Acasa BusinessEconomic Codul muncii şi Legea zilierilor intră în vigoare din 2 mai

Codul muncii şi Legea zilierilor intră în vigoare din 2 mai

scris de Bogdan Crețu Roman
2 afisari

Codul muncii modificat şi noua Lege a zilierilor vor intra în vigoare efectiv din 2 mai, în timp ce o altă componentă importantă a pachetului legislativ referitor la piaţa muncii, Legea Dialogului Social, aşteaptă decizia Curţii Constituţionale, care va fi cunoscută miercuri.

muncitori-codul-muncii-lege-zilierCodul muncii cu modificările care i-au fost aduse intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, practic, începând de luni. Din aceeaşi zi se aplică şi Legea zilierilor, referitoare la persoanele care prestează activităţi cu caracter ocazional. Miercuri, probabil, vom afla şi decizia Curţii Constituţionale cu privire la Legea Dialogului Social”, a declarat duminică Nicolae Ivăşchescu, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), informează Agerpres.

Ivăşchescu a spus că, simultan cu intrarea în vigoare a noului cadru legislativ, luni va fi demarat “un control la nivelul întregii ţări pentru combaterea muncii la negru”. Acesta va fi efectuat de ministerele Muncii, Finanţelor şi Internelor, prin echipe mixte ale Inspecţiei Muncii, Gărzii Financiare, Poliţiei şi Jandarmeriei.

În legătură cu aceste controale, oficialul MMFPS a subliniat că scopul urmărit este “creşterea numărului de contracte de muncă prin aducerea în zona legală a persoanelor care muncesc la negru”.

“Atât noul Cod al muncii, cât şi Legea zilierilor au în vedere scoaterea la suprafaţă a muncii nedeclarate şi, în general, o creştere a numărului de contracte de muncă. De pildă, Codul muncii permite acum încheierea de contracte de muncă pe o perioadă determinată mai mare, de până la cinci ani, venind astfel în sprijinul societăţilor comerciale şi ONG-urilor care derulează contracte cu finanţare europeană. Până la intrarea în vigoare a modificărilor Codului muncii, contractele de muncă pe durată determinată puteau avea cel mult doi ani, în timp ce pentru finanţarea europeană este nevoie de contracte pe trei ani’, a arătat Nicolae Ivăşchescu.

Acesta a precizat că, odată cu flexibilizarea pieţei muncii, noul cod introduce sancţiuni mult mai drastice pentru munca la negru.

Sancţiunile prevăd amenzi pentru angajator “de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană găsită fără forme legale de angajare iar în cazul a mai mult de cinci persoane, angajatorul poate fi sancţionat penal cu închisoare de la unu la doi ani”.

Potrivit secretarului de stat, pachetul legislativ este în favoarea angajatorilor, dar şi a angajaţilor, care pot beneficia de ajutor de şomaj, pensie, asigurări sociale, prin intermediul contractului de muncă legal încheiat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS