Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) aratǎ cǎ agricultura și contrucțiile au frȃnat creșterea economicǎ, susținutǎ de industrie și impozite nete.
Creșterea economicǎ a Romȃniei ȋncetinitǎ de agriculturǎ și construcții (foto:dougcollins.com)
PIB estimat pentru trimestrul al doilea a fost de 163.008,5 milioane lei preţuri curente, în scădere, în termeni reali, cu 1% faţă de primul trimestru trimestrul şi în creştere cu 1,5% faţă de aceaşi perioadă a anului trecut. Contribuţii la creşterea PIB în primul semestru au avut industria (+1,4%), cu o pondere de 31,4% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 4,6% şi informaţiile şi comunicaţiile (+0,3%), cu o pondere de 4,1% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 8,7%, se arată î comunicatul INS. Nu poate fi exclusǎ nici contribuția impozitelor nete pe produs (+0,8%), a căror pondere la formarea PIB a fost de 13,4% şi care au înregistrat o creştere a volumului lor de 6,2%.
Din nefericire pentru economica romȃneascǎ ȋnsǎ, reducerea volumului de activitate din construcţii, cu 3,6%, a avut un impact negativ asupra evoluţiei PIB, contribuţia sa la creşterea PIB fiind de -0,2%. Nici agricultura, silvicultura şi pescuitul nu au trecut printr-o perioadǎ prea fericitǎ, avȃnd şi ele o contribuţie negativă la creşterea PIB (-0,1%) ca urmare a scăderii volumului de activitate cu 4,8%.
INS a revizuit în scădere estimările de PIB pentru primul trimestru, de la o creştere faţă de trimestrul anterior de 0,2% la o scădere de 0,2%. Conform acestor date, România a intrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB. De asemenea, potrivit datelor publicate de Eurostat, România a înregistrat cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%. Potrivit mediafax, România s-a aflat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere a PIB comparativ cu trimestrul anterior) pentru doi ani şi jumătate în perioada 2008-2011 şi a reintrat în recesiune tehnică la începutul anului 2012, reuşind să revină pe creştere până la finalul acelui an.