Acasa BusinessEconomic Crimă economică a Metrorex împotriva industriei româneşti. Ce spune industriaşul Blidar

Crimă economică a Metrorex împotriva industriei româneşti. Ce spune industriaşul Blidar

scris de Ziua Veche
62 afisari

Metrorex a organizat o licitaţie pentru a achiziţiona 51 de trenuri de metrou. Însă, mai marii Metrorex a avut grijă să-i scoată din joc pe producătorii români, punând condiţia ca furnizorul să aibă media cifrei de afaceri pe ultimii trei ani de 340 milioane de euro. . Trebuie precizat că nicio companie românească din domeniul producţiei de material rulant nu îndeplineşte singură această condiţie. Con­tractul pe care vrea Metrorex să îl atri­buie are o valoare de 440 milioane de euro.

Valer_BlidarOficialii Metrorex au menţionat că acest criteriu de calificare are ca scop demonstrarea potenţialului tehnic şi financiar şi orga­nizatoric al participanţilor, care trebuie să reflecte posibilitatea concretă a acestora de a îndeplini contractul. De fapt, prin această condiţie Metrorex nu face altceva decât văduvească românii de câteva mii de locuri de muncă.

“Cum să pună Metrorex criterii care să elimine din start producătorii locali, cum mai încurajăm atunci crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea afacerilor locale? Închid tot şi gata dacă nu avem nicio sus­ţinere! Deşi plătim taxe şi  impozite suntem excluşi din cauza condiţiilor solicitate de la licitaţii“, declara Valer Blidar (foto), proprietarul Astra Vagoane Călători din Arad, care a contestat această licitaţie, pentru Ziarul Financiar.

Valer Blidar, care deţine compania Astra Vagoane Călători din Arad, unul dintre cei mai mari 20 de exportatori cu capital privat românesc, susţine că din punct de vedere tehnic fabrica din Arad are capacitatea de a produce vagoane de metrou la orice nivel, chiar dacă la licitaţia organizată de Metrorex pentru noul metrou a impus criterii care să elimine din start producătorii locali.

Astra Vagoane, eliminată deşi a oferit cel mai mic preţ

Metrorex a primit cinci oferte pentru achiziţia a 51 de trenuri de metrou pentru viitoarea magistrală 5 Drumul Taberei-Pantelimon, pe care va plăti circa 440 de milioane de euro (TVA inclusă). Singura companie românească ce a depus ofertă la licitaţia organizată de Metrorex este Astra Vagoane Călători, oferta cea mai avantajoasă din punctul de vedere al preţului, de circa 5,1 mil. euro/tren.

„Din punct de vedere tehnic, Astra Vagoane Călători poate produce vagoane de metrou la orice nivel şi categoric peste ceea ce a achiziţionat Metrorex în ultimii ani din import, la preţuri mult mai mari. Oferta noastră la licitaţia Metrorex este mai mică faţă de a celorlalţi participanţi“, a spus, pentru zf.ro, omul de afaceri Valer Blidar.

Compania franceza Alstom, chinezii CSR, firma poloneza PESA, spaniolii de la CAF si Astra Vagoane Calatori au depus oferte Metrorex pentru achizitia a 51 de noi trenuri de metrou. Cea mai mare oferta este a PESA (341 de milioane de euro), iar cea mai mica a Astra Vagoane Calatori – 260 de milioane de euro. Chinezii au venit cu o oferta de 272 de milioane de euro, CAF a ofertat 310 milioane de euro, iar Alstom a prezentat o oferta de 322 de milioane de euro. Comisia de lictatii urmează să anunţe un câştigător în perioada următoare, potrivit economica.net.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult