Acasa BusinessEconomic Comisia Europeană investighează cum a vândut energie Hirdoelectrica

Comisia Europeană investighează cum a vândut energie Hirdoelectrica

scris de Z.V.
1 afisari

Comisia Europeană a anunţat, miercuri, iniţierea a cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica S.A., producătorul român de hidroenergie controlat de stat, a achiziţionat sau a vândut energie electrică la tarife preferenţiale mai multor comercianţi de energie electrică, clienţi industriali şi producători de energie electrică.

CE iniţiază investigaţii la Hidroelectrica

Scopul acestor acţiuni ale Hidroelectrica ar fi fost de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de funcţionare, prin creşterea veniturilor acestora sau printr-o combinaţie a celor două elemente, încălcând astfel normele UE în domeniul ajutoarelor de stat.

Iniţierea unei investigaţii aprofundate de către CE permite părţilor terţe interesate să prezinte observaţii cu privire la măsurile respective, fără a anticipa concluziile finale ale investigaţiei. ‘Subvenţiile indirecte care contribuie la reducerea cheltuielilor normale de funcţionare ale întreprinderilor pot avea un efect de denaturare a concurenţei tot atât de semnificativ ca şi cel provocat de subvenţiile directe. „Trebuie să verificăm dacă tarifele preferenţiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clienţii care au beneficiat de acestea în comparaţie cu concurenţii lor de pe piaţa internă’, a declarat pentru AGERPRES vicepreşedintele CE resposnabil pentru concurenţă, Joaquin Almunia.

Concret, executivul comunitar doreşte să verifice dacă Hidroelectrica a subvenţionat indirect clienţii vânzându-le acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei, în condiţiile în care există indicii că statul român ar fi influenţat deciziile de a încheia aceste contracte în condiţiile date.

În decembrie 2009 şi decembrie 2010, în urma licitaţiilor publice de pe piaţa angro de energie electrică a României, OPCOM, Hidroelectrica a încheiat două contracte bilaterale cu producătorul siderurgic ArcelorMittal, fiecare contract având ca obiect furnizarea a 1,75 TWh de energie electrică pe an, la preţuri care par să se situeze sub nivelul pieţei. ALRO Slatina are în derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrică pe an la un preţ foarte apropiat de costul de producţie al Hidroelectrica, preţ care urmează a fi indexat anual pe baza cotaţiei aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).

Contractele dintre Hidroelectrica şi opt comercianţi de energie electrică, unele contracte datând din 2004, precum şi contractele dintre Hidroelectrica şi doi producători industriali au fost încheiate la preţuri care par a fi sub nivelul preţului practicat pe piaţă. Pe de altă parte, în contractele încheiate cu doi producători de energie termică, Hidroelectrica a cumpărat energie electrică la preţuri care par a fi mai ridicate decât preţurile practicate pe piaţă. Aşadar, prin furnizarea de fonduri care pot fi atribuite în definitiv statului, toate aceste contracte par să fi fost, în mare măsură, în avantajul întreprinderilor selectate, în timp ce concurenţii au trebuit să plătească preţurile practicate pe piaţă.

O parte a contractelor au fost încheiate înainte de aderarea României la UE. Totuşi, pe baza dispoziţiilor speciale din anexa V la Tratatul de aderare a României, Comisia Europeană are competenţa de a investiga preţurile la energie electrică care au fost aplicate în baza acestor contracte.

1 comentariu

Pribeagul 25-04-2012 - 22:20

🙂 🙂 🙂 …

” • 16 septembrie 2008: Next… AIG – SUA (românii au pensii aici!). Plan de salvare de 85 de miliarde de euro din partea FED. De ce? Tot ca să nu intre în faliment, bineînţeles…

• 28 septembrie 2008: Fortis (Belgia, Olanda, Luxemburg) – naţionalizată. Se anunţă planul-minune de 700 de miliarde de dolari, cea mai mare intervenţie a statului de la Marea Depresiune din ‘30.

• 30 septembrie 2008: Banca Dexia (Belgia), a doua după Fortis din Europa, este salvată. Guvernele belgian, francez şi luxemburghez ajung la un acord care prevede infuzia a 6,4 miliarde de euro în banca franco-belgiană.

• 6 octombrie 2008: Germania anunţă un plan de 50 de miliarde de euro pentru a salva principalele bănci. Pieţele din întreaga lume cad. Din nou.
Guvernul SUA a anuntat un plan de ajutor de 17,4 miliarde dolari pentru sectorul auto, concret fiind vorba de General Motors (GM). Canada a adaugat, la randul ei, 3,3 miliarde, ridicand suma totala la 20,7 miliarde, din care aproape trei destinate GM. Planul prevede, de asemenea, asigurari pentru fabricantii de componente auto si facilitati de credit acordate consumatorilor care doresc sa cumpere masini noi.
Masa monetara a crescut in urma acestor masuri cu circa 1.000 miliarde dolari, ceea ce este o schimbare cu 180 de grade fata de politica anti-inflationista a Fed de pana in 2008, potrivit analizei CNBC.

Cat va costa, pana la urma, criza financiara din SUA ramane de vazut. Desigur, exista date oficiale, din planurile aprobate deja de Congresul SUA, dar sunt programe in curs de definitivare a caror amploare nu este cunoscuta. Se speculeaza, se vehiculeaza diferite cifre. Astfel, agentia Bloomberg estima, zilele trecute, ca valoarea totala a banilor injectati, imprumutati sau garantati de stat va ajunge la 8,7 trilioane de dolari, suma suficienta pentru plata a peste 90% din totalul creditelor ipotecare ale populatiei. In ultimii doi ani, Rezerva Federala, Trezoreria SUA si Federal Insurance Corporation au creditat sau cheltuit aproximativ 3.000 de miliarde de dolari si au promis alte 5,7 trilioane. „Vedem cum ies banii pe usa din dos a Guvernului, cum nu s-a mai intamplat niciodata in istoria SUA. Nimeni nu stie ce fonduri au plecat de la Rezerva Federala si FDIC, la cine au ajuns si in ce scop”, semnala un senator democrat.”

Deci, este greu sa intelegi ce se intimpla in lume, mai ales cind este vorba de… libera concurenta.

Avind in vedere cele de mai sus si multe, multe altele, ma intreb, ce-or fi avind autoritatile europene cu ai nostri “baieti destepti”.

Pacat. Se pare ca autoritatile europene nu inteleg aceasta minune numita “baietii destepti” pe care am rusit s-o cream, cu mari eforturi si sacrificii, in perioada tranzitiei.

“Baierii destepti”, mindria noastra, sunt o cea mai eficienta intreprindere imaginata si realizata vreodata. Se intimpla ca unii “baieti destepti” sa fie concretizati de o babuta de 80 de ani, care cu ajutorul a unu-doi angajati, intr-un apartament de 2 canere, reuseste sa faca profituri de zeci, chiar sute de milioane de euro/an.

Si se se vrea distrusa si acesta mareata realizare. Si mai ales acum, cind, dupa iarna asta grea si a situatiei de urgenta instituita, “baietilor destepti” le este… o sete teribila.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult