Acasa BusinessEconomic Conturile Primariei Constanţa, la un pas de a fi blocate

Conturile Primariei Constanţa, la un pas de a fi blocate

scris de Doru Dragomir
0 afisari

Conturile Primariei municipiului Constanta ar putea fi blocate pentru o datorie de 13 milioane de euro catre firma italiana Fin.Co.Ge.Ro, dupa ce procesul pe care municipalitatea l-a intentat acestei companii a fost pierdut definitiv si irevocabil.

Astazi, 28 iunie 2012, o casa de avocatura a depus la Primarie titlurile executorii privind aplicarea popririi pe conturi in vederea recuperarii a 13 milioane de euro, suma castigata in instanta de firma italiana Fin.Co.Ge.Ro. In replica, avocatii Primariei au depus la Tribunalul Constanta doua cereri prin care incearca fie sa amane momentul acestor plati, fie sa fie emisa o decizie de suspendare a executarii titlurilor executorii.

@ Poveste veche de 12 ani

Istoria acestui proces intre municipalitatea Constanta si firma italiana Fin.Co.Ge.Ro este veche de aproape 12 ani; in anul 2000, Consiliul Local municipal Constanta a aprobat o hotarare prin care dadea in concesiune o suprafata de 50.000 mp de teren catre firma mentionata, pentru construirea unui ansamblu rezidential de lux, alcatuit din blocuri si vile, in cartierul Faleza Nord.   La acel moment, municipalitatea nu s-a angajat sa aloce bani pentru infrastructura acestui ansamblu. Potrivit primarului Radu Mazare, ulterior adoptarii acestei hotarari, edilul de atunci, Gheorghe Mihaesi, a incheiat contractul de concesiune modificand clauzele stipulate in hotararea de consiliu local. Astfel ca Primaria, prin vointa fostului primar, si-a asumat responsabilitatea realizarii infrastructurii sau, daca nu, aceasta sa fie realizata de catre firma Fin.Co.Ge.Ro, si sa fie decontata de catre Primarie.

La scurt timp dupa ce a devenit primar al municipiului Constanta, mai exact in anul 2001, Radu Mazare a contestat acest contract, insa fara vreun rezultat pozitiv. In 2004 Tribunalul Constanta a hotarat ca Primaria trebuie sa realizeze lucrarile de sistematizare si utilitati aferente, iar in cazul care nu se intampla acest lucru, firma italiana poate face pe banii ei aceste lucrari, urmand a fi suportate de catre Primarie.

@ Fostul primar nu poate fi tras la raspundere, deoarece cauza a fost prescrisa

De-a lungul anilor, Radu Mazare a depus la Parchetul Tribunalului Constanta o plangere penala, atat impotriva fostului primar, cat si impotriva conducerii firmei italiene, intrucat contractul a fost incheiat fara ca obligatiile de cheltuiala sa fi fost votate in Consiliul Local. In baza unei rezolutii, procurorul de caz a dispus neinceperea urmaririi penale impotriva fostului edil, Gheorghe Mihaiesi, intrucat cauza a fost prescrisa. Acelasi procuror a cerut in instanta anularea contractului, pentru ca a fost facut cu incalcarea legii. Acest proces prin care contractul dintre municipalitate si firma Fin.Co.Ge.Ro ar putea fi desfiintat se afla pe rolul instantei din Brasov, iar primul termen de judecata a fost stabilit in toamna acestui an.

De asemenea, Radu Mazare a mentionat si faptul ca ANAF a descoperit ca, in rapoartele contabile ale firmei italiene, apar societati furnizoare fictive, motiv pentru care a facut plangeri penale pe numele Fin.Co.Ge.Ro si al administratorului acestei firme.

Cu toate acestea, Tribunalul Constanta a decis definitiv si irevocabil ca orasul sa plateasca lucrările de infrastructura, respectiv 13 milioane de euro, pentru care Primaria Constanta este executata silit. Daca in oricare din aceste procese se va stabili ca exista motive pentru anularea intelegerii dintre municipalitate si firma italiana, atunci Primaria ar putea cere anularea deciziei Tribunalului Constanta care prevedere executarea silita.

@ Solutii pe termen scurt

Astazi, la ora la care consilierii locali se aflau in sedinta ordinara, avocatii Primariei Constanta se aflau la Tribunal, pentru a incerca sa rezolve, fie si pe termen scurt, aceasta situatie care poate fi catastrofala pentru Constanta. Asa ca avocatii au depus doua cereri; una prin care solicita esalonarea pe termen de 20 de ani a platii, iar cealalta pentru suspendarea executarii titlurilor executorii pana cand instanta se va pronunta in cazul primei cereri.

Radu Mazare a declarat ca, daca nu se aproba esalonarea si va fi continuata executarea, va fi un dezastru pentru Constanta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult