Acasa BusinessEconomic Cum a evitat România “infarctul” economic

Cum a evitat România “infarctul” economic

scris de B.C.R
3 afisari

România a fost foarte aproape de un „infarct” economic în 2009, adică de oprirea bruscă a intrării de capitaluri străine (sudden stop), sau chiar de retragerea acestora, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la începerea lucrărilor celei de-a opta ediţii a Forumului de Investiţii – Finance 2011 de la Bucureşti.

mugur_isarescuGuvernatorul a explicat că „pentru o ţară cu un PIB de 110 miliarde de euro, este foarte greu să suporţi o scădere de 10 miliarde de euro, într-un singur an, a intrărilor de capital„.

Isărescu a precizat că, în 2009, nu a crezut semnalele agenţiilor de rating, care arătau că România se afla în pragul unei situaţii de „sudden stop”, şi România a reuşit să reacţioneze la timp, astfel încât fluxurile de capital au scăzut de la 16 miliarde de euro în 2008, la 5 miliarde de euro în 2009.

„Cheia care a evitat oprirea bruscă a intrării capitalurilor străine şi, în special retragerea acestora, a fost încheierea acordului cu FMI şi UE’, a spus guvernatorul BNR, care a subliniat că au fost cele mai scurte negocieri ale unui contract cu Fondul şi „au durat numai trei luni”.

Astfel, a fost asigurată intrarea în ţară a altor cinci miliarde de euro.

„Putem afirma că şocul ar fi putut fi mai mic dacă accesarea fondurilor europene ar fi fost mai mare, deoarece acestea ar fi putut suplini o parte din intrările de capital străin care încetaseră’, a declarat Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

49 comentarii

Bumerang 25-05-2011 - 13:10

Pai in 2009 capsunarii au fost concediati, si nu au mai trimis bani acasă. Iar banii stransi (valuta) nu semai consumam, deci nu intrau ineconomie.
Eu exact asta spuneam pe forum atunci, prezicand o cădere a Leului, care a fost oprită, după cum vedem, de Isărescu. Insa PE DATORIE.
Deci, urmarile acelui soc încă nu sunt iesite la suprafața, si mocnes. O privire in Grecia arată unde se va ajunge. Grecii sunt deja obligați sa-si vândă toate proprietatile de stat (întreprinderi si regii)! ASA o sa ajungă si România. Din pmd vedere foarte bine, căci romanii oricum nu știu sa conducă nimic.

Ciu Huhu 25-05-2011 - 17:33

Bozgorii tai nu stiu sa conduca nici a mia parte cit stiu romanii cinstiti, escrocii portocalii care ne ”conduc” nu stiu sa conduca, ei stiu doar sa minta si sa fure!

urbos 25-05-2011 - 13:18

Inteleg ca ai vrut sa dai o copita la sfarsit ca sa provoci, dar asta-i comportament de ji dan. Fii bozgor, ce mama dreacu.

Arhimede 25-05-2011 - 14:09

In schimb economia in magyarorszag duduie!
Conform unui sait unguresc de stiri, in luna Decembrie 2010, in Ungaria au avut loc 347 de sinucideri din motive economice: falimente, imposibilitatea achitarii ratelor la banci, lipsa mijloacelor de trai, etc.

Ciu Huhu 25-05-2011 - 17:37

Doar 347 de sinucideri, in Ungaria care in statistici e pe rimul loc in lume la sinucideri, procentajul cel mai mare din lume, raportat la mia de locuitori!

Arhimede 25-05-2011 - 18:06

Draghe Ciu Huhu: doar 347 da…
Dar toate in luna Decembrie 2010… de alelalte luni nu scria…

Bumerang 26-05-2011 - 09:34

Sigur ca nu duduie economoia Ungariei insa ramane incomparabila cu cea a României! Si mă refer la modul real, pe teren, nu la statistici!
Vis a vis de sinucideri, ce sa zic. N-are nicio legatura cu subiectul, da. Dacă tot vorbim de (sin)ucideri, autunci vedeți aici
ddd://vvv.nationmaster.com/graph/cri_mur_percap-crime-murders-per-capita
Schimati ddd cu http si vvv cu www, ca sa nu stea raspunsul la moderat.
Deci, ungur prfera s-si puna capăt zilelor dacă are probleme, nu sa dea in cap la alții. Romani au rata de crime dubla decât cea a Ungariei! Aveți grija când cautati statistici!

Pribeagul 27-05-2011 - 20:11

„Sigur ca nu duduie economoia Ungariei insa ramane incomparabila cu cea a României! Si mă refer la modul real, pe teren, nu la statistici!”

???

„la modul real” situatia ungurilor este mai roza si a romanilor mai cenusie?

Situatia „pe teren” pare a fi urmatoarea:

Umbla birfa ca ungurii, tantosi si facatori de tot felul de consilii spre a-si atinge telul lor puricesc de a avea fiecare un ciine proprietate personala, au fost iertati de cca 16 mld $ datorie, in timp ce romanii muncitori si demni, dupa ce au umplut lumea de aur, nu numai ca si-au platit toate datoriile, dar mai au multe multe creante, la cei mai fortosi euroeni, demult scadente.

Ce s-a intimplat cu tine in ultima perioda? In analizele economice te stiu stralucitor.

Bumerang 28-05-2011 - 16:30

Pe teren vezi in Ungaria infrastructura de la a la z, turism străin, si firme serioase care au investit acolo zeci de miliarde. Deci, exista o baza pt a platii datoriile. in Romania mai Putin, zic eu.

Restul postarii tale nu-l comentez 🙂

nimeni 25-05-2011 - 17:21

bumerangule zace o ura in tine ce razbate prin aproape toate comentariile tale.
atunci cand e vorba de romani si de romania in general.
nu vreau sa spun ca nu ai spui si adevarul, dar la tine porca razbate asa un damf de fericire de fiecare data cand mai postezi cate ceva de dulce de romani.

ma rog, poate-i doar o falsa impresie de-a mea.

ca tot veni vorba de de comentariul tau, tin totusi sa-ti spun ca sunt de acord cu el. asa-i , infarctul s-a amanat pentru a intra direct in coma!
ceea ce nu vrei sa vezi sau sa scrii, este ca mai toata europa e in rahat – a se citi datorii pana-n gat!- deci cam aproape toti europenii nu stiu sa conduca nimic mergand pe logica ta.

Ciu Huhu 25-05-2011 - 17:40

Ungurii nu urasc doar pe romani, ei urasc si pe sirbi, si pe croati, si pe slovaci, si pe austrieci, si pe ucraineni…sint misogini si corupti!

Bumerang 26-05-2011 - 09:43

In comparație cu ura multor romani (de pe forum) fata de mine, sunt oricum mic copil. Eu de obicei n-am treaba cu nimeni, indiferent de culoarea parului. Insa nu suport prostia si ipocrizia. Si dacă mai dau un cot in coste, se datorează frustrarilor pe care le-am adunat zeci ani de la compatriotii mei romani.

Diferența dintre a fi dator, dar capabil sa achiti, saubdator vândut, gen Grecia, este uriașă!

Arhimede 26-05-2011 - 14:00

Bou-merang:
nu te urăşte nimeni.
Ai în schimb parte, de dispreţul nostru total.

nimeni 26-05-2011 - 17:23

nu-i uriasa diferenta, tine doar de timp. azi capabili de plata, maine?
problema cu ura sau frustrarea eu o vad simplu. te impiedica sa fii obiectiv.
poti fi sigur ca sunt destui romani care au adunat frustrari de la compatriotii lor maghiari. si acu ce sa facem? sa ne tot belim unii pe altii la nesfarsit?

Bumerang 26-05-2011 - 17:53

Evident ca nu belitul reciproc este soluția. Tocmai de accea belesc dieferentiat, nu la modul general. Iar cei pe care-i belesc o merita personal, dpmdv. Poate mai gresc, nobody’s perfect.

Bumerang 26-05-2011 - 17:59

Nu-i chiara asa, cu datoria. Cei care au o baza solida, vor putea întotdeauna sa ramburseze, fiind vorba doar de costuri mai ridicate. Cei care nu au o baza, Grecia, România, sunt dependenti de factori externi (capsunarii, investitori straini, speculanti, fonduri intnationale etc), care dacă isi schimba brusc politica, pot pune Romania in incapacitate de plata, asa cum spunea si Isărescu.

nimeni 26-05-2011 - 22:05

mda, nu doresc o polemica de dragul polemicii. ce doresc sa spun e destul de simplu- actualul sistem monetar financiar – marea finanta sau spune-i cum vrei- va comduce vrand nevrand si pe cei care astazi au „baza solida” inspre nisipuri miscatoare.
banuiesc ca esti cat de cat la curent cu ce se intampla in usa . gradul de indatorare ca procent din pib, date scadente pentru dobanzi, bani care nu pot fi scrisi cu cifre aruncati gramada in a salva ceea ce se sufoca incet si sigur. nu este o viziune apocaliptica sau imprumutata de la fel de fel de autori de romane conspirationiste . asa cred eu ca merg lucruile, dupa cum vad ca se se invarte lumea astazi.

un sistem falimentar.

bun, am inceput eu sa divaghez, dar ma duc departe pentru a fi aproape. Romania e un fel de mizilic in tot jocul asta.

ce inseamana incapacitate de plata pentru romania si ce inseamna asta? ca nu mai esti in stare sa platesti dobanzi peste dobanzi, unora care pe fond asta urmaresc- sa te duci dracu la fund si sa te vinzi complet si ieftin.

hai ca mai discutam si altadata, nu vreau sa te plictisesc prea mult.

Bumerang 27-05-2011 - 17:58

Nimeni,

Ai deschis un alt subiect. Despre sistemul financiar actualmse pot spune multe lucruri. Deși cred ca sunt totuși diferența între USA si Europa. In primul rând contează competitivitatea Economica. Hartia pe care scrie $ sau € este neesentiala. Datoriile sunt o metoda de a stimula economia. Fără ele ar fi stagnare, asta e. Daca totul este controlat, funcționează. O alta soluție nu exista. Contrariul ar fi deflatia, care este si mai nasoala. Nimeni nu ar mai produce nimic.

Acum, țările care nu au valuta forte, ca RO si GR, au ales de buna voie si nesiliti de nimeni, sa facă datorii. Banii insa nu aunfost investiți ci papati. E exact ca si la persoanele fizice. Unu munceste si este chibzuit, altu leneveste si bea si banii luați împrumut. Cel mai bun (tare) supravietuieste. Este lupta între state, si societăți. Sigur, ca o tara nu poate da faliment, ci doar sa recalculeze datoriile. Este vorba de încredere care i se va acorda in continuare, după reducerea datoriilor, care inseamna piedere pt investitori.

Bumerang 27-05-2011 - 18:01

Scuze, Grecia are valuta forte, da a primit-o pe nedrept, de aceea suferă acum

Pribeagul 27-05-2011 - 20:27

De ce Romania este dependenta de „factori externi (capsunarii, investitori straini, speculanti, fonduri intnationale etc)”.?

Romania si acum ca si altadata este dependenta doar de munca pe ogoare si-n uzine. Munca este cheia succesului.

Romania a gasit rapid cheia „succesului” pentru a imprumuta 20 mld euro. Crezi ca daca ar vrea sa imprumute 50 mld, n-ar gasi solurii echitabile? Sunt sigur ca da.

Problema este ca avind evaziune de zeci de mld euro/an, nu avem nevoie de asa ceva. In al doilea rind, vorba unui clasic, ce sa faca turista Udrea cu ei, sa-si mai ia o posetuta?

Bula-ngiu 29-05-2011 - 13:15

Neica, parca mai la deal te laudai cu investitiile straine in Ungaria, care ajuta la plata datoriilor! Sa intelegem ca, in cazul Ungariei, astea ajuta, in timp ce in cazul Romaniei, asta inseamna dependenta de factori externi?… N-am sa fac pe prostul, am sa-ti atrag atentia ca esti incoerent…Alzheimer?????

Bumerang 30-05-2011 - 11:28

Bulangiule,

nu stiu daca mi te-ai adresat mie. Daca da, uite raspunsul.

Unde am spus eu ca banii capsunarilor nu ajuta la plata datoriilo, chiar daca indirect. Pai sunt valabile amandoua afirmatii. Dependenta, pt ca in cazul in care acesti nu mai baga bani pe piata, economia scade brusc, avand in vedere ca investitiile straine nu sunt cu mult mai mari decat ce baga capsunarii!

Intrebarea cheie este, ce face statul cu banii luati imprumut. In loc sa-i investeasca in infrastructura, sau in projecte care sa favorizeze cresterea economica, ei sunt in mare parte papati! Aici se deosebeste masiv Romania de Ungaria.

Ciu Huhu 27-05-2011 - 18:08

E vorba de voi ungurii, nu de tine bou-merangule, voi ungurii sinteti misogini (uriti toate popoarele) si corupti in ultimul hal!

Pribeagul 27-05-2011 - 20:15

Ioai, ioai…

Sus inima, urmas al stapinitirilor tarii Ungului!

Denali 25-05-2011 - 22:03

To Bumerang….hmmmm…

Dle Bumerang , vizavi de postarea dtale initiala…despre grecia si unde a ajuns…

Pai parca in recentul trecut ai afirmat ca : ” Democratia sociala in europa este un succes…”…

Daca democratia sociala (sau socialismul cu fata umana ,cum o numesc unii) ar avea un reprezentant la ONU , ar fi Grecia…

P.S. Te freci prea mult de compatriotul dltale dl Europeanul si ceva din stiinta economica avansata de dlui se pare ca s-a lipit de dta…

Valoarera (sau nevaloarea) monedei mioritice, are de-a face cu capsunarii tot atat cum pigmeii au de-a face cu basket ball ul…

valoarea monedei mioritice , are mai mult de-a face cu valorile monedelor globale : euro si $ , si nu cu capsunarii, are mai mult de-a face cu legislatia introdusa de politicienii romani, are de-a face cu economia loclala, cu cerinta si oferta materiilor prime, etc.,etc…

Datr in sfarsit , ma bucur ca te-ai trezit din coma si ai revenit in Realitate, convingandu-te singur(sic!), ca social democratia a falimentat europa , in curand america si in general societatea umana…

Nu necesita facultate sau doctorat ca un indiviad sa prevada dezastrul socialismului cu fatat umana, nu…Este necesara numai cunostiinte elementare de artimetica…

Adica orice scolar de clasa a saptea a dupa niste simple calcule ar realiza ca nu exista atatia bani in Lume de a plati proletari care lucreaza si platesc taxe numai 15 ,20 de ani , dupa care se pensioneaza la varsta frageda de 55 , 60 de ani si primesc pensii si late pomeni costisitoare timp de 2 ,3 decade , pana la moarte , care de obicei are loc cand pensionarii devin octogenari sau mai recent nonagenari…

Este un simplu calcul de artimetica…Artimetica pe care indivizii de Stanga , refuza sa o vada….Dar de dragul PUTERII , de dragul de a se mentine la putere , promit gloatelor cai verzi pe pereti, utopii si fete morgane , pe care acesti sarlatani si escroci stiu foate bine, nu exista bani ptr. a plati toate aceste promisiuni si mituiri gloatelor de votanti…

Europeanuul 25-05-2011 - 23:45

Pai parca in recentul trecut ai afirmat ca : ” Democratia sociala in europa este un succes…”

Nu poti nega faptul ca economia germana este una dintre cele mai competitive (si sustenabile) economii din lume.

Europeanuul 25-05-2011 - 23:46

Nu poti nega faptul ca economia germana este una dintre cele mai competitive (si sustenabile) economii din lume….

Bumerang 26-05-2011 - 10:28

Faci mai multe greșeli deodată!
Ceeace se intampla in Grecia se numește balcanism, nu socialism, la fel si in România! Continui discuția despre social-democratie deci fără cele doua tari ca reper.

Dacă ar fi fost capitalismul fără reguli soluția ideala, atunci astăzi nu aveam subiect de discuție, fiind cam peste tot conservatorii la putere, insa nu este asa.
Si fi sigur ca îți trebuie facultate ca sa intelegi aceste lucruri. Tocma’ asta-i problema savantului mioritic, care le știe pa toatee mancati-as, fără se fi citit măcar o carte de buzunar pe subiect. Si pt ca după cum se vede nici tu nu ai citit nimic, încerc sa-ți esplic babeste, de ce gresesti.

Capitalismul pur, pe gustul tau, duce inevitabil spre monopolizare, care duce spre dictatura. Exemple gasesti America de Sud. A doua greșeală fundamentale pe care o fac „capitalistii” de mucava, ca tine, care se cred mari moguli sustinatori de economie, dar care in relitate trăiesc in mod direct pe spatele proletarului care le cumpara produsele, este ca fac o confuzie uriașă între socialism, si social-democratie. Ce din urma este o forma a capitalismului! Da tu nu știi ca n-ai citit nimic si nici facultate nu ai.

Calculele tale cu „proletarul nesimtit” care munceste timp scurt si ia pensie mulți ani, este iarasi o poveste, dpdv economic. Repet, cartea, mâncait-as.
Ca timp ai dreptate. DAR, productivitatea munci a proletarului, care acum jumate de secol muncea de la 16 ani la 60, si murea la 70, era de 20% din cea de azi! Adică, azi proletarul produce de 5 ori mai ult decât acum 50 de ani. Deci, zic eu, ca are voie sa trăiască măcar cu vreo 10 sau 20 de ani in plus, nu crezi? In vreme ce prodcutivitatea a crescut de n ori, salariul a crescut, fără inflație, cu cel mul 100%.
si acum îți spun de ce nu sunt bani de pensii. Pt ca, evaziunile fiscale au ajuns pe niște culmi nemaiatinse, datorită globalizarii. In multe cazuri ele depășesc bugetele sociale. Deci, cine fura societatea?

Sia acum sa vorbim despre Leu. Si aci vorbesti după ureche.
Valoare monedei unei tari, se formează prin cererea externa a monedei, cu care strainii vor sa-ți cumpere marfa. Adică, dacă se exporta marfa putina românească, atunci moneda scade. Si acum ajungem si la Capsunarii. Aceștia au adus in jur de 3 miliarde anual in tara, dacă mai țin eu bine minte. Isărescu a spus ca intrarile au scăzut cu 5 miliarede, in situația critica. Deci, capsunarii sunt un pilon solid almintrarilor de capital!

Denali 26-05-2011 - 17:12

Dle Europeanul , ma voi ocupa de dta si germania mai tarziu…

Sunt nevoit sa imping inapoi granitele ignorantei si prostiei, granite care il incojoara pe acest neo marxist numit : Bumerang…

Te rog fii rabdator …Multumesc

Denali 26-05-2011 - 17:25

To : Bumerang…

Dle Bumerang , ptr. acum ,voi ignora atacul tau (tipic neo marxist) la adresa subsemnatului si voi procede sa-imping granitele ignorantei si prostiei care te tin prizonier…

Te rog sa retii ca aceasta postare adrestat dtale ,cele din trecut , si daca voi decide , cele din viitor , au ca scop nu de a atatca pe dta personal ci ideile astea dovedite de Istorie ca au un : Dead End…ma refer la filozofia de Colhoz a Stangii…

De unde sa incep…Hmmmm…

Este greu..spun aceasta ptr. ca dta nuai nici cele mai elementare notiuni de baza despre economie , ideologii politice, etc…

Well sa incep cu : „balcanismul”….dta spui (de faprt eu cred ca regurgitezi ce te-au hranit sarlatanii de Stanga) ,ca Grecia nu a fost in avangarda „social democratiei” si introduci termenul de : „balcanism” , ptr. a scuza , camufla si eschiva esecul total si omniprezent al socialismului cu fata umana…

Dle Bumerang, termenul de : ” balcanism” , a aparut , cu decenii in urma , cu mult ,mult ,mult timp , inaintea socialismului cu fata umana…

Acest termen NU ARE ABSOLUT NIMIC de a face cu Economia…de oricare tip ar fi ea…

Termenul de : „balcanism” are o canotatie : socio-politica, demografica, care are ca epilog : RAZBOIUL (etnic, dispute de granite, etc)…

Acest termen de balcanism , bineteles a fost introdus , datorita mozaicului de popoare , etnii , intoleranta si ura care exista in balcani de secole , si care a produs scanteia Primei conflagratii Mondiale…

Deci dle Bumerang , cine te-a indobitocit , si ti-a explicat ca termenul de : balcanism se refera la aspectul economic , eu te sfatuiesc sa-i ceri banii inapoi , caci ai fost hranit un fals…

Denali 26-05-2011 - 17:37

To Bumerang…

Dle Bumerang , hmmm…cateodata , raman uimit la logica si felul de gandire , pe care neo marxistii o au…

Deci dta incepi postarea EXCLUIZAND subiectul principal : Grecia si Romania…afirmand ca : „lasand la o parte grecia, bla,bla,bla…”…

Eu daca as aplica logica asta a dtale de neo marxist as putea spune ,ca lasand la o parte Germania nazista si japonia imperialista , nu gasesc absolut nici un motiv ptr. care imperialistii americani au distrus germania si japonia….in al doilea razboi mondial…

Adevarat spunea unul : Marxismul este o boala mintala…

Dle Bumerang, am omis sa mentionez ceva despre ideea dtale idioata a balcanismului…

Totate Lumea stie (probabil cu exceptia dtale si a cercului de eruditi cu care te inconjori), ca de fapt tari precum : Irlanda( tara de bastina a presedintelui americii), Portugalia, Spania, Italia , etc., sunt deasemean : FALIMENTARE , gratie, idologiei voastre impuse acum 4, 5 decenii , cand ati abandonat capitlaismul si ati ales calea socialismului cu fata umana…

Eu te intreb pe dta, ca om ne educat : este falimetul din Irlanda, portugalia Italia, spania, tot : „balcanism” ,sau altceva…

motivul ptr. care aceste tari nu au urmat(inca) grecia , pana la fund , in prapastia financiara , se datoreaza banilor din EU si mai ales de la FMI(citeste america) care continua sa subsidieze aceste oaze ale socialismului…

Denali 26-05-2011 - 18:08

Dle Bumerang , cum am spus : voi neo marxistii din lipsa de substanta , logica si bun simt ,v-ati reprofilat si ati devenit , in timp experti la a inventa expresii , a poci intelesul cuvintelor , cu scopul de a confunda si seduce generatii tinere , mai ales cele cu minti sensibile si impresionabile ca a dtale…

Ati inventat expresii IDIOATE precum : ” Discriminare pozitiva” , „crestin fundamentalist” , „dreptul femeii asupra oprului ei”, „compleul militar industrial”(de obicei se referas NUMAI la industria de armament americana), ” credinta este ceva personal si intim, care nu isi are locul in public”, „capitalismul salbatic” , „social democratia”(un termen mai paleabil ptr. gloate de a inghiti :socialismul cu fata umana), etc.,etc…

Acum citesc o alta bazaconie in postarea dtael : ” capitalismul pur”…CE O MAI FI SI AIA ????…

OK than…sa urmez logica asta bolnava a voastra a neo marxistilor…

Deci , dta rejectezi faptul ca „social democratia ” nu este de fapt o forma mai blanda a Socialismului…OK…

Este clar ca social democratia nu este nici sclavagism ( se apropie de iobagie), nici fascism (dar se apropie de aceasta idoelogie ,deasemenea)…atunci nu ne mai ramanae decat , urmanad aceasta logica idioata : capitalismul impur…Nu-i asa dle Bumerang ?…

Dle Bumerang , o camila este o camila , un strut este un strut , Nu exista animalul/pasare numit : Strutocamila….Exista numai in universul vostru al neo marxistilor…

Ori este capitalism , ori nu…Capitalismul este ca femei gravida …

O tara ori are un sistem capitalist , ori nu…O femei nu poate fi pe jumatate gravida…

capitalismul este capitalism , NU are nevoie de clarificari , adjective pronume si alte proptele verbale si masaje lingvistice…

Multi (precum dta ) confundati capitalismul cu Capitalismul Oligarhic….Italia fascista , germania nazista, sub musollini si hitler au prefectat acest sistem cand sistemul de piata capitalist a fost deturnat si folosit cu scopul de a lucra in slujba unei ideologii de Stat…Krupp , Thiessen, Fiat , etc.etc…au primit favoruri speciale de la Stat , daca acestia au ciooperat si au inceput sa produca produce cerute nu de Piata Libera , ci de Ideologia Statului…De obicei Oligarhia se aplica la companii mari si mijlocii , nu la cele mici…

Rusia astazi cu Gazprom, america lui O’bama cu general Electric, Goverment Motors ( fosta General Motors) , politicienii mioritici , care au diferite companii pe care le avantatjeaza si ocrotesc ,etc.,etc…acesta nu este Capitalism ci altceva care de obicei este canotat ca : Capitalism Oligarhic…

Dle bumerang Capitalism nu are nevoie de intruziunea Statului , Capitalism se : Auto reguleaza….

Atunci cand o forta externa (de obicei a Statului) intervine ptr. a „regula” (interpreteaza aceasta expresia in al doilea sens al cuvantului), aceasta nu face decat sa rupa balanata si sa disturbe legile capitalismului…

Sa luam spre exemplu Criza actuala economica…care a fost cauza?…

Statul a intervenit (citeste :regulat ) , in Piata Libera si ptr. a ascuti lupta de clasa a FORTAT bancile americane sa acorde imprumuturi imobiliare proletarilor care sub regurile normale ale Capitalism ului nu se puteau califica , ptr. simplul motiv ca acesti proletari , nu aveau capabilitatea de a reambursa aceste imprumuturi…

Dupa o perioasa de timp aceast „regulatie” a Statului , a acumulat Mii de MILIARE de $ , risipiti, pierduti, neplatiti, etc…Iar in 2008 Capitalismul s-a Auto regulat ( cu inversunare) , si a spus Statului si neo marxistilor : A sosit timpul sa platiti lautarii , trenul pomenii s-a oprit…

Statul binwenteles a re un rol de jucat…

Rolul Statului in Capitalism este acela de a asigura Tratamentul egal al tuturoro antrepreneorilor , oamenilor de afaceri , de a proteja si ancheta pseudo capitalistii si escrocii ,etc…

Rolul Statului NU este acela de a alege Invingatori si Invinsi , Favoriti si Nedezirabili in economia, in Piata libera …
Rolul Statului nu este acela , spre exemplu de a pedepsi companii petroliere , de carbune , energie nucleara sau gaz metan si de a propti si subsidia cu banii con fiscati de la altii fantezii si vise precum oglinzi solare si mori de vant…

Rolul Statului nu este acela de a pedepsi (prin taxe) companii auto care produc masini mari( si care slaveaza viata pasagerilor in caz de accidente ) si in schimb de a subsidia (cu baniialtora) companii autto care produc cutii pe roti care in caz de accident nu sunt decat coscuige ambulante…

Bumerang 26-05-2011 - 18:27

Alamar,

Apreciez faptul ca vrei sa-mi explici cum vezi tu lumea, si nu vrei sa faci atac la persoana. Deși, cred ca la ultimul punct mai ai lacune, dar sa fie.

Când am spus balcanism, am folosit o metafora, pe care nu vrei s-o intelegi. Si anume, faptul ca in Grecia, si Romania, nu funcționează nici socialismul si nici capitalismul, datorită mentalitatii balcanice de corupție la nivel de stat, ciubuc, bacsis etc. Cântăreața Viki Leandros, domiciliata de multi ani in Germania, care a dorit sa facă ceva pt Grecia, si a fost aleasa parca primarita undeva, sa confruntat cu subalternii care ii cereau sa le angajeze la primărie mebrii familiei! A spus-o la TV! In Romania ca si in Grecia nu exista partide politice, ci grupuri de interese, vezi si traseismul politic.

Tu mă numesti neo marxist. Din ce motiv? Vreu eu si cei ca mine sa crească numărul intrepriderilor de stat? Sau nationalizarea unora privatel? Nu. Din contra, in Europa in ultimii 20 de ani, statele au privatizat cam tot ce era de stat, chiar sub soc-dem. Ex Germania: Telekom, Posta, căile ferate, energia in mare parte. Pai atunci? Ce nu pricepi? Ba mai mult, cine a fost de acord ca FED si ECB sa susțină Bancile PRIVATE falimentară? CApitalistii matale! E o vorba, nu mânca dulciuri turcesti!

Pady 26-05-2011 - 23:12

Bumerang,

Noi suntem „preteni” vechi, motiv pentru care as dori sa-ti atrag atentia, in mod cu totul politicos, ca Balcanii incep de la portile…Vienei, incluzand si… Budapesta.

In alta ordine de idei, ma surprinde faptul ca fiind activ intr-o banca din Frankfurt esti atat de slab informat asupra cauzelor reale ale dezastrului financiar european. Spania, Portugalía, Irlanda si chiar Italia – urmatoarea la rand-, nu se afla in Balcani si sunt deja falimentare sau in prag de faliment.

Uita presa oficiala si informeaza-te din alte surse.

Bumerang 27-05-2011 - 09:37

Diferența dintre Grecia si retul, este ca grecii pur si simplu au papat banii, deci au trait efectiv din acumulare de datorii, pe cend in celelalte cazuri sa ajuns la o supraincalzire a economiilor prin creditari masive, in special in zona imobiliară, prin crsterea cheltuelilor statului, datorita somajului si altor probleme in special sociale, fortandu-le sa facă datorii, ca sa compenseze bugetele. Asa, pe scurt. Rămân pe poziție si afirm, ca celelalte state vor reusii sa acopere datoriile, chiar dacă vor întâmpina greutati. Grecii nu au cum sa plateasca

Bumerang 27-05-2011 - 09:43

Diferența dintre Grecia si retul, este ca grecii pur si simplu au papat banii, deci au trait efectiv din acumulare de datorii, pe cend in celelalte cazuri sa ajuns la o supraincalzire a economiilor prin creditari masive, in special in zona imobiliară, prin crsterea cheltuelilor statului, datorita somajului si altor probleme in special sociale, fortandu-le sa facă datorii, ca sa compenseze bugetele. Asa, pe scurt. Rămân pe poziție si afirm, ca celelalte state vor reusii sa acopere datoriile, chiar dacă vor întâmpina greutati. Grecii nu au cum sa plateasca, pt ca economia lor este mult prea mica pt datoriile deja acumulate.
Nun Știu daca ai citit din presa oficială, dar Chinezii vor sa cumpere Bonduri portugheze! De ce? Pt ca in comparație cu alte state ale
lumii, in special USA, europenii stau mult mai bine! Au o baza Economica solida si competitiva! Aceste discuții apocaliptice sunt spaima celor care vad dolarul prabusinduse. Căci USA nu sta la datorii mai bine decât Grecia.

Bumerang 27-05-2011 - 09:46

Unde se întind balkanii ( in turca, zona impadurita) geografici gasesti in Wikipedia. Politic, Balcanii încep de la est si Sud de fostul imperiu Austro-Ungar. îți place ori ba.

Daca tot zici ca esti „prieten” vechi’ de ce ți-ai schimbat nik-ul?

Bumerang 26-05-2011 - 18:33

Irlanda a fost un fenomen ceva diferit. Acolo n-a fost corupție si gestionare proasta, ci pur si simplu, o goana după aur, in care capitalistii destepti din întreaga lume au ignorat datele fundamentale a le țării, si au visat la cai verzi pe pereti, investiind in masa, ducand economia la un nivel departe de baza reala. Spania, Portugalia si Italia sunt un mixt între ce s-a întâmplat in Irlanda cu putin iz greces, dar pe departe de nivelul grecesc.
Sti ce ma deranjează la tine? Vrei sa dai ieftin, dar inafara de stereotipul neo-mărfuri, nu spui nimic concret. Tu ce-ai vrea de fapt?

Bumerang 26-05-2011 - 18:36

Sa dai lectii, nu ieftit. Si nu neo-marfuri, ci neo-marxism. E de la iPad.
Încă ceva, capitalistii au investit acolo fără sa țină cont de datele fundamentale, nu neomarxistii!

Bumerang 26-05-2011 - 18:39

Alamar 3,

La cursul monedelor nu mai spun nimic pt ca pur si simplu nu ai nici cea mai vagai idee. Ai auzit tu ceva cu cosuri, si te ascunzi după ele. Simplus spus, este exact ASA cum am scris deja! Leul se raporteaza la o alta moneda prin cere si oferta. Tu, ca si Capitalist, ar trebuii sa știi asta.

Denali 26-05-2011 - 19:07

Dle Bumerang , acum cateva cuvinte despre : calcule …

Spre deosebire de filozofie , pictura , arte, film , muzica, psihiatrie, etc., Artimetica este o stiinta EXACTA…

adica 1 , nu este 5 iar 8,8 nu este 88…

Calculele nu sunt ale mele , sau ale dtale ,sau ale altcuiva ….Nimeni nu detine monopolul Realitatii…Realitatea exista ,. precum Universul…

Dle Bumerang , te rog puneti casca de gandire ptr. cateva minute …

Sa examinez(sumar) programul american numit : Social Security ( pensia de Stat)…

Acest program socialist a fost introdus in anul 1936 de catre cel care a schimbat ptr. totdeuna in america termenul de Libaral/ Liberalism , care pana la el insemna :progres , libertate individuala , capitalism , tot ceea ce inseamna astazi cuvantul Liberal in europa …Dupa acest presedinte termenul de : liberal , in america a devenit sinonim cu : neo marxist…

Ma refer binenteles la Franklyn Delano Roosevelt…A nu se confunda ca varul lui de la inceputul sec. trecut : Theodore(Teddy) Roosevelt…

In 1936 in plica recesiune economica ,FDR a introdus aceasta Ponzy scam numit : Social Security…

De mentionat faptul ca in 1936 , proletarii si porcii de capitalisti salbatici , laolalta, decedau la varsta de 65 ani , in medie…
Deasemnea un alt fact : in 1936 situatia era urmatoarea : 40 proletari munceau si plateau taxe ptr. a finanta pensia unui pensionar…

Sa revenim in 2011….astazi numai 4 proletari in america prin taxele lor finanteaza pensia unui pensionar…

In plus , pensionarii de astazi refiza , si nu vor nici in ruptul capului sa dea in primire , si traiesc pana la varste de 80, 90 de ani…

In urmatoarele doua decenii vor ramane numai 2 proletari ptr. a finanta pensia unui pensionar…

De notat ca intentia programului Social Security nu a fost acela de a fi o pensie principala ,ci a fost creat cu intentia de : A SUPLEMENTA , pensiiile private si economiile proletariatului…Astazi gloatele dion america cred ca nu au nici o responsabilitate de a avea o pensi privata, economii sau aseturi , si devin priizonierii si dependentii MIZERABILEI si FALIMENTARE pensii de Stat…

Un alt factoid …Ironia soartei a facut ca arhitectul acestui ponzy scam numit social security , sa moara la varsta de …65 de ani…varsa la care proletarii erau eligibili a de primi aceasta pensie…

In europa este si mai rau…Sporul demografis este minim , iar proletarii nu mai pot finanta prin taxele lor pensiile…
la aceasta se adauga faptul ca noii emigranti , in marea lor majoritate , care sosesc in europa , in loc sa intre in sectorul de munca ,sa plateasca taxe, sunt direct absorbiti de sistemul de ajutoare sociale obscen de generoase , si acesti noi emigranti de obicei tineri , devin o alta povara la bugete…si ca sa punem colacul peste pupaza acesti tineri maghrebieni , dupa ce se stabilesc ca lipitorile si au cazare , alimente ,transport, educatie ,asistenta medicala , si cec lunar , isi aduc cele doua duzini de rude din tara de bastina : matusi , veri , unchi , bunici, a treia si a patra nevasta, nepotii si cumnatii , care la randul lor , o mare parte din ei , vor ingrosa numarul lipitorilor societatii…

Deci dle Bumeng, CIFRELE , demografia , sunt EXACTE si accesibile tuturor…
Unii refuza sa le accepte…

succes…

Bumerang 27-05-2011 - 10:01

O rugaminte am,

Fi mai la subiect, si încearcă sa te rezumi la esenta.
Eu înțeleg ce spui. Ceeace privește calculul de activi si pasivi in economie ai dreptate. Si media de varsat a crscut. Dar, ce zici de productivitatea muncii???
Asta a fost întrebarea mea. Ce zici de robotii care lucrează in fabrici fără sa cotizeze la asigurări? Care e propunerea ta concretă? Capitalism gen 1936? Pai daca nu venea războiul, in USA, era mare vâlvă din cauza somajului. Vrei revolutie? Mă indoiesc. Căci atunci vei avea neo-marxism, la modulmcel mai concret.
De unde sa-si puna lumea bani pt pensie când e somera? Cu astia ce facem. Îi omorîm? Pensionarii de azi care s-au bazat pe pensia privată la voi, ce fac, când vad unde sunt acțiunile azi?

Nu ai răspuns la intrebarea vizând evaziunile fiscale ale concernelor internaționale, care, chiar in mod legal nici nu mai plătesc impozite.

Denali 27-05-2011 - 18:03

Ufff….”fii mai la subiect”….traiesc in twilight zone…nu in Realitate cand deschid acest forum mioritic…

Dle Bumerang eu ti-am raspuns la subiect vizavi de toate bazaconiile pe care le-ai scris in prima postare adresatat subsemnatului….

Singura exceptie la care nu am raspuns este aceea cu : productivittatea …

Nu am raspuns ptr. motivul ca nu am dorit sa demomonstrez si mai mult cat de ignorant , si ce fel de logica ti-a fost inculcatat in cap….am omis aceast subiect penibil ptr. a alevia putin ignoranta pe care o expui cu fiecare postare pe care o debitezi…

dar vad ca insisti sa continui cu parada ignorantei si penibilului…

OK then…

CE ARE DE-A FACE productivitatea cu ideologia socialismului cu fata umana ??????????…..

Productivitatea este un element rezultat din sanul antreprenoriatului al capitalismului , al individului …si nu din cel al STATLUI si birocratiei dtale iubite…

Acest element numit productivitate , are ca motor : PROFITUL , motorul fundamantal al dezvoltarii societatii umane …

Productivitatea , are un efect colateral pe care dta ca enorias al Biserii Incalzirii Globale , il ignori : Productitivitatea , ca un efect colateral , REDUCE imens , poluarea , risipa , consumul de energie , etc….

Deci putem spune de fapt ca porcii de capitalisti salbatici , au contribuit cu mult mai mult la reducerea poluarii si risipei ,concomitent cu ridicarea nivelului de trai al societatii umane , decat toate demonstratiile , pancardele ,sloganele , mugetele si grohaielile camarazilor dtale din miscarea asta neo marxista a Verzilor ( care sunt precum pepenii : verzi pe dinafara si rosii inauntru)…

Dle economist Bumerang , eu , un troglodit si needucat , te intreb pe dta , un erudit , un om care a citit mii de carti ( nu precum subsemantul numai UNA) , dta ce crezi care varianta produce mai multe fonduri la pensii :

sudorul mioritic care sudeaza sa spunem ….hmmm…10 produse pe ora din care cca. 25% nu trec de testul controlului calitatii…sau : un robot sa spunem din germania , care sudeaza si produce 60 de prioduse identice cu sudorul mioritic si care TOATE trec controlul calitatii…

In amabele cazuri sunt implicate tot feluluri de taxe, VAT uri ,etc.,etc…

CINE crezi dta dle economist Bumerang aduce mai multe venituri la pensii si begete : robotii care nu obosesc silucreaza 24 ore pe zi ,7 zile pe saptamana , care nu necesita pauze, bonuri de masa, nu sunt cicaliti de neveste , nu sunt subordonati mafiei lipitorilor sindicale, nu au nevoie de tratament medical in caz de accident de munca, etc.,etc…???sau sudorul mioritic ???…

ufff…crede-ma dle Bumerang am incercat sa ocolesc acest suboect cat am putut de mult , dar dta insisti sa-ti dezvaluisti ignoranta si falul de gandire in public…Nu este vina mea…

Dle Bumerang , contrar ceea ce crede conationalul dtale dl Europeanul , NU ESTE ABSOLUT NIMIC NOU SUB SOARE….

nei invartim intr-o spirala si reciclam si refulam aceleasi idei si metalitati din trecut…numai tehnologia este diferita…

Imi imaginez cum se framnatau stramosii dtale cand ROATA a fost invenatata…tot asa precum dta astazi , stramosii dtale de atunci se temeau ca carasuii , vor fi inlocuiti de care si carute , si nu-si vor mai putea hrani famiiile…

Mai tarziu, cand cineva a inventat lampa cu gaz , stramosii dtale dinindustria lumanarilor au intrat in panica , ca vor fi scosi din business de industria lampilor…

s.a.m.d….

Daca nu ai inteles inca nimic din ce am scris pana acum dle economist Bumerang , te rog retine un singur lucru :

Productivitatea este un element al Capiatlismului , nu al Statului…
Productivitatea este impinsa de : PROFIT…
Productivitatea este o : BINECUVANTARE si nu un pacat….

Imi imaginez ca bastinasii germani sunt mandrii sa aiba in individ ca dta in randurilor lor…

succes… cu social democratia…si celelalte idei…

Bumerang 29-05-2011 - 09:38

Parca Mache a zis o data ca ai diaree la gura. Acum îmi dau seama ce zicea.

Pe bune, n-am reușit sa citesc mai mult de 5 rânduri. Dar si din alea mi-am datvseama ca n-ai priceput nimic. Daca mai increci o data, mai sperat si mai precis, răspund.

Bumerang 29-05-2011 - 09:39

Mai sortat, nu sperat, am vrut sa spun

Denali 26-05-2011 - 22:51

To : Europeanul…

Dle Europeanul , back at you : Bine te-am regasit…

Nu am timp acum dar vom discuta situatia germaniei vizavi de sistemul social democratiei…Iti dau un hint : germania (inca)se mentine economic NU Datorita , CI In POFIDA , asaltului socialist sub care este supusa …

Bumerang 29-05-2011 - 09:51

Esti pe din afara situației din Germania.

In Germania, slariul net, fără inflație, a scăzut in ultimii 10 ani.
Sunt unii care câștiga 5 sau 6 euro pe ora! Bani din care nu poti traii. Orele suplimentare au atins un record maxim. Sunt câteva milioane de mini job-uri, de pana la 400 de € pe luna, unde angajatorul plătește pausal 20 de € CAS si impozit, adică mai nimic. Adica, angajatorul este subventionat de stat, putand sa dea un tarif minim, pt ca taxele sunt aproape zero. Statul a privatizat TOT ce a avut. Si asta a început sub socialisti. Au ajuns deja conservatori si chiar unii intreprinzatori sa vorbească pe la talk showuri ca trebuie mărire salariile.
Germania o duce bine comparativ cu alții, pt ca nemtii munces ca nebunii. Nici nu-ți poti imagina, daca n-ai lucrat acolo. Lucrul nu începe cu cafeluta de o ora, si cu barfa zilei trecute. Am lucrat cu americani, si le știu randamentul. La vorbe mari, sunt primii. Chacka, yeah, noi suntem cei mai buni, etc. si după, program lejer.

Pady 26-05-2011 - 23:19

Domnilor,

Comentariul meu nu asteapta sa fie „moderat” ci doar publicat! Ati preluat vechile metehne de la defunta ZIUA.

Va salut!

Ciu Huhu 27-05-2011 - 04:17

PADY ESTI UN OM INTELEPT, TE ROG NU NE PARASII, NOI SINTEM AMARITII CE CIRTIM IN FATA NEBUNULUI CHIOR-CHEL-BETIV!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult