Acasa BusinessEconomic Clasamentul celor mai leneşe ţări din UE. Pe ce loc e România ?

Clasamentul celor mai leneşe ţări din UE. Pe ce loc e România ?

scris de Doru Dragomir
15 afisari

Uluitor sau nu, exista un clasament in care romanii sunt mai muncitori decat nemtii, decat britanicii sau decat multe alte natiuni vest-europene. In esenta, un top in care romanii sunt printre cei mai harnici din toata Uniunea Europeana.

Econtext va prezinta clasamentul celor mai lenese tari din Uniunea Europeana. Mai precis, va prezentam procentul persoanelor care lucreaza putin in fiecare stat european. Cat la suta din populatia fiecarei tari europene lucreaza putin, sub 20% din programul normal de lucru. Si mai direct: cati lenesi are fiecare stat european.

Doua sunt cauzele pentru care este ridicat procentul celor care muncesc putin: fie nu-si gasesc de lucru din cauza dificultatilor economice, fie nu doresc sa lucreze, din diferite motive (cum ar fi comoditatea = lenea). Un motiv pentru a prefera lipsa de activitate in locul muncii il reprezinta, in unele tarii europene, si ajutoarele sociale. Acestea nu sunt neaparat consistente, dar multumitoare pentru a asigura un nivel optim de supravietuire. Da, ajutoarele sociale stimuleaza nemunca in multe cazuri.

Procentul lenesilor

Revenim la clasamentul europenilor care muncesc putin. Dupa cum spuneam la inceput, in acest clasament romanii stau mai bine decat multe natiuni europene. Pe scurt, suntem printre cei mai muncitori europeni. Stam si mai bine la capitolul locuri de munca si, in plus, ajutoarele sociale nu asigura multora un trai fara ocupatie, chiar daca unii romani prefera sa supravietuiasca doar cu beneficiile sociale.

In total, circa 38 de milioane de europeni au o relatie ‚la distanta’ cu munca. Pe primul loc, tara cu cele mai multe persoane care lucreaza putin, este Irlanda. In aceasta tara, 22,9% din populatia adulta lucreaza sub 20% din programul normal de munca. In cifre, 847.000 de irlandezi erau intr-o relatie de dusmanie cu munca. Irlanda are o populatie de circa 4,5 milioane de locuitori.

Pe a doua pozitie se afla Marea Britanie, cu 13,1% din populatia adulta muncind sub 20% din programul normal. Adica, 6,2 milioane de englezi. Spania, care este lider la somaj in UE, se situeaza pe locul 10, ceea ce arata ca muncitul putin nu este un efect exclusiv al scaderii numarului de job-uri.

Unde e Romania?

Suprinzator, in topul lensilor, tara noastra este pe locul 23 din 27 de state europene. Aproape de necrezut, nu? Dar iata cati romani sunt intr-o relatie de ‚neprietenie’ cu munca, dar si cati europeni lucreaza sub o cincime din programul normal de munca (NUMAR SI RATA PROCENTUALADIN FIECARE STAT):


4 comentarii

dxn 12-03-2012 - 20:40

dENISULE, Cretinosule!
NIMIC-NIMIC!
Ce dracu’ ma’ copii!?

Ciu Huhu 13-03-2012 - 07:39

Concluzia: in tarile bogate in care munca e mult mai eficienta decit in tarile sarace, populatia a devenit mai lenesa decit in tarile sarace ca Romania unde munca e mai putin eficienta, de aceea nivelul de trai e mai scazut.
Populatia muncitoare din tarile sarace e obligata sa munceasca mai mult, sa fie mai harnica, pentru a-si cistiga piinea.

Ciu Huhu 13-03-2012 - 07:41

E logic, saracii-s obligati sa munceasca mai mult decit bogatii pentru a-si cistiga piinea.

vasile 13-03-2012 - 12:53

Da-le 1000 de euro la ramani pentru munca care o fac, asa cum se plateste in Occident, in loc de 300, si sa vezi apoi pe ce loc o sa se claseza Romania in Topul lenesilor. Preturile din Romania se mentin in top, benzina alimente, chirii, servicici etc.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult