Coca-Cola şi Pepsi îşi modifică reţetele de fabricaţie ale băuturilor lor, reducând nivelul unui colorant chimic caramel pentru a se conforma legislaţiei statului american California.
Companiile ar fi fost obligate, in caz contrar, să înscrie pe etichete un avertisment privind potenţialul cancerigen al acestor băuturi. Noile reţete conţin mai puţin 4-metil-imidazol 4-MEI, un colorant care dă culoarea caramel a băuturilor şi care a fost inclus de statul California pe lista substanţelor cancerigene. Potrivit unei organizaţii de protecţie a consumatorilor, substanţa cancerigenă se formează atunci când se utilizează amoniac şi/sau sulfiţi împreună cu 4-MEI, pentru ca băuturile să capete o culoare brună.
‘Deşi credem că nu există, pentru sănătatea publică, niciun risc care să justifice o asemenea modificare, le-am cerut furnizorilor noştri de caramel să ia această măsură pentru ca produsele noastre să nu fie supuse obligaţiei unui avertisment nefondat ştiinţific’, a declarat Diana Garza-Ciarlante, reprezentată a companiei Coca-Cola, pentru agenţia Associated Press, transmite Agerpres. Un studiu a descoperit o legătură între colorantul în cauză şi cancerul la rozătoare. Insă, potrivit Asociaţiei americane a producătorilor de băuturi, nu există nicio dovadă că el prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor.
Administraţia americană pentru alimente şi medicamente afirmă că o persoană ar trebui să bea 1.000 de doze de Coca-Cola sau de Pepsi pentru a fi expusă aceluiaşi nivel de 4-MEI administrat animalelor de laborator.