Acasa BusinessEconomic Comisia Europeana avertizeaza Romania sa implementeze reforma pensiilor

Comisia Europeana avertizeaza Romania sa implementeze reforma pensiilor

scris de Ziua Veche
5 afisari

„Criza economica si financiara a afectat puternic finantele publice. Au fost necesare masuri de stimulare fiscala pentru sprijinirea redresarii, dar ultimii doi ani au sters cu buretele 20 de ani de consolidare bugetara. Aceasta insemna ca vom fi nevoiti sa revenim treptat la rigoarea bugetara cel tarziu anul viitor”, a declarat miercuri Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn.


Comisia Europeana a examinat miercuri actualizarile programelor de stabilitate sau de convergenta prezentate de Republica Ceha, Danemarca, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Polonia, Romania si Slovenia. La fel ca in cazul evaluarilor efectuate saptamana trecuta de Comisie pentru un prim grup de paisprezece state membre, aceasta analiza trebuie privita in contextul crizei economice si financiare care a dus la deteriorarea puternica a finantelor publice incepand din 2009, motiv pentru care Consiliul a adoptat decizii de initiere a procedurii de deficit excesiv (PDE) pentru majoritatea statelor membre, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei.

Din grupul de tari ale caror programe au fost analizate miercuri, numai Danemarca si Luxemburg si-au mentinut deficitul public sub 3% in 2009, desi pentru 2010 se prevede o deteriorare puternica a situatiei lor bugetare. Majoritatea tarilor vor efectua in acest an un proces de consolidare fiscala potrivit recomandarilor prevazute in deciziile din cadrul PDE, iar Letonia, Ungaria si Romania vor respecta in plus conditiile din programele de asistenta financiara internationala.  

Romania are ca obiectiv reducerea deficitului public de la 8% din PIB in 2009 la 3% din PIB in 2012, conform recomandarii Consiliului din 16 februarie 2010. Ajustarea bugetara planificata este concentrata la inceputul perioadei, efortul de consolidare fiind mai marcat in 2010 si 2011 in raport cu 2012. Implementarea integrala a masurilor de consolidare prevazute pentru 2010 este esentiala pentru a atinge tinta de deficit de 6,3% din PIB stabilita pentru acest an.

Programul de convergenta nu detaliaza insa suficient masurile de consolidare care urmeaza sa fie luate in 2011 si 2012, desi se asteapta ca in cadrul bugetar pe termen mediu 2011-2013. In plus, implementarea reformelor guvernantei fiscale decise in contextul programului UE de asistenta pentru balanta de plati a Romaniei ar trebui sa contribuie la atingerea tintelor fiscale pentru anii respectivi. Adoptarea si implementarea proiectului de reforma a pensiilor vor fi esentiale pentru ameliorarea sustenabilitatii pe termen lung a finantelor publice. Invitatiile adresate Romaniei se refera asadar la detalierea si implementarea masurilor de consolidare fiscala pentru corectarea deficitului excesiv, imbunatatirea cadrului bugetar si adoptarea si implementarea legii pensiilor, avertizeaza Comisia Europeana.

0 comentariu

pintilie 12-10-2010 - 10:15

ce as mai regulao….,sta parca e facuta pentru asta…..

Clamidia 12-10-2010 - 11:45

Mai bine vezi-ti de treaba, ca te pui rau cu Basesccu si asta e rau de tot, cand e vorba de curveturi.

ion 12-10-2010 - 18:08

Intradevar pozitia e semnificativa cineva zicea ca parca e facuta pentru prima meserie din lume , eu ii raspund : PAI CHIAR E FACUTA ,ARE CHIAR VECHIME MARE IN MUNCA ASTA GABITZA ARE EXPERTIZA E O REALA PROFESIONISTA !

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult