Corupţie la EADS | Ziua Veche
Acasa BusinessEconomic Corupţie la EADS. Germanii şi austriecii pun la colţ gigantul aeronautic

Corupţie la EADS. Germanii şi austriecii pun la colţ gigantul aeronautic

scris de C.P.
2 afisari

Justiţiile din Germania şi Austria suspectează constructorul aeronautic european EADS că ar fi dat mită cel puţin 70 milioane de euro în contractul de vânzare de avioane de luptă Eurofighter către Austria, scrie cotidianul bavarez Süddeutsche Zeitung, în ediţia de sâmbătă.

Corupţie la EADS. Germanii şi austriecii pun la colţ gigantul aeronautic

EADS ar fi transferat această sumă în contul unei firme cu sediul în Anglia, care ar fi redistribuit apoi banii în conturi din Malta, insula Man, Austria, Liechtenstein şi Elveţia, potrivit schemei publicate de cotidian, care nu citează surse, dar pare evident că a avut acces la date din anchetă. Miercuri au avut loc percheziţii la mai multe sedii ale EADS din Germania, Austria şi Elveţia, transmite Agerpres. Ancheta parchetelor din Munchen şi Viena se concentrează pe 13 persoane, printre care un fost înalt responsabil al grupului, ceilalţi fiind directori din eşalonul mediu, intermediari şi lobby-işti.
Potrivit cotidianului german, EADS se teme că ancheta i-ar aduce prejudicii la licitaţia pentru un contract de elicoptere destinate armatei americane. În SUA, companiile care au dat mită sunt excluse de la licitaţii, cu excepţia cazurilor în care cooperează deplin cu justiţia.
Suspciunile de corupţie din jurul contractului militar cu Austria, încheiat în 2003, au revenit periodic în viaţa politică din această ţară. Comanda de 2 miliarde de euro pentru 18 Eurofighter Typhoon, fabricate de un consorţiu format din EADS, BAE Systems şi Finmeccanica, a fost redusă în 2007 la 15 aparate în urma scandalului, mai multe partide cerând chiar anularea contractului.  Parchetul din Viena a clasat în 2011 o plângere de corupţie ce îl viza pe fostul şef al aviaţiei militare, Erich Wolf, în legătură cu acest contract.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult