Acasa BusinessEconomic Creşte inflaţia. Isărescu scos din sărite: Nu orice trăncănitor are dreptul să se ducă la televizor

Creşte inflaţia. Isărescu scos din sărite: Nu orice trăncănitor are dreptul să se ducă la televizor

scris de Ziua Veche
1 afisari

Mugur Isarescu UPDATE ora 16.00- Presa trebuie să se disciplineze şi să selecteze mai bine mesajele dacă se doreşte reducerea inflaţiei, întrucât nu orice “trăncănitor” are dreptul să se ducă la televizor şi să-şi promoveze interesul, a afirmat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

  “Deci vreţi să trăiţi într-o ţară cu inflaţie scăzută. Disciplinaţi-vă vă rog, selectaţi mai bine mesajele, dacă vreţi să vă spun mai clar, că nu orice trăncănitor din ţara aceasta are dreptul să se ducă la televizor şi să-şi promoveze interesul. Că asta faceţi. Se duce producătorul de carne de pui şi îşi promovează interesul. Şi două zile, pentru că merge foarte bine mesajul pe ideea că se prăbuşeşte ţara, îl tot repetaţi”, a spus Isărescu, citat de Mediafax, într-o conferinţă de presă, întrebat care sunt cauzele inflaţiei ridicate în ciuda recesiunii, în condiţiile în care discursul băncii centrale pare a indica un atac media care duce la creşterea preţurilor. Guvernatorul BNR a fost rugat să ofere mai multe detalii privind cauzele inflaţiei ridicate, chiar şi fără majorarea TVA. Isărescu a arătat că anticipaţiile inflaţioniste sunt puternic influenţate negativ pentru că “de dimineaţa până seara se vorbeşte despre creşteri de preţuri”.

“Încercăm să calmăm populaţia şi să transmitem un mesaj, poate mai virulent decât de obicei, legat de toate aceste discuţii, în ideea că se poate discuta orice în ţara asta şi ele să nu aibă un cost. Faceţi ştiri de senzaţie. Foarte bine! Să ştiţi că ele au un cost. Acesta este mesajul pe care vă rog să îl transmiteţi. Dacă urmăriţi numai vânzarea ştirii la televiziune şi pe Mediafax, daţi în continuare bombe din astea şi noi ce să facem?!”, a întrebat guvernatorul. “Aveţi oameni care în mod zilnic ne vorbesc despre depreciere. Căutaţi-i la conturile în valută şi vedeţi câtă valută au. Cam despre asta este vorba, nu despre altceva. Odată şi odată trebuie spus că lipsa de disciplină în dialogul public are nişte costuri. Voi credeţi că sunteţi mimoza pudică şi puteţi spune ce vreţi şi nu o să vă zică nimeni nimic. Uite, vă zic eu acum!”, a adăugat Isărescu, arătând că maniera în care se poartă discursul public şi în care este reflectat acesta în media dăunează inclusiv imaginii ţării în exterior.

“Domne are un cost tot ce se întâmplă în ţara asta. (…) Lumea trebuie să înţeleagă că sunt legate inclusiv de maniera în care disuctăm şi în care înţelegem să facem rating. Toţi trebuie să supravieţuim crizei, inclusiv televiziunile, ziarele, noi vă spunem să supravieţuiţi, să o duceţi bine, dar să ştiţi că sunt nişte costuri. Asta este enervant pentru mine, când vă aud şi vă citesc şi văd cât vă minunaţi că se întâmplă aia şi aia, exact dumneavosatră. Aveţi şi dumneavoastră o contribuţie, cel puţin acest lucru să îl acceptaţi, că nu sunteţi numai de mângăiat pe creştet şi dat mâna cu dumneavoastră”, a conchis Isărescu.

Banca Naţională a României a revizuit în urcare prognozele de inflaţie pentru 2010 şi 2011, de la 7,8% la 8,2% în acest an şi de la 3,1% la 3,4% pentru anul viitor, a anunţat joi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

 ––––––––––––––

 „S-a calculat că impactul transmiterii majorării TVA este de 2,4 puncte pe acest trimestru. Avem o transmitere etapizată. Încălzirea termică se va manifesta în octombrie sau această lună, nu ne dăm seama. Impactul majorării TVA este posibil să fie mai mare la sfârşitul anului de 2,4 puncte procentuale, când se vor epuiza şi aceste etape (…) Spre sfârşitul trimestrului patru se epuizează în mare măsură etapele de transmitere directă a creşterii TVA şi rămân cele statistice (efecte de bază – n.r.), până în primăvara anului viitor”, a explicat Isărescu, citat de Mediafax.

 Oficialul băncii centrale a adăugat că în prognoza pentru 2011 au fost luate în calcul evoluţii ale preţurilor care provin din discuţiile publice, din semnalele privind recolta slabă agricolă a acestui an, deşi nu există încă date statistice în acest sens.

 „Nu puteam să nu introducem semnalele, pentru că se crează oricum anticipaţii inflaţioniste. E şi un mod de a spune societăţii româneşti că toată această vorbărie are costuri”, a punctat Isărescu.

 Pe de altă parte, guvernatorul a arătat că BNR nu înţelege de ce producătorii anunţă scumpirea carburanţilor: „La carburanţi am avut o evoluţie divergentă, vă spunem că nu prea înţelegem logica mişcării la preţurile combustibililor interni, de ce depinde … preţurile ţiţeiului, evoluţia cursului. Variaţiile oricum sunt mult prea mari la preţurile interne ale fabricanţilor şi nu le găsim explicaţii, decât că acţionează factori divergenţi (…) Au crescut preţurile temporar şi atunci când leul s-a întărit semnificativ faţă de dolar şi preţurile ţiţeiului nu justificau aceste evoluţii”.

2 comentarii

Neardental 03-11-2010 - 05:13

Este la moda sa discriminezi fumatorii. Si este la moda sa aperi drepturile homsexualilor, tiganilor si criminalilor.

Asta e lumea din UE. MUE UE.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult