Acasa BusinessEconomic Ciulinii României

Ciulinii României

scris de Doru Dragomir
29 afisari

In Romania, circa 1 milion de hectare de teren arabil este neutilizat, devenind ceea ce, in limbajul popular, se numeste parloaga. Din suprafata arabila a Romaniei, care este de 9,4 milioane de hectare, circa 1 milion de hectare raman necultivate, transformandu-se in parloage.

Partea buna este ca aceasta suprafata a scazut in ultima perioada, avand in vedere ca parloagele se intindeau pe 3 milioane de hectare in urma cu cinci-sase ani. Din nefericire, dincolo de aceste suprafete lasate necultivate, Romania si alte terenuri care sunt total ignorate, desi ar putea fi aduse in circuitul agricol.

Teren neproductiv

Astfel, Romania are aproape jumatate de milion de hectare de pamant care este degradat, care nu produce nimic. Nu este vorba despre parloage, acestea fiind terenuri arabile care nu sunt cultivate. Nu, acest pamant nu face parte din suprafata arabila. Este teren pe care nu se afla nici o constructie, dar pe care nu s-a cultivat si nici nu se cultiva nimic.

Este, efectiv, pamant care nu a fost niciodata arabil, pe care nu a fost cultivat niciodata nimic. Pamant liber, lasat in voia destinului!  PAMANT NEOCUPAT DE NICI O CONSTRUCTIE SI PE CARENU SE PRODUCE NIMIC! Da, avem si asa ceva! Si mult, din pacate. Dupa cum spuneam, aproape jumatate de milion de hectare sunt lasate de izbeliste, nefiind vreodata cultivate si, mai mult, au ajuns sa fie degradate. Suprafata totala a Romaniei este de aproape 24 milioane de hectare. De unde rezulta ca acest teren degradat reprezinta 2% din suprafata totala a tarii. Bineinteles, daca acest teren ar fi ingrijit, daca ar fi irigat si cultivat, ar putea intra in circuitul agricol. Sau i s-ar putea gasi o alta destinatie utila, s-ar putea construi cevape el, un drum, o cladire. Dar aceasta este o alta poveste, tipic romaneasca.

Si cine cel mai mult astfel de teren pe care nu se produce nimic? La nivel national, Alba este pe primul loc. Este judetul care are cel mai mult teren degradat. Astfel, 43.376 de hectare din judetul Alba sunt degradate, nu produc nimic. Pe a doua pozitie se situeaza Clujul, cu 33.452 de hectare de teren degradat. Bineinteles, la polul opus, cu cel mai putin teren de acest gen, este Capitala tarii.

Doar 93 de hectare de pamant degradat se afla in Bucuresti, fapt normal avand in vedere ca cea mai mare suprafata a Bucurestiului este acoperita de cladiri, strazi, cai de comunicatie. Dar iata cat teren degradat este in fiecare judet din Romania. Top!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult