Acasa BusinessEconomic China a devenit al treilea exportator de armament la nivel mondial

China a devenit al treilea exportator de armament la nivel mondial

scris de D.S.S.
14 afisari

China a devenit al treilea exportator de armament din lume, după Statele Unite şi Rusia, depăşind Germania, Franţa şi Marea Britanie, în perioada 2010-2014, anunţă Centrul de Cercetare Internaţională pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) într-un raport, relatează BBC News online.

china armament industrie exportChina însumează în prezent aproximativ 5% din exporturile de armament la nivel mondial, trei ţări asiatice – Pakistan, Bangladesh şi Myanmar – fiind destinaţia a peste două treimi din aceste exporturi.

A doua economie mondială a avut totodată 18 ţări africane drept clienţi în ultimii cinci ani, potrivit raportului SIPRI, care precizează că datele reflectă volumul armamentului livrat şi nu valoarea financiară a contractelor.

Exporturile chineze de armament au crescut cu 143% în cei cinci ani de până în 2014, faţă de intervalul precedent de cinci ani.

În aceeaşi perioadă, exporturile de armament ale Germaniei au scăzut cu 43%, iar ale Franţei cu 27%. Per ansamblu este vorba despre o creştere cu 16% a volumului de armament transferat în lume.

Însă, în pofida saltului înregistrat de China în clasamentul global, există în continuare o distanţă importantă între volumul exporturilor sale şi cel al primilor doi clasaţi, Statele Unite şi Rusia.

Statele Unite reprezintă 31% din exporturi la nivel mondial, iar Rusia 27%. Volumul armamentului exportat a crescut în ambele ţări, în cazul americanilor cu 23%, iar al ruşilor cu 37%, în aceeaşi perioadă.

SIPRI, creat în 1966 şi finanţat în parte de către statul suedez, este specializat în cercetarea conflictelor, armamentului şi dezarmării. În definiţia vânzării de armament, Centrul include „bunuri şi servicii pentru clienţi militari, inclusiv comenzile naţionale şi exporturile”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult