Acasa BusinessEconomic Cum a decurs întâlnirea dintre Băsescu şi şeful delegaţiei FMI, Erik de Vrijer

Cum a decurs întâlnirea dintre Băsescu şi şeful delegaţiei FMI, Erik de Vrijer

scris de Z.V.
136 Afisari

Traian Băsescu a primit joi, 8 noiembrie, la Palatul Cotroceni, delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Cum a decurs întâlnirea dintre Băsescu şi şeful delegaţiei FMI, Erik de Vrijer.

În debutul întrevederii cu delegaţia FMI, preşedintele Băsescu a spus că „este momentul corect să ne uităm la acordul existent şi să vedem câteva elemente ale viitorului acord.”, menţionând că după cum „a discutat cu premierul, cu guvernatorul BNR, vom alege să avem un nou acord cu FMI, pentru un an sau doi” şi că doreşte să afle părerea şefului delegaţiei FMI despre „creştere şi stabilitatea macroeconomică” a României. Şeful delegaţiei FMI, Erik de Vrijer, a punctat că perspectiva creşterii economice pentru România în 2013 este una „moderată”, fapt cauzat nu doar de situaţia din agricultură, ci şi de problema utilizării fondurilor europene şi de întârzierile în privinţa reformelor structurale.

Referitor la situaţia macroeconomică a României, Erik de Vrijer a făcut câteva precizări nu înainte de a îşi expresia bucuria de a se întoarce în România şi de a observa cum vremea de aici „e mai bună decât furtunile de la Washington şi New York”. De Vrijer a afrimat, potrivit Agerpres, că „Suntem aici ca să schimbăm păreri cu dvs şi să vedem cum se dezvoltă programul şi situaţia macroeconomică. Aţi vorbit despre creştere, creşterea de anul acesta este mai degrabă moderată faţă de cea de anul trecut, asta şi din cauza situaţiei din agricultură. Uitându-ne mai departe, se pare că şi în 2013 creşterea va rămâne modestă”.

Olandezul a precizat că acest lucru se întâmplă nu doar din cauza situaţiei din agricultură, ci şi pentru că există dificultăţi în privinţa utilizării fondurilor europene pentru investiţii. Oficialul FMI a subliniat că investiţiile reprezintă „cheia” creşterii economice şi că o creştere modestă pentru România în 2013 este cauzată şi de întârzierile în reformele structurale.

Erik de Vrijer a vorbit şi despre perspectiva ca anul viitor să avem o „normalizare” în ceea ce priveşte politica fiscalităţii, precizând că „Situaţia arieratelor este încă greu de ţinut sub control, dar Guvernul a luat măsuri, inclusiv prin rectificarea bugetară şi noi suntem încrezători că aceste ţinte vor fi atinse”. Totodată, şeful delegaţiei FMI a adăugat căGuvernul trebuie să lucreze şi în privinţa fondurilor europene.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat cu prilejul acestei întâlniri că o parte din responsabilitatea insuccesului în privatizările companiilor Petrom, Cuprumin sau Oltchim este a autorităţilor, iar o alta vizează neconectarea la realităţile pieţei. De asemenea, Băsescu a subliniat că trebuie acordată mai multă atenţie proceselor de privatizare.

2 comentarii

BULA 08-11-2012 - 21:20

Cam asa a fost „discutia”:
Basescu s-a pus in genunchi in fata lui Erik de Vrijer si zicea tot timpul „sa traiti, am inteles”, cand acesta vorbea. La final i-a pupat mana lui Erik de Vrijer si l-a condus la hotel, unde trimisul FMI a fost intampinat de o ceata de cadane, dupa vechiul obicei local.

Cticu 09-11-2012 - 07:28

L-am ascultat, din nou, oripilat, pe președintele Băsescu siluind grotesc limba engleză și m-am întrebat (a câta oară?) dacă neînțelegerile din relațiile noaste externe, inclusiv cu FMI și BIRD, nu provin din necunoașterea limbii de către unii decidenți români.
Bine ar fi dacă s-ar adopta o reglementare legală care să oblige ca la tratativele cu delegații străine să se folosească obligatoriu translatori.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult