Acasa BusinessEconomic Criza euro : un complot ?!

Criza euro : un complot ?!

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Exista oare un complot al expertilor, al media, al pietei anglo-saxone contra euro? O mare parte a conducatorilor politici, ai economiei mondiale si ai Europei continentale nu exclud posibilitatea unei  «conspiratii inconstiente » ; interogati , patroni de mari grupari financiare considera ca poate fi in egala masura si prostie, insa si o rea-vointa a pietei.


Dar, este mult mai usor de vehiculat teoria asa–zisei conspiratii « inconstiente ». Pentru cei cunoscatori in domeniu, pietele financiare anglo-saxone au aerul de a nu pricepe ce se intimpla in piata europeana. E de precizat, mai intai, ca zona euro nu detine finante publice intr-o stare atit de degradata ca Statele Unite ale Americii sau ale Marii Britanii. Neacordata la spatiul euro si deci la politica monetara europeana, Marea Britanie va trebui sa faca o adevarata demonstratie de forta pentru iesirea din criza, cu niste costuri si riscuri mult mai mari decit cele ale UE. Foarte probabil, ca sensul dat de istorie este acela al dorintei manifeste de depasire a crizei monetare actuale in Uniunea Europeana si nu numai, ci si de a escalada dificultatile anterioare, iesind din aceasta incercare mai stabila ca niciodata.

O mare parte a operatorilor pe pietele internationale impartasesc aceasta opinie, deoarece tari ca Portugalia sau Irlanda au trecut prin aceleasi faze de criza si beneficiaza in acest moment de un tratament favorabil , deopotriva, avand amindoua o situatie asemanatoare defavorabila. De unde ideea unui complot «international» este exclusa, iar, mai degraba, responsabilitatea poate fi a media in alocarea si manipularea diverselor scenarii.

In luna mai, datorita lobby-ului dolar /euro facut in City, China incerca reducerea expunerii sale la euro, deoarece acordul monedei chineze cu dolarul se baza pe un curs fix si altfel exportul chinez ar fi fost extrem de afectat ; antecedentele grecesti, scandalul Goldman Sachs au fost la timpul lor etichetate ca fiind evenimente ce alimentau criza si declinul monedei europene. Nimic mai adevarat. Insa incarcatura si responsabilitatea acordata monedei unice pentru toate aceste evenimente este injusta. Ele au fost dovada si probele de incercare pentru euro. Cazul Greciei care a beneficiat de un ajutor major ca si Portugalia, demonstreaza taria monedei unice europene. Ea a supravietuit si a iesit mai rezistenta din toate acestea. Revigorarea euro, repriza economica pentru centrele financiare europene, pentru City,dar si pentru America poate inregistra inca momente de fragilitate, insa mai mult pentru celalalt continent, pentru care relansarea economiei europene poate fi in aceeasi masura si benifica, dar si catastrofica.

Denuntat, lobby-ul sectorului financiar a starnit reactii forte de stanga printre eurodeputati, care au emis ideea crearii unei contra-puteri sub forma uneia sau a mai multor organizatii non-guvernamentale, care ar putea constitui un fel de «Greenpeace al finantelor». Ei au constatat, zilnic, presiuni exercitate asupra industriei financiar–bancare in vederea detinerii controlului legislativ si implicit de putere. Un apel semnat de un numar de 22 de eurodeputati, reprezentanti a 9 tari si a 5 grupari politice a circulat zilele trecute pe internet ( www.finance-watch.org). In mare parte de stinga, mesajul lor incita precizand ca pina acum nici sindicatele salariatilor, nici ONG-urile nu au fost in stare sa dezvolte o experienta si putere de expertiza capabila sa rivalizeze cu cea a bancilor. Ba mai mult, aceasta «asimetrie» este considerata ca fiind daunatoare democratiei la nivel european si mondial. Ei invita societatea civila (ONG-uri, sindicate, universitari etc.) sa se organizeze si sa traduca mesajele expertilor pietelor catre marele public. Diabolizand inca o data, a nu stiu cita oara, puterea pietelor financiare, a bancilor, fara de care existenta «societatii civile» ar deveni imposibila, toate aceste rumori de presa, engleza, americana, idei de deputati care mai mult sau mai putin din cauza clarelor orientari stangiste, sau din plictisul incasarii unui bun salariu in Parlamentul European, strategia de relansare a spatiului euro nu poate avea decit de suferit.

Euro este nu numai o moneda , ci si un simbol al unitatii europene , al stabilitatii politice atat de importanta pentru Europa cat si pentru celalalt continent, pentru City, pentru sindicalisti, deputati si nu incele din urma pentru oamenii obisnuiti.

De la emiterea ideii de infiintare si creare a monedei unice, Europa a inregistrat singura perioada stabila de pace, fara un razboi la 20 de ani distanta. De unde miza de supravietuire a monedei unice este una si aceeasi cu Uniunea Europeana.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult