum este
impartita la mai multi pretendenti aparuti chiar neinvitati la masa …
JD-USA

jan dinu 15-02-2011 - 08:32

Bah nashparliilor – mi-atzi taiat niste texte esentiale
cu Lyndon LaRouche …shi experimentul sovietic .
S-a dea boala in „foarfeca voastra tehnologica ”
JD

Huhu Ciu 15-02-2011 - 18:12

Bravooo China, keep on going, take much care that the jews, masters of USA do not become the masters of China, they would distroy you!

Bumerang 15-02-2011 - 21:44

@ Europeanuul – Imobiliare

La categoria 1 si 2 e sigur vorba de substitutie, dar si de intindere. Daca de ex parintii au doi copii, impart anii de pe ap si copii au de avans, sau de unul mai mic de caciula. Multi vor de la 2 camere la 3 sau 4, altii invers din cauza pensiei mici si a intertinerii mari de ex. Eu tocmai asta spuneam, ca este o piata dominata de substitutie, majoritatea romanilor fiind proprietari!
„Capsunari” dar si emigrantii stabiliti in vest cumpara locuinte in Romania, Asta este cert. Nu ma intreba de ce, ca nu stiu. Stiu insa ca si eu am cumparat, tot la substitutie, vanzand ap cu 2 camere in care am stat cu parintii (si ei stabiliti intre timp aici in Germania), si cumparad unul cu patru camere! Ca sa avem pt concediu. Si eu si ei. Plus ca mai este casa de la tara. Daca a meritat? Da, am castigat 100%, cu toate reducerile de pana acum. Si ca mine multi. Daca va merita cumparand azi, nu stiu. Dar cine vine des in Ro, la familie, si nu-si permite sa cumpere acolo, cumpara in tara. Visul desart al multor emigranti e sa revina. Pana se prind ca nu are rost, au cumparat deja.

Anunturile din Publitim sunt multiplicate! Exact aceasi experienta am facut si eu cand am cumparat. Cum functioneaza. Tu pers particulara dai anunt ca vinzi. 10 agenti care mor de foamte repun anuntul cu numarul lor de tel. Si pur si simplu vin la tine cu cumparatorul de mana. Asa ca taie vreo 50 dubluri, si inca vre-o 20% care sunt la mplesneala! Ex. Am fost la un vanzator care cerea soarele si luna. Am targuit ceva, si era cat pe aci sa ne intelegem, dar. A venit nevasta si a zis nu, ca nu trebuie sa vindem neaparat!
Vei vedea ce putine raman. Si culmea, ca foarte ieftine nu sunt, daca ai observat.

Mai intervine ceva. Linia de consolidare, daca vrei so numim asa (haber n-am daca e corect termenul, ca l-am tradus din germana).
Daca unAP cu 2 camere aduce o chirie de 150- 200 pe luna, asta inseaman vreo 2000-2400 pe an!
Daca calculezi o capitalizare cu 5%, ajungi la o suma de 40 pana la 50 mii. Aici se opreste pretul si nu va scade veci! Pt ca daca vinzi sub esti prost. Chiria iti aduce o dobanda de 5% anual. Unde mai primesti atatia bani pe valuta?? Bine asta in caz ca nu ai luat credit. Dar daca ai luat, ma gandesc ca vrei sa stai in ap, si nu sa-l vinzi, numai daca nu-ti mai permiti sa platesti rata. Dar din astia nu sunt chiar foarte multi, si practic nu influenteza piata. Altfel decat inUSA, unde fara credit pe 100 de ani, nu ai sanse sa cumperi nimic 🙂

Bumerang 15-02-2011 - 22:02

Era sa uit. Asa numitii dezvoltatori construiesc prost da scump. Nu te lasa indus in eroare de spoiala in culorile curcubeului. Sunt tot din beton ca si blocurile lui ceasca. Au 5 cm de polistiren si un laminat de 3€/mp. Boah, ce dotari. Ca sa nu mai spun ca sunt la mama dracului, unde nu circula nici tramvani si nici autobuz. Si asteapta pana vine orasul salungeasca liniile! De multe ori nu sunt nici macar trotuare pana la blocuri, darami-te drumuri. Prefer un ap comunist cu infrastructura langa mine. Daca tot am bani multi, atunci cumpar sau construiesc o casa, si nu iau un ap de la „dezvoltator”!

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult