Acasa BusinessEconomic Cum afectează economia zonei euro economiile lumii

Cum afectează economia zonei euro economiile lumii

scris de B.C.R
1 afisari

Riscurile la adresa stabilităţii financiare mondiale ‘au crescut, în ciuda măsurilor adoptate pentru ţinerea sub control a crizei datoriilor din zona euro şi a problemelor din sistemul bancar’, se arată în Raportul de Stabilitate Financiară Globală publicat marţi de FMI, citat de Agerpres.

Cum afectează economia zonei euro economiile lumii

Băncile europene reduc creditarea pentru a-şi majora rezervele de capital, ceea ce va afecta probabil economiile din Europa Centrală şi de Est, care depind semnificativ de împrumuturile de la băncile europene, a avertizat FMI. Reducerea creditării va încetini creşterea în multe economii din Asia, susţine FMI. Totuşi, impactul asupra Chinei va fi modest, FMI estimează o creştere de 8,2% a economiei chineze în acest an, faţă de 9% prognoza anterioară.

FMI avertizează că statele emergente şi avansate sunt susceptibile la o serie de şocuri din cauza crizei datoriilor din zona euro. Potenţialele efecte ar putea include expunerea directe la băncile din zona euro şi deteriorarea perspectivelor de creştere macroeconomică. O recesiune în Europa va încetini creşterea economiei mondiale în acest an, a estimat marţi FMI, cerând liderilor din întreaga lume să se concentreze mai mult pe stimularea creşterii decât pe reducerile bugetare.
FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an, din cauza efectelor crizei datoriilor din zona euro. În 2012 economia mondială va înregistra o creştere de 3,25%, mai lentă decât un avans de 4% estimat de FMI în septembrie 2011. Economia zonei euro ar putea intra într-o recesiune uşoară şi se va contracta în acest an cu 0,5%, faţă de un avans de 1,1% cât estima în septembrie FMI. În schimb recesiunea din Europa va avea un impact modest asupra economiei Statelor Unite, care va înregistra o creştere de 1,8% în 2012, la fel ca în precedenta prognoză a FMI.

1 comentariu

Gica De La Scularie 25-01-2012 - 13:00

FMI cere liderilor din intreaga lume sa se concentreze mai mult pe stimularea cresterii decat pe reducerile bugetare. Acum nu stiu daca geniile Romaniei.

Iata o lista sumara a zonelor de unde se pot reduce mult si bine cheltuieli ale statului (daca n-ar fi de hranit gurile nesatule ale clientelei politice):

1- Reducerea numarului de agentii si ministere (nu toate agentiile si directiile generale din ministere sint necesare). Cu secretari de stat, care presupun secretare, masini, aparat functionaresc si toate cele. Si care inventeaza aprobari peste aprobari, pun stampile peste stampile (investitorii straini sint ingroziti cu nivelul birocratiei Romanica). Opt, zece ministere ar fi mai mult decat suficiente, cum se intampla si in alte tari. Acolo cum de functioneaza?

2- Inchiderea sau privatizarea companiilor de stat cu pierderi. De ce sa se transfere bani de la bugetul central, si ala sarac, pentru a tine in functie niste mastodonti ineficienti? Trebuiau de mult privatizati, dupa exemplul Petrom, care functioneaza mai bine ca inainte de privatizare. Si n-a murit nimeni.

3- Desfiintarea comunelor mici (prin comasarea intre ele) astfel incat sa nu mai fie necesare transferuri uriase de la bugetul de stat catre bugetele locale, dincolo de motivatia aducerii de voturi (aceasta motivatie nu reprezinta interesul general al societatii) Transferurile catre bugetele locale nu se justifica, pentru ca se adreseaza in principal mentinerii in functie a unui aparat birocratic care mai mult incurca. Normal ar fi ca fiecare comunitate sa-si ia soarta in propriile maini, sa aiba traiul pe care-l merita, pe care si-l doreste si in care investeste.

4- Oprirea risipei incredibile care se face cu ocazia achizitiilor publice (in care tot clientela politica este favorizata). Ciolanul se muta mereu in curtea celor care sint la putere.

5- Reducerea evaziunei fiscale din agricultura, mafia din alcool, transporturi, etc, prin combaterea coruptiei endemice din Ministerul de Interne. Unde sint masurile sanctionatorii exceptionale care sa descurajeze evaziunea?

6- Reducerea sumelor imense destinate SRI, SIE, STS si altele.

7- Reducerea coruptiei (inclusiv in PDL) care un rol decisiv in compromiterea accesului Romaniei la spatiul Schengen si la cresterea deficitelor bugetare. Fiscalizarea averilor si veniturilor bisericilor si cultelor din Romania are aduce o contributie la buget.

Pentru lipsa de eficienta in atragerea investitorilor si a fondurilor structurale, orice guvern responsabil si respectabil si-ar fi dat de mult demisia. Nu si guvernul Traian Boc (care a preferat sa creasca impozitele de tip TVA si sa intre cu foarfeca in veniturile mici ale pensionarilor).

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult