Acasa BusinessEconomic Creșterea economicǎ a Romȃniei ȋncetinitǎ de agriculturǎ și construcții

Creșterea economicǎ a Romȃniei ȋncetinitǎ de agriculturǎ și construcții

scris de Z.V.
7 afisari

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) aratǎ cǎ agricultura și contrucțiile au frȃnat creșterea economicǎ, susținutǎ de industrie și impozite nete.

Creșterea economicǎ a Romȃniei ȋncetinitǎ de agriculturǎ și construcții (foto:dougcollins.com)

Creșterea economicǎ a Romȃniei ȋncetinitǎ de agriculturǎ și construcții (foto:dougcollins.com)

PIB estimat pentru trimestrul al doilea a fost de 163.008,5 milioane lei preţuri curente, în scădere, în termeni reali, cu 1% faţă de primul trimestru trimestrul şi în creştere cu 1,5% faţă de aceaşi perioadă a anului trecut. Contribuţii la creşterea PIB în primul semestru au avut industria (+1,4%), cu o pondere de 31,4% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 4,6% şi informaţiile şi comunicaţiile (+0,3%), cu o pondere de 4,1% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 8,7%, se arată î comunicatul INS.  Nu poate fi exclusǎ nici contribuția impozitelor nete pe produs (+0,8%), a căror pondere la formarea PIB a fost de 13,4% şi care au înregistrat o creştere a volumului lor de 6,2%.

Din nefericire pentru economica romȃneascǎ ȋnsǎ, reducerea volumului de activitate din construcţii, cu 3,6%, a avut un impact negativ asupra evoluţiei PIB, contribuţia sa la creşterea PIB fiind de -0,2%. Nici agricultura, silvicultura şi pescuitul nu au trecut printr-o perioadǎ prea fericitǎ, avȃnd şi ele o contribuţie negativă la creşterea PIB (-0,1%) ca urmare a scăderii volumului de activitate cu 4,8%.

INS a revizuit în scădere estimările de PIB pentru primul trimestru, de la o creştere faţă de trimestrul anterior de 0,2% la o scădere de 0,2%. Conform acestor date, România a intrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB. De asemenea, potrivit datelor publicate de Eurostat, România a înregistrat cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%. Potrivit mediafax, România s-a aflat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere a PIB comparativ cu trimestrul anterior) pentru doi ani şi jumătate în perioada 2008-2011 şi a reintrat în recesiune tehnică la începutul anului 2012, reuşind să revină pe creştere până la finalul acelui an.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult