Acasa BusinessEconomic CNCAN: Centrala de Cernavodă a trecut “testele de stres”

CNCAN: Centrala de Cernavodă a trecut “testele de stres”

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

În urma efectuării “testelor de stres” Unitatea Nuclaeroelectrică de la Cernavodă a demonstrat că poate rezista la cutreme de peste 7,8 grade pe Richter.

Centrala Nuclearelectrica Cernavoda (foto:business-forum.ro)

Conform preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), Borbála Vajda, pentru realizarea acestor teste au fost analizate cutremurele iniţiale în mai multe provincii sau surse sesimotectonice şi s-a estimat că pentru România seismul maxim posibil este de 7,8 grade pe scara Richter în zona Vrancea. Un astfel de cutremur ar genera o acceleraţie maximă în plan orizontal la nivelul solului de 0,18 g.

Centrala de la Cernavodă a fost proiectată pentru a rezistat la 0,2 g, dar evaluările recente au arătat că structurile şi echipamentele rezistă până la 0,4 g fără pierderea funcţiilor fundamentale de securitate nucleară. Potrivit Mediafax, la evaluarea marjelor de siguranţă pentru rezistenţa structurilor, sistemelor şi componentelor CNE Cernavodă la evenimente seismice, au participat experţi internaţionali şi specialişti din partea Institutului Naţional de Fizica Pământului, care au confirmat o protecţie adecvată a centralei chiar şi în cazul unor cutremure extreme.

De asemenea, Borbála Vajda a menţionat că, în ceea ce priveşte inundaţiile, marjele de siguranţă existente pentru CNE Cernavodă sunt suficient de mari pentru a preveni apariţia efectelor de tip „cliff-edge” (cele pentru care se pierd brusc funcţiile de securitate nucleară) şi nu exisă puncte slabe nici pentru scenarii ipotetice în care s-ar produce inundaţii din cauza nivelului crescut al Dunării, combinat cu ploi torenţiale pe amplasament, cu mult peste maximele istorice înregistrate.

Efectuarea „testelor de stres” a fost solicitată de Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană pentru toate centralele nuclearoelectrice din Uniunea Europeană, în urma accidentului de la centrala nucleară Fukushima Daiichi din Japonia, produs la 11 martie 2011.

După producerea accidentului de la Fukushima de anul trecut, la Centrala de la Cernavodă s-au luat mai multe măsuri. Printre acestea se numără: elaborarea şi implementarea unor noi proceduri de răspuns în caz de urgenţă şi de accidente severe, precum şi pregătirea specifică a personalului pentru astfel de cazuri; asigurarea unor facilităţi de alimentare cu energie electrică din surse suplimentare independente (generatoare electrice diesel mobile); implementarea unor modificări de proiect pentru asigurarea de surse suplimentare de apă de răcire în cazul unui accident sever.

Totodată, s-au efectuat modificări de proiect a căror costuri, care se ridică la aproape 50 de milioane de euro, au fost suportate din profiturile companiei. Printre îmbunătăţiri se numără instalarea unui sistem de depresurizare filtrată de urgenţă a anvelopei, cu scopul de a asigura integritatea anvelopei reactorului, instalarea unor sisteme pasive de control al hidrogenului care ar putea fi produs, asigurarea unor căi suplimentare de adiţie de apă de răcire pentru menţinerea integrităţii reactorului şi a sistemelor conexe. În tot acest timp continuă, urmând programul normal, lucrările la reactoarele 3 şi 4.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult