Acasa BusinessEconomic Cum a afectat conflictul din Ucraina profitul Gazprom

Cum a afectat conflictul din Ucraina profitul Gazprom

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Compania Gazprom a anunțat marți, 14 octombrie, cǎ ȋn primul semestru din 2014, profitul sǎu net a scǎzut cu 23% din cauza Ucrainei, care nu a plătit banii datorați pentru gazele naturale livrate.

Cum a afectat conflictul din Ucraina profitul Gazprom (foto:independe.md)

Cum a afectat conflictul din Ucraina profitul Gazprom (foto:independe.md)

În primul semestru al acestui an, profitul net atribuit acționarilor Gazprom a fost de 450,58 miliarde ruble (11,1 miliarde de dolari), în scădere cu 23% comparativ cu 582,7 miliarde de ruble în perioada similară a anului trecut. Compania rusă a precizat că provizioanele pentru datoriile Ucrainei au ajuns la 215,8 miliarde de ruble. În schimb, vânzările Gazprom au crescut până la 2.870 miliarde ruble comparativ cu 2.570 miliarde de ruble în perioada similară a anului trecut.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus și Turcia.

Rusia și Ucraina sunt implicate de mai multe luni într-o dispută pe tema prețului gazelor naturale, iar grupul Gazprom susține că Ucraina îi datorează aproximativ cinci miliarde de dolari pentru gazele naturale livrate până acum. În data de 16 iunie, grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, după o dispută pe tema datoriilor părții ucrainene. Potrivit Agerpres, această decizie a provocat îngrijorări cu privire la posibilitatea apariției unor întreruperi în livrările de gaze naturale rusești spre UE via Ucraina.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult