Acasa BusinessEconomic Cine este Jean Tirol, laureat al premiului Nobel pentru Economie

Cine este Jean Tirol, laureat al premiului Nobel pentru Economie

scris de D.P.
7 afisari

Cercetătorul Jean Tirole de la Universitatea din Toulouse, Franţa, este laureatul premiului Nobel pentru Economie din acest an. El a fost recompensat pentru studiul privind puterea pieţelor şi reglementarea acestora.

Jean Tirol, laureat al premiului Nobel pentru Economie.

Jean Tirol, laureat al premiului Nobel pentru Economie.

Jean Tirole s-a născut în 1953, în Troyes, Franţa, iar în 1981 şi-a luat doctoratul în cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts, Statele Unite. În prezent, Tirole este director al Institutului de Economie Industrială în cadrul Universităţii din Toulouse.

Unul dintre cei mai influenţi economişti din lume, Tirole a făcut cercetări în multe domenii dar, cel mai important, a explicat cum trebuie reglementate industriile prin câteva companii puternice.

Multe industrii sunt dominate de un număr mic de companii, sau de una singură, care deţine monopolul. Lăsate nereglementate, asemenea pieţe pot produce efecte nedorite de genul preţuri mai mari decât cele determinate de costuri sau firme neperformante care supravieţuiesc blocâd intrarea pe piaţă a altor companii noi, mai productive.

Înainte de Tirole, cercetătorii şi autorităţile au căutat principii generale după care se conduc toate industriile. Tirole, în schimb, a dovedit din punct de vedere teoretic faptul că anumite reguli dau rezultate bune doar în anumite condiţii.

De exemplu, menţinerea unui anumit plafon al preţurilor ar putea determina companiile puternice să scadă costurile, ceea ce reprezintă un lucru benefic pentru societate. Totuşi, această plafonare a preţurilor permite companiei să obţină profituri excesive, ceea ce este negativ pentru societate.

Cooperarea pentru stabilirea unor preţeuri pe o anumită piaţă este, de obicei, dăunătoare, dar cooperarea pentru acordarea patentelor poate avea efecte pozitive pentru toţi actorii dintr-o industrie.

În acelaşi sens, fuziunea unei companii cu furnizorul său poate încuraja inovaţia, dar, în acelaşi timp, poate avea consecinţe negative în ceea ce priveşte competiţia.

Astfel, reglementarea unei industrii trebuie să fie atent adaptată specificului fiecărei pieţe în parte. Tirole a scris mai multe cărţi şi articole în care a prezentat un cadru general ce trebuie urmat pentru a implementa astfel de politici adaptate. De asemenea, în articolele sale, cercetătorul francez a aplicat aceste politici în domenii diverse, cum ar fi telecomunicaţiile şi sectorul bancar.

Urmând aceste îndrumări prezentate de Tirole, guvernele pot să încurajeze companiile mari să devină mai productive şi, în acelaşi timp, să evite ca acestea să afecteze competitorii şi clienţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult