Acasa BusinessEconomic Consiliul Fiscal, aviz negativ pentru proiectul celor doua Coduri

Consiliul Fiscal, aviz negativ pentru proiectul celor doua Coduri

scris de S. P.
12 afisari

Consiliul fiscal a avizat negativ proiectul celor doua Coduri, Fiscal si de Procedura Fiscala, considerand drept nesustenabile reducerile ample la nivelul taxelor si impozitelor pe care aceasta le prevede, se arata intr-o Opinie formulata luni.

consiliul fiscal„Castigurile de eficienta in colectarea taxelor si a impozitelor si in cheltuirea banului public trebuie sa fie folosit in mod prudent si gradual, fara a pune in pericol echilibrele macroeconomice”, se arata in document. In plus, potrivit estimarilor Consiliului, existenta unui deficit excesiv pentru anii urmatori in cazul aplicarii noului Cod Fiscal este imposibil de conciliat cu adoptarea euro in anul 2019.

Implementarea prevederilor proiectului de Cod Fiscal va conduce la o deteriorare permanentă de amploare a poziţiei fiscale structurale a Românie şi va afecta creşterea economică pe termen lung, opinează Consiliul Fiscal, într-un document oficial publicat luni.
Consiliul fiscal consideră excesive estimările guvernamentale cu privire la cuantumul veniturilor generate de creşterea economică suplimentară determinată de măsurile de relaxare fiscală. Acestea implică un grad de recuperare de aproape 50% a pierderilor de
venituri din efecte de runda întâi, atât la nivelul anului 2016, cât şi la finele anului 2019,  estimează Consiliul.
Conform calculelor Consiliului, majorările deficitului efectiv relativ la scenariul de bază ca efect al măsurilor introduse ar fi de circa 14,8 mld. lei în 2016, 13,2 mld. în 2017, 22,5 mld. lei în 2018 şi 27,8 mld. în 2019, ceea ce reprezintă echivalentul a 2,0%, 1,7%, 2,7% şi respectiv 3,0% din PIB-ul (mai ridicat) care ar prevala în ipoteza aplicării măsurilor.
Definind scenariul de bază ca fiind caracterizat de deficite efective de 1,1% din PIB în 2016 şi 2017 şi de deficite efective consistente cu un deficit structural de 1% în anii 2018 şi 2019, deficitele efective care ar prevala în urma adoptării proiectului noului Cod Fiscal ar fi de 3,1% din PIB în 2016, 2,7% din PIB în 2017, 3,5% din PIB în 2018 şi 3,7% din PIB în 2019, conform estimărilor Consiliului.

„Avand in vedere probabilitatea extrem de ridicata ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal sa conduca la deviatii de proportii de la tintele bugetare pe termen mediu, Consiliul fiscal avizeaza negativ propunerea legislativa”, se arata in concluziile Raportului.

Vezi aici documentul integral al Consiliului fiscal

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult