Acasa BusinessEconomic Croitoru: Avem 500.000 de bugetari care nu au ce face

Croitoru: Avem 500.000 de bugetari care nu au ce face

scris de Ziua Veche
3 afisari

Aparatul bugetar este supradimensionat cu aproximativ 500.000 de oameni, nu doar 100.000 – 200.000 de angajati cum se vorbeste in prezent, a declarat joi, citat de Mediafax, Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR, intr-o discutie cu doctoranzii de la Academia de Studii Economice.


 

 

In ciuda unor estimari potrivit carora in sectorul bugetar ar fi angajati 100.000-200.000 de oameni a caror productivitate a muncii este foarte redusa, situatia reala se refera la 500.000 de oameni care “nu au ce sa faca in sectorul bugetar”, a insistat consilierul Guvernatorului BNR. In privinta reluarii cresterii economice, Croitoru a sustinut ca Romania nu are resurse pentru a iesi singura din criza, iar revenirea va depinde de revigorarea pietelor externe si de credibilitatea oferita de politicile interne pentru a atrage investitorii straini. El a subliniat ca principala preocupare a Guvernului trebuie s-o reprezinte “curatarea bugetului”, care in momentul de fata este plin de “foarte multe mizerii”.

Din datele prezentate in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul cu FMI reiese ca Executivul s-a angajat sa limiteze pana la inceputul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariati, ceea ce inseamna disponibilizarea a 70.000 de bugetari. Potrivit ultimelor date prezentate de Guvern, la finele lui martie numarul celor angajati in sectorul public s-a ridicat la 1,36 milioane de angajati, cu 36.000 de salariati mai putin decat in decembrie 2008. Surse participante la negocierile cu FMI au declarat pentru Mediafax ca peste 140.000 de angajati din sectorul public vor fi disponibilizati pana la inceputul anului viitor, pentru a mentine cheltuielile de personal in 2011 in limitele convenite cu FMI. Seful misiunii FMI Jeffrey Franks a declarat luni, inainte plecarii din Romania, ca personalul din sectorul public ar trebui sa scada pe termen mediu, in urmatorii ani, cu 250.000 de salariati, respectiv o reducere similara angajarilor suplimentare facute in perioada 2006-2008.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult