Acasa BusinessEconomic Cui și-a vândut Praktiker rețeaua de magazine din România

Cui și-a vândut Praktiker rețeaua de magazine din România

scris de C.S.
11 afisari

Grupul german Praktiker a vândut operaţiunile din România, unde deţine 27 de magazine şi a înregistrat vânzări de 142 de milioane de euro în anul 2012, omului de afaceri turc Omer Susli, activ în domeniul construcţiilor.

Omer Susli, fost preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD).

Anunţul oficial urmează să fie făcut în curând, posibil chiar marţi. Tranzacţia s-ar fi încheiat luni şi dă dreptul noului proprietar să utilizeze brandul Praktiker.

Omul de afaceri, fost preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), este acţionar la o firmă de distribuţie de materiale de construcţii.

În urmă cu o săptămână grupul german a vândut şi operaţiunile din Ucraina, unde avea patru magazine.

Grupul german s-a confruntat în ultimii ani cu dificultăţi, astfel că la finele anului 2011 a anunţat că va închide magazine în Germania, că renunţă la piaţa din Albania şi că are în vedere evaluarea operaţiunilor internaţionale. În 2012, compania austriacă de inverstiţii Maseltov, cel mai mare acţionar al grupului german Praktiker, a comunicat că vrea ca retailerul de bricolaj să se retragă din Europa de Est. Ulterior, reprezentanţii Praktiker au susţinut că retailerul nu are în plan să renunţe la filiale importante, precum cea din România.

Anul trecut, Praktiker AG, compania-mamă a grupului german, a intrat în insolvenţă.

Afacerile compa­niei de bricolaj, liderul pieţei până în 2009 (258 milioane de euro cifră de afaceri), s-au redus în 2012 la jumătate faţă de maximul atins în 2008 (306 milioane de euro), în timp ce pierderile cumulate în ultimii patru ani s-au ridicat la 48 de milioane de euro.

Praktiker are în România o reţea de magazine cu 27 de magazine, a doua ca mărime, cu o suprafaţă de vânzare de 184.300 de metri pătraţi, potrivit raportului finan­ciar pentru anul 2012. Cele mai multe magazine au fost deschise între 2005 şi 2008, perioada de boom imobiliar. Spaţiile în care funcţionează magazinele Praktiker sunt închiriate.

Ziarul Financiar a scris în octombrie că repre­zent­an­ţii Praktiker au apelat la Casa de In­sol­venţă Transil­vania pentru servicii de restructurare financiară în afara insol­venţei, evitând astfel o procedură care în cele mai multe cazuri lezează ima­ginea companiilor şi afectează relaţiile cu partenerii. Potrivit datelor ZF din piaţa imo­biliară, Praktiker are semnate chirii cu­prin­se între 7 şi 9 euro/metrul pătrat lunar, astfel că în fiecare an compania plă­teşte chirii cuprinse între 15 şi 20 de mi­lioane de euro pentru spaţiile ocu­pate.

Praktiker concurează pe piaţa românească cu retaileri precum Ambient, bauMax, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, OBI, Kingfisher şi Leroy Merlin.

1 comentariu

Dcadenta 25-02-2014 - 17:24

Vesti proaste pentru romani. Daca incepand cu domnia lui Carol I , din 1866 , Romania incerca sa se deturcizeze, insa expresii si abilitati privind ciubucareala se regaseau inca in anii ’20 ai sec.XX in limbajul si comportamentul vulgului cat si in mediul literar, azi sa asistam la trecerea afacerilor de catre occidentali , turcilor este sfidator si periculos pentru romani. Inca o proba care vine sa demonstreze de ce Europa civilizata nu a incurajat revenirea monarhiei civilizatoare. Ne vor biafrezii Europei cu masarea t i g a n i l o r in Oltenia. Crunta soarta ne asteapta.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult