Acasa BusinessEconomic Consiliile Judetene au alocat in 2008 bani functie de culoarea primarilor

Consiliile Judetene au alocat in 2008 bani functie de culoarea primarilor

scris de Ziua Veche
12 afisari

.Institutul pentru Politici Publice sustine ca, in anul electoral 2008, a fost suspendata, printr-un compromis politic, formula de alocare a banilor de la bugetul de stat catre cele locale, consecinta fiind alocarea unor sume majorate catre primarii ce apartineau partidelor care consfintisera eliminarea ei.


„Reamintim de situatia anului electoral 2008 cand printr-un compromis politic a fost suspendata formula de alocare a banilor de la Bugetul de Stat catre bugetele locale. Astfel, in timp ce unele localitati nu au primit niciun ban de la bugetul de stat (pentru ca asa au decis consiliile judetene) altele au primit in 2008 sume mult mai mari decat cu un an inainte, in aceasta situatie fiind localitatile ai caror primari apartineau formatiunilor politice care consfintisera eliminarea formulei”, sustine IPP, intr-un studiu remis Agerpres.  

Potrivit institutului, localitati precum Vatra Dornei, Urziceni, Fetesti, Marghita, Reghin sau Rosiorii de Vede au avut o rata de crestere a transferurilor de la un an la altul intre 66% si 50%.  

IPP mentioneaza ca in ceea ce priveste redistribuirea sumelor provenind din transferuri de la nivel judetean catre bugetele locale, respectiv repartizarea banilor din fondul de rezerva la dispozitia CJ, cei mai multi primari acuza in continuare o putere discretionara si in afara oricarui control a CJ, care aloca sumele functie de relatii politice si nu in conformitate cu nevoile reale ale localitatilor. IPP a remarcat ca fondul de rezerva al CJ este supus si el unor fluctuatii extrem de mari in decursul unui an, Consiliul putand suplimenta oricand, cu oricat, sumele aferente acestui capitol.  

De exemplu, CJ Iasi a prevazut in 2009 un fond de rezerva de 3.866.950 lei (aprox. 950.000 euro) din care a repartizat doar 40.000 lei (aprox. 10.000 euro), restul ramanand neutilizat pana la sfarsitul anului.  CJ Vaslui a cumulat in 2009 un fond de rezerva de 6.764.878 lei (aprox. 1,7 milioane de euro), din care declara ca a repartizat catre autoritati locale pentru cheltuieli de personal si pentru cheltuieli de functionare. CJ Arad sustine ca suma prevazuta pentru fondul de rezerva in 2009 in valoare de 4.000.000 lei (aprox. 1 milion euro) a fost ”antrenata succesiv, prin hotarari de Consiliu Judetean, in totalitate pana la sfarsitul anului 2009 pentru acoperirea unor cheltuieli urgente si neprevazute” – facand o confuzie clara intre destinatia prevazuta pentru fondul de rezerva la dispozitia Consiliului Judetean. CJ Brasov a prevazut in 2009 un fond de rezerva de 9.453,35 mii lei (aprox. 23 de milioane euro), care a fost utilizat, potrivit declaratiilor proprii, ”pentru situatii de incapacitate de plata a unitatilor administrativ-teritoriale aflate in extrema dificultate”.

0 comentariu

Europeanuul 19-10-2010 - 19:04

contribuie la o evolutie demografica balansata (chiar negativa) In lumea emancipata familiile fac cel mult doi copii, in lumea subdezvoltata si neemancipata de la 5 in sus, daca se poate chiar si 8. In slamurile Manilei de exemplu preotii predica familiilor sarace sa faca multi copii, cat se poate de multi, ca iepurii. Copii multi, needucati si saraci.

http://www.youtube.com/watch?v=60hYX8ssBm4

un crestin 19-10-2010 - 20:22

Domnule European,

eu mi-as face griji din faptul ca homosexualitatea se raspandeste cu viteza nemaintalnita. Lumea civilizata este sortita imbatranirii si pieirii.

In decursul vremii se va intampla ce scrie proorocul Isaiah:” Sapte femei vor apuca in ziua aceea un singur barbat si vor zice:”vom manca painea noastra si ne vom imbraca cu hainele noastre insine; numai fa-ne sa-ti purtam numele si ia ocara de peste noi!”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult