Acasa BusinessEconomic Croitoru: Populismul politicienilor şi al media ameninţă creşterea economică estimată

Croitoru: Populismul politicienilor şi al media ameninţă creşterea economică estimată

scris de Ziua Veche
3 afisari

.România nu va atinge ţinta de deficit bugetar stabilită pentru anul viitor, de 4,4% din PIB, pentru că nu se va îndeplini estimarea de creştere economică, şi este posibil ca şi în 2010 să existe o deraiere, a declarat joi Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

„Anul 2011 va fi un an foarte dificil din punct de vedere fiscal, în primul rând că va fi o evoluţie ciclică. Nu cred că PIB-ul va fi foarte mult modificat nominal faţă de anul acesta. Ascesiunea către 4,4% din PIB în 2011 este bazată pe o creştere economică. Nu cred că se va produce. Va fi o deraiere. S-ar putea să fie o deraiere şi în 2010, din cauza faptului că scăderea economică s-ar putea să fie mai mare decât se estimează acum”, a spus Croitoru, potrivit Mediafax, la un seminar organizat de BNR.

El a precizat că ajustările necesare pentru 2011 şi 2012 sunt bazate pe reduceri foarte mari de cheltuieli, nu pe taxe.

„Gradul de rezistenţă la orice fel de ajustare a crescut în 2009 şi creşte şi acum. Orice ajustare va fi supusă spre adoptare poporului român, dar va fi respinsă tot mai mult, pentru că se face o masivă infuzie de populism atât din partea politicienilor, cât şi, îmi pare rău să o spun, de media”, a continuat Croitoru.

El a mai arătat că în 2012 vor exista alegeri, ceea ce înseamnă că şansele de a realiza ajustările necesare vor fi şi mai mici decât anul viitor.

El a precizat că ajustările necesare pentru 2011 şi 2012 sunt bazate pe reduceri foarte mari de cheltuieli, nu pe taxe.

Pentru 2010 ţinta de deficit bugetar este de 6,8%, pentru 2011 de 4,4%, iar pentru 2012 sub 3%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult