Acasa BusinessEconomic Construcția reactoarelor 3 și 4: SNN a ȋnceput selecția investitorilor  

Construcția reactoarelor 3 și 4: SNN a ȋnceput selecția investitorilor  

scris de Laurentiu Banches
12 afisari

Miercuri, 27 august, Nuclearelectrica a lansat procesul de selecție a investitorilor interesați de construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavoda.

Construcția reactoarelor 3 și 4: SNN a ȋnceput selecția investitorilor (foto:bizenergy.ro)

Construcția reactoarelor 3 și 4: SNN a ȋnceput selecția investitorilor (foto:bizenergy.ro)

Conform strategiei de continuare a proiectului aprobatǎ în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor SNN din 22 august 2014, prima etapǎ a procedurii de selecţie constă în calificarea investitorilor interesaţi pe baza documentaţiei de calificare depuse. În urma îndeplinirii cerinţelor de calificare, investorii vor avea acces la informaţii detaliate cu privire la proiect. Ȋn cea de-a doua etapǎ, investitorii vor fi invitaţi să depună scrisori de intenţie, care vor fi evaluate, după care va fi selectat investitorul şi va începe negocierea pentru înfiinţarea unei companii de proiect, care va dezvolta investiţia.

Proiectul construcţiei celor două reactoare a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau planificate să înceapă în 2010.  Conform mediafax, acordul de investiţii pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 a fost semnat iniţial în 2008. in compania de proiect de atunci, Energonuclear, au făcut parte iniţial Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF SUEZ (grup franco-belgian).  Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF SUEZ au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că statul a ajuns să deţină 84,85% din compania de proiect.

Speranța Guvernului stǎ ȋn investitorii chinezi, Nuclearelectrica avȃnd scrisoare de intenţie cu compania China General Nuclear Power Group (CGN) privind construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult