Acasa BusinessEconomic Coalitia a semnat tratatul de guvernare fiscala in UE

Coalitia a semnat tratatul de guvernare fiscala in UE

scris de Doru Dragomir
2 afisari

Liderii coaliţiei de guvernare au semnat, miercuri, Protocolul politic referitor la ratificarea de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare.

Documentul a fost semnat de preşedintele PDL, Emil Boc, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, preşedintele UNPR Gabriel Oprea şi liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian.

Principiul general  vizat de document este acela ca bugetul de stat trebuie sa fie echilibrat sau excedentar. Deficitul structural anual nu trebuie să depaseasca 0,5% din PIB. În caz de abateri semnificative va fi declansat un mecanism de corecţie în mod automat. Mecanismul va include obligatia de stat membru al UE de a corecta abaterile pe o perioada definita de timp.

Declaratiile liderilor ce au urmat semnarii acestui document au aratat increderea acordata acestui tratat, care inca nu a fost adoptat in alte state membre ale UE, precum Marea Britanie si Republica Ceha.

Emil Boc, presedintele PDL, a declarat ca acest tratat „asigura sanatatea bugetului tarii”. Parerea sa a fost sustinuta si de presedintele UDMD, Humor Klemen, care a declarat ca acesta „asigura un echilibru bugetar”.  La fel de increzator s-a aratat in acest tratat si presedintele UNPR, Gabriel Oprea care a anuntat ca tratatul „are in UNPR un puternic aliat”.

Specialistii in economie au insa pareri contradictorii cu privire la acest document.  Presedintele Consiliului Fiscal a subliniat ca „”tema pactului fiscal este aceea ca se introduce o limita de 0,5% din PIB, deficit structural, in fiecare an”. Acesta este astfel o unealta ce urmareste sa intareasca in primul rand disciplina fiscala si fundamentele zonei Euro.

Fostul ministru de Finante Daniel Daianu a atras insa atentia si asupra partilor mai putin bune ale tratatului sustinand  ca acesta este un pas inainte din perspectiva nevoii de disciplina monetara, dar nu are suficiente instrumente de amortizare a socurilor asimetrice. Fostul ministru de Finanţe este de părere ca, daca Grecia nu ar fi fost în zona euro nu ar fi ajuns în situatia de acum si Romania trebuie sa inteleaga riscurile la care se expune prin semnarea acestui act.

Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, si-a manifestat de asemenea temerile priving aprobarea acestui tratat, declarand ca protocolul semnat miercuri este „o graba fara rost, nemotivata”, avand in vedere faptul ca Romania nu face inca parte din zona Euro. Liderul de onoare al PSD a cerut ca acest proiect sa fie mai intens dezbatut si analizat inainte ca el sa fie votat in Parlamanent.  Ion Iliescu este de parere ca Romania nu are nici o obligatie sa semneze acest acord acum si ca si daca acest document este o lege constitutionala, nu va fi nevoie de nici o schimbare a Constitutiei.

Declaratiile sale vin si ca raspuns la declaratiile facute de Traian Basescu in cursul zilei de luni, cand acesta afirma ca noul tratat de stabilitate trebuie adoptat de Romania, prin modificarea Constitutiei, până la finalul anului 2013, fiind posibila adoptarea sa chiar si mai rapida daca va fi necesar.

1 comentariu

digital 15-02-2012 - 14:54

Coalitia a semnat tratatul de trădare națională!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS