Acasa BusinessEconomic Cu cât vând ciobanii carnea de miel înainte de Paşte

Cu cât vând ciobanii carnea de miel înainte de Paşte

scris de D.P.
46 afisari

Zeci de crescători de ovine crescute ecologic şi-au adus, duminică, animalele la expoziţie în comuna Vurpăr, judeţul Sibiu, iar cei care au vrut să cumpere o oaie sau un berbecuţ pentru reproducţie au licitat preţul la boxă.

În Dumincia Floriilor, crescătorii de animale din comuna Vurpăr îşi aduc animalele la expoziţie. Cele mai frumoase mioare bune pentru reproducţie sunt expuse în boxe speciale, la fel şi cei mai frumoşi berbeci, iar cei care vor să cumpere trebuie să se înţeleagă cu vânzătorul, preţul fiind stabilit la licitaţie.

Încă din 2006, crescătorii s-au gândit că pot avea o şansă mai bună dacă şi-ar obţine certificare ecologică. S-au unit într-o asociaţie şi de atunci nu mai folosesc substanţe chimice pentru ierbicidarea păşunilor.

„Avem şansa de a avea cea de-a şasea ediţie a Expoziţiei cu Licitaţie de animale crescute ecologic din localitatea Vurpăr. Noi, aici, în Vurpăr avem un număr foarte mare de ovine, avem acum peste 15.000 de ovine, la 24 de crescători mari. Am început certificarea ecologică pentru ovine în 2006, deoarece la doi kilometri de noi aveam o fabrică de lapte care producea, atunci, brânză ecologică, în satul Ţichindeal. Fiind în jurul lor, am fost primii care am realizat această certificare şi de atunci crescătorii fac acest lucru”, a declarat, corespondentului Mediafax, Mihail Lienerth, primarul comunei Vurpăr de mai bine de 20 de ani.

Florin Dragomir este preşedintele Asociaţiei Eco Mioriţa Vurpăr. Ca un crescător de oi adevărat, nu spune niciodată câte oi are. Secretul este păstrat cu sfinţenie de toţi cei care cresc oi.

„Este festivalul nostru, al crescătorilor de ovine. Vindem miei ecologici. Mieii noştri sunt cu atestat ecologic. Hrana, adică fânul, grăunţele, furajele, toate sunt ecologice. Nu mai ierbicidăm, nu folosim iod, potasiu, totul este natural. Târlâim cu oile. Am adus la exopoziţie şi la vânzare animale, aşa că cine doreşte poate să cumpere, că marfa este frumoasă şi de calitate. Cine doreşte poate să cumpere mielul la ofertă, ne înţelegem la preţ. Avem şi pentru reproducţie, avem oi cu miei, avem berbeci”, a declarat Florin Dragmir.

Preşedintele Asociaţiei spune că anul acesta crescătorii sunt dezamăgiţi de preţul mic atât la carnea de miel, cât şi la lapte.

„Preţul la lapte a cam scăzut, de la 2,9 lei la 2,7 lei litrul, preţul mielului a scăzut de la 11,5 lei la 8,5 – 8,7 şi chiar 8 lei. Nu ştiu ce se întâmplă, că deşi ar trebui să mergem înainte mergem înapoi”, a mai spus Dragomir.

Anul acesta, la licitaţie au venit şi crescători de bovine. Gheorghe Dobrin vrea să vândă şi vaci de lapte, dar şi miei ecologici. Cel mai bine se vînd mieii, pentru că „e vremea mieilor”.

„Am adus 3 vaci şi vreo 15 oi Ţigaie şi Ţurcană. Deocamdată se vând miei, că e vremea mieilor. Preţul e cam mic, dar asta este. Oile le cresc ecologic. E un pic mai greu şi nu e producţia ca la animalele crescute convenţional. Noi nu le putem da porumb foarte mult că nu prea se face. Purima şi alt îngrăşământ nu le dăm că nu sunt ecologice.

E mai scump să creşti animale ecologice decât să le creşti convenţional, dar nouă ne place aşa, eco”, a declarat Gheorghe Dobrin.

La Expoziţia cu Licitaţie de ovine crescute ecologic, mieii s-au vandut in viu, la preţuri cuprinse între 8 şi 9 lei kilogramul şi 20 de lei kilogramul dacă este sacrificat.

Pentru o văcuţă cu viţel, preţul plătit a fost de 3.500, iar o oaie de de reproducţie s-a vândut chiar şi 1.100 de lei.

Cel mai mare preţ cerut de un crescător de ovine a fost pentru un berbec, 700 de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS