Acasa BusinessEconomic Coface: Consumatorii vor plati pretul masurilor de austeritate. Iesirea din recesiune, doar un deziderat

Coface: Consumatorii vor plati pretul masurilor de austeritate. Iesirea din recesiune, doar un deziderat

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Devine o certitudine faptul ca anul 2010 este unul si mai dificil decat 2009 din punct de vedere economic. In ciuda estimarilor initiale de revenire catre o crestere timida in a doua jumatate a anului pe fondul cresterii cererii din partea partenerilor externi, din cauza masurilor de austeritate luate de guvern, economia Romaniei va suferi o contractie de aproximativ 1.5% – 2% a PIB-ului fata de 2009, se arata intr-un comunicat Coface.


 

 

Efectele masurilor luate de Guvern 

Masurile decise de Guvern in ultima perioada tintesc reducerea deficitului bugetar in scopul respectarii angajamentelor asumate fata de FMI si restabilirii increderii pietelor financiare in capacitatea Romaniei de a gestiona efectele crizei, pentru a permite obtinerea finantarii necesare acoperirii deficitului. Din nefericire, aceste masuri pun sub semnul intrebarii atat atingerea tintei de deficit, ba mai mult, creeaza si premisele unor efecte negative asupra activitatii economice prin lipsa unui pachet de sprijin si probabile efecte asupra consumului, aflat deja intr-o situatie precara, se mai spune in comunicat. 

Daca pachetul initial de masuri anuntate presupunea costuri sociale foarte mari, vizand o reducere a cheltuielilor bugetare cu efect direct asupra deficitului, majorarea cotei de TVA de la 19% la 24% pare a fi o masura menita esecului, deoarece cresterea veniturilor nu este garantata. Contractia consumului va diminua baza de impozitare si suplimentarea sumelor incasate la buget scontata prin cresterea cotei de TVA, doar efectul negativ pe care il vor resimti companiile si consumatorii finali fiind cert. 

In primul rand, cresterea TVA se va traduce in cresterea inflatiei intrucat marirea taxelor se va regasi in mod direct in preturile practicate de furnizori si distribuitori care nu vor putea absorbi o astfel de diminuare a marjelor comerciale. 

Marirea fiscalitatii va avea un puternic efect psihologic ce va determina restrangerea consumului si reducerea vanzarilor companiilor, cu efect direct asupra lichiditatii din piata si va pune presiune suplimentara asupra mediului privat. Companiile vor incerca sa aplice noi masuri de restructurare si de redimensionare a costurilor pentru a se adapta noilor cerinte de pe piata, aceasta putand conduce la cresterea numarului de someri din domeniul privat. 

In noile conditii si mediul bancar va avea de suferit, rambursarea creditelor conform scadentelor contractuale devenind dificila, efectele urmand a se regasi in escaladarea creditelor neperformante. In conditiile unei profitabilitati in scadere a sistemului bancar si pe fondul cresterii creditelor neperformante, ne putem astepta ca apetitul pentru risc sa ramana la un nivel scazut si sa intarzie relaxarea creditarii. In lipsa unor premise economice pozitive, cel mai probabil creditarea se va mentine restrictiva, atat din punct de vedere al costurilor cat si al garantiilor, nivelul lichiditatilor pe piata ramanand scazut. 

Climatul intern si-a pus amprenta pe evolutia cursului valutar, in ultimele zile acesta atingand cote istorice. Desi limitate de viitoarele interventii ale bancii centrale, marirea cotei TVA va pune in continuare sub presiune moneda nationala, care va ramane foarte vulnerabila. De asemenea, cresterea puternica a fiscalitatii intr-un termen atat de scurt va conduce inevitabil la cresterea evaziunii fiscale si reintoarcerea la economia subterana, veniturile la bugetul de stat urmand a se situa cel mai probabil sub nivelul tinta.

 

Impactul asupra companiilor

 

In astfel de conditii, investitorii isi pierd increderea in capacitatea guvernului de a gestiona criza financiara si de a asigura iesirea din recesiune; politicile fiscale incoerente si inexistenta unor masuri stimulative de crestere economica mentin atractivitatea fata de piata din Romania la cote reduse.

Companiile se vor confrunta cu scaderi ale vanzarilor pe fondul unei lungi perioade oricum dificile din punct de vedere economic si vor deveni incapabile de a absorbi socuri prelungite, si de a gestiona noua realitate economica, marindu-se astfel numarul de incidente de plati ulterior de insolvente. Este de asteptat ca numarul falimentelor sa creasca in urmatoarea jumatate de an, anul 2010 putand aduce un maxim istoric al numarului de companii iesite din piata. 

Cele mai afectate companii vor ramane cele din comert (cu amanuntul si cu ridicata) avand in vedere marjele comerciale foarte mici, capitalizarea redusa si dependenta acestor companii de finantarile pe termen scurt. De asemenea, intarzierile semnificative inregistrate la decontarea lucrarilor de constructii, amanarea sau anularea anumitor proiecte de catre investitori au fost factorii determinanti ai lipsei acute de lichiditati de pe piata constructiilor; majorarea TVA va atesta incapacitatea constructurilor de a-si redresa nivelul lichiditatilor si va amplifica pozitia negativa a acestora. Alaturi de comert si constructii ne asteptam ca numarul falimentelor sa creasca si in domenii precum industria metalurgica, transporturi, horeca. 

Impactul acestor masuri – inflatia, cresterea somajului, volatilitatea cursului valutar – se vor rasfrange direct asupra consumatorilor si a mediului de afaceri, iesirea din recesiune ramanand doar un deziderat”, a declarat Cristian Ionescu, Director General, Coface Romania.  

 

Despre Coface 

Misiunea Coface este de a facilitarea comertului global intre intreprinderi, oferind celor 130.000 de clienti ai sai patru servicii pentru externalizarea partiala sau integrala a managementului relatiilor comerciale si finantarea si protejarea creantelor acestora: asigurari de credit comercial, factoring, ratinguri si informatii despre companii si managementul creantelor. Datorita serviciului local international oferit de o echipa de 7.000 angajati in 67 de tari, peste 45% din cele mai mari 500 de grupuri corporative din lume sunt deja clienti Coface.

Coface este o filială a Natixis al carei capital social (Nivel 1) la sfarsitul lunii iunie 2009 se ridica la 13,4 miliarde euro.

0 comentariu

Rasputin 21-10-2010 - 17:32

Poate să fie şi ce spui. Parţial. Alb-negru spre cenuşiu, nu color… Dar n-o văd pe udrea şi ăilalţi miniştri votînd altfel decît comanda politică primită de la cotroceaua…
Iar ca toader să se răscoale…

Rasputin 21-10-2010 - 19:06

Tocmai am văzut „prestaţia” unui pedelist pe nume liga, la un post Tv…
Tupeist şi obraznic dar prost. Prost grămadă.

urbos 21-10-2010 - 19:07

Vierme limbist, intrebarea e cum de te suporti?
Imbecil patentat, nu ti-am zis ca nu o sa ajungi la nivelul lui Nasu sau Turcescu niciodata? Obisnuieste-te potaie mica si libidinoasa cu statului asta de scribalau la un rahat de „ziar online”. Ma-ta n-o sa te vada la tv niciodata, degeaba te zbati. Ce crezi ca imputitul tau de Base o sa te remarce? Hahahaha. Pune-ti pofta-n cui, idiotule.

Observator 21-10-2010 - 19:25

Dar eu nu-l cred. PDL-ul, ca si psd-ul, ca si pnl-ul, sau oricare alt partid este format din capete patrate, de oameni care raspund la comenzi, fara personalitate. Rar, foarte rar mai apare cite unul si se burzuluieste impotriva partidului, dar si atunci cu frica. Eu nu cred ca greii pdl-ului i-au facut-o lui Basescu, sau i-o fac pe sub masa. E clar ca pdl-ul nu mai are ce face si au cazut la guvernare intr-un timp nenorocit ca acesta. Eu as fi dorit f.f. mult sa-i vad pe pnl-isti cu psd-isti la conducerea tarii in acest moment ca sa dispara aceste doua partide din politicul romanesc, asa cum a disparut pnt-cd-ul sic um va dispare pdl-ul. Nu e vorba de nici un complot, d-le Damian, ci e vorba de o greseala a unor iresponsabili, aunor nemernici care sunt ei politicieni asa cum este urbos politicos. Sa fim seriosi. Nu am nici cea mai mica indoiala ca Blaga, dupa ce pdl-ul va dispare, isi va gasi loc in pnl, ca si Stoica, ca si Preda si altii ca ei, exceptindu-l pe Videanu si pe Udrea, cafre se vor duce pe la PC sau isi vor face partidul lor, sau pur si simplu vor ramine cu un partid, pdl, in coada de peste cu un 0.5% la alegeri.

sorge 22-10-2010 - 13:44

A vazut cineva legea trimisa in Parlament ?
Adica hirtia pe care a fost scrisa legea .
Poate sa spuna cineva cine a scris o ?
Cine a pus o pe hirtie ?
Acela este initiatorul acestei intimplari cu 5%.
So fi copt la Cotroceni ,so fi copt in Aleea Alexandru ?
Oricum nu este greseala .

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult