Cum arată casa minune pentru care întreținerea costă 150 lei | Ziua Veche
Acasa BusinessEconomic Cum arată casa minune, pentru care întreținerea costă doar 150 lei

Cum arată casa minune, pentru care întreținerea costă doar 150 lei

scris de C.S.
10 afisari

Casa minune, pentru care întreținerea lunară nu costă mai mult de 150 lei, a devenit realitate. Ridicată de un arhitect timișorean, aceasta își ia energia necesară încălzirii de la soare. Astfel, de aproape doi ani, Dan Stoian, proprietarul „casei pasive” din Dumbrăvița și proiectantul acesteia, plătește facturi pentru întreținere de doar 150 de lei pe lună, pentru o casă ce are o suprafață utilă de 145 de metri pătrați, scrie pressalert.ro.

Casa minune, pentru care întreținerea costă doar 150 lei. (foto: pressalert)

Casa este una de-a dreptul inteligentă, și asta pentru că reușește să păstreze căldura captată în locuință cu ajutorul unui sistem de ventilație, iar geamurile cu trei rânduri de sticlă reduc până la jumătate pierderile de căldură. Prin urmare, pe timpul iernii, temperaturile în interiorul casei pasive sunt mai ridicate, iar vara este mai răcoros.

Arhitectul Dan Stoian povestește că această casă nu numai că are un consum foarte scăzut de energie, dar oferă locatarilor săi și un confort mai mare decât orice altă clădire obișnuită. „Casa pasivă am construit-o pentru mine. În România, acest produs este o noutate, dar în străinătate astfel de case se construiesc încă din anii ’80. Toate elementele construcției sunt gândite astfel încât să contribuie la crearea unei case cu consum scăzut de energie, începând de la termoizolație și până la ferestre. Costul de  întreținere este scăzut, în primul an am plătit 150-200 de lei pe lună pentru încălzire, răcire și consumul electric casnic”, a precizat proprietarul singurei case pasive din Timișoara.

Deși costurile pentru realizarea unei astfel de locuințe sunt mai mari cu 15 – 25% față de una obișnuită, arhitectul Dan Stoian spune că o asemenea investiție se amortizează în cel mult 12 ani. “Cel mai mare consum la o casă în climatul nostru este energia folosită pentru încălzire, și poate vara și pentru răcirea sa. Casa pe care am construit-o este reacordată doar la sistemul de electricitate, ea folosește pentru încălzire o pompă de căldură, am făcut acest lucru pentru a putea compensa foarte ușor, de exemplu, energia electrică pe care o consumăm cu energia electrică produsă prin panouri fotovoltaice, pe care le-am amplasat pe acoperiș”, a mai explicat proiectantul timișorean. Realizarea unui metru pătrat al casei l-a costat pe Dan Stoian în jur de 800 de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult