Acasa BusinessEconomic Cum o gașcă de consultanți batjocoresc un ministru

Cum o gașcă de consultanți batjocoresc un ministru

scris de P.C.R.
1 afisari

Ministrul Finanțelor a ratat ocazia de a demonstra că este o persoană onestă, chiar dacă s-a dovedit  incapabilă să explice cum va acoperi gaura produsă de reducerea CAS. În loc să prezinte cifrele cerute de președinte, Ioana Petrescu a preferat să meargă pe mâna consultanților politici ai premierului Victor Ponta, Mirel Palada și Dan Sultănescu, și să acuze, la postul penal Antena 3, faptul că cerința președintelui era una ”politică”. În realitate, singura miza a consultanților politici este aceea de a-l trimite pe Ponta la Cotroceni. În tot acest joc, Ioana Petrescu e doar un pion, deloc nevinovat.

Înainte de 1989, pentru a scăpa de discursul dublu și de concesiile pe care orice student era obligat să le facă într-o facultate umanistă, foarte mulți alegeau științele exacte. Dacă erai student la litere, la filologie, la istorie sau la filosofie, era imposibil să treci prin facultate fără a mânca rahatul ideologic ce îți era servit la cursuri. Marxism-leninismul triumfător împănat cu citate din Nicolae Ceaușescu era materie obligatorie la orice facultate umanistă.

Astfel, numeroși români s-au îndreptat către facultăți de matematică, fizică, chimie, geologie ș.a. pentru a scăpa de aceste lucruri. 1+1=2 și în capitalism și în comunism. Cifrele nu mint. Sau, cel puțin asta am crezut până în ieri, când ministrul finanțelor a declarat că nu a dorit să-i prezinte cifre președintelui Traian Băsescu, atunci când acesta i-a cerut să arate care sunt sursele cu care se vor acoperi gaura din buget, deoarece ”era o întâlnire politică”.

Ioana Petrescu este ministru de Finanțe. Nimeni nu îi poate cere vreodată să facă declarații politice. Nici Traian Băsescu nu a făcut-o. I-a cerut doar cifre. Însă nu le- a primit, pentru că în accepțiunea doamnei Petrescu, acestea sunt politice.

”Aruncam cifrele privind CAS într-o dispută politică. Ştiam care este jocul şi îmi era frică”, a explicat ea aseară, la Antena3. Dacă un papagal precum Cătălin Ivan ar fi spus că cifrele sunt politice, am fi râs și am fi trecut mai departe. Declarația îi aparține însă ministrului de Finanțe, de la care așteptăm exact acest tip de clarificări.

Cu toate că susține că nu dorește să fie parte a unui joc politic, Ioana Petrescu a comis un gest de impolitețe ce nu are nicio scuză. Ea a explicat, totodată, că nu i-a oferit președintelui rezultatele studiului, pentru că acesta ar fi secret. În realitate, studiul a fost nu doar trimis către FMI ci deja respins de către partenerii noștri internaționali. Astfel, într-o conferință de presă susținută în urmă cu o săptamână la Wasington, Gerry Rice, director de comunicare al Fondului Monetar Internațional, afirma că așteaptă de la guvernul Romaniei măsuri pentru a compensa lipsa de venituri generată de reducerea CAS.

”FMI împărtășește obiectivul de a reduce taxele mari pe forța de muncă în efortul de a stimula angajările. Trebuie să înțelegem cum intenționează guvernul sa compenseze lipsa de venituri. Fără măsuri de compensare, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va crește deficitul bugetar”, a declarat Gerry Rice, conform Hotnews.

În ciuda faptului că a încercat să ne asigure că nu dorește să intre în conflicte politice, Ioana Petrescu s-a dus aseară pentru a oferi explicații la televiziunea unui turnător condamnat în primă instanță la 5 ani de pușcărie pentru că a furat statul, televiziune ce face parte dintr-un trust condus de o gașcă de penali trimiși în judecată pentru șantaj.

E greu de spus dacă Ioana Petrescu nu înțelege jocul sau pur și simplu se complace în mocirla morală și penală în care a ajuns. Cert este că intrată pe mâna consultanților lui Victor Ponta, aceștia o storc de orice urmă de credibilitate și îi terfelesc fără nicio jenă imaginea, doar pentru ca drumul premierului către Cotroceni să fie cât mai lin.  Oricare ar fi însă realitatea, istoria o va menționa ca pe un ministru folosit de o gașcă de mafioți. Dacă și-a dat sau nu acordul, nici nu mai contează.

De ce susțin scăderea CAS

Ca om de dreapta, susțin fără nicio rezervă relaxarea fiscală în România. Consider că scăderea taxelor și a impozitelor este esențială pentru a ne dezvolta și a fi competitivi.

În același timp, atragem atenția că scăderea CAS urmată de o nouă serie de măriri de impozite și accize nu ar aduce niciun beneficiu economic, ba chiar ar creiona și mai pregnant imaginea unui guvern impredictibil. Imaginea a fost deja creată în mediul de afaceri ca urmare a zecilor de taxe crescute sau apărute în ultimii doi ani și a modificărilor dese la Codul Fiscal.

Cred totuși că în paralel cu scăderea taxelor, Guvernul trebuie și să scadă masiv cheltuielile bugetare, pentru a nu mai opera cu deficite ca până acum. Acest lucru înseamnă scăderea drastică a cheltuielilor cu salariile bugetarilor și retragerea statului din majoritatea domeniilor economiei, precum Sănătatea sau Educația. Nu credem însă că guvernul Ponta va fi capabil să ia aceste măsuri, pentru că astfel ar pierde câteva milioane de votanți dar și posibilitatea de a frauda bugetul de stat.

10 comentarii

Mircea 19-07-2014 - 13:19

Like ! Vai, vai ce argumente stiintifice urmeaza.

urbos 19-07-2014 - 19:12

Ce ineptie de articol. Dumnezeule! Viermele basist se mai crede si „de dreapta”. Mori de ras cu caricaturile astea.
Si normal, sifiliticul circumcis „Mircea” sa dea „like” ca si fra-su oligofren rujat. Te pui cu viermii fara creier?

ancuta 19-07-2014 - 20:17

aegumente gen scarna (3,14…, musette. hemoroiDANVIOREL)

BULA 20-07-2014 - 10:38

E „de dreapta”, fara gluma ! Are ameteala la cap si cand merge o ia putin spre dreapta.

Laurentiu Beriac 19-07-2014 - 22:21

O mica eroare s-a strecurat in articolul D-Voastra: disciplinele ideologice (materialisul dialectic si istoric, economie politica + socialismul stiintific) erau obligatorii, inainte de 1989, la toate facultatile, la Politehnica, Medicina, Agronomie, nu doar la Filologie/Litere, Istorie, Filosofie. In Anii 5o erau obligatorii inca doua: istoria URSS + istoria PCUS, iar in ultimii ani ai ceausimului si istoria PCR. Indoctrinarea era generala. La foarte multi a prins. Si azi sint unii care cred ca singura filosofie existent pe lume e gramada de rahat ce li s-a predate la scoala sub denumirea de Marxism-Leninism.

BULA 20-07-2014 - 11:09

La foametea care va veni in lume, cartile de marxism-leninism vor fi carti sacre, se vor vinde pe ascuns si la suprapret.

mircea 20-07-2014 - 09:21

Articolul parca e scris EBA si a fost corectata de minte limpede pa fuga,culturnaia si educatie da port

UnUL 20-07-2014 - 09:22

Articolul e OK, mintea ta patinează.

Ghita Bizonu' 20-07-2014 - 10:08

Mai Georgica „inainte” se mergea la Politehnica ptr lefuri!!!! Mari !! Cele mai mari. In 1983 un inginer din industria usoara (cea mia prost platita) avea la baza vreo 2500 lei. In Industria constrictoare de masini 2800. Ma rog nu par multi dar un economist avea la baza 2500 in industria constructoare de masini. Economisti aveau cu vreo 250 lei mai putin . Absolventii de literaturas, filozofeala mult da mult mai putin. Si in plus un inginer era repartizat in vreo fabrica. fabrici in sate nu s-au vazut. Scoli in sate insa destule !!
Asa ca per total era mai bine inginer decat profesor.
Iar cestia cu indoctrinararea – rahatu cu socialismu stiintific se preda si la Politehnica . La ASE sa nu mai zic … parerile lu tov NC erau la mare cautare. Ca economia se dezvolta cf principiilor socialiste si vederile lu Nae!!
A da. Sa fii de drepata inseamna sa scri despre ce nu stii?!

BULA 20-07-2014 - 11:04

Au fost ingineri doar cu numele (diploma), pentru ca n-au produs mai mimic in domeniul tehnic. Erau pandari in fabrica, impingeau muncitorii de la spate sa dea mai tare cu ciocanul si sa faca cincinalu’ in patru ani si jumatate. Ceauseasca, marea kimista a tarii, care dirija invatamantul, i-a transformat pe ingineri din specialisti in domeniul tehnic in activisti de partid. Cam toti inginerasii erau numai cu tovarasu’ in gura, dadeau indicatii aiurea in stanga si-n dreapta, zbierau la muncitori.
A fost o mare tampenie sa iei copii de la tara si sa-i scolarizezi in regim fortat (o spoiala), sa-i faci ingineri. Chiar daca multi dintre ei erau ambitiosi si trageau tare, chiar la nivel de sef de promotie. Au tocit in scoli ca sa fuga de munca cu sapa, dar atractie (preocupari) spre tehnica nu aveau. N-au avut contact cu cercurile tehnice pentru copii, pana la varsta de 10-12 ani, cand se formeaza pasiunile. Tot ce-i preocupa erau fotbalul, gagicile, petrecerile, excursiile, balurile. Si cand venea sfarsitul saptamanii de lucru „dadeau fuga” (cum se zice in Oltenia) la tara, sa ajute rudele la culesul prunelor sau la alte munci. Tehnica era pe ultimul loc, pe lista de preocupari.

Poti sa faci treaba si cu taranoi transformati in ingineri, dar numai in regim fortat, ca in scoala, dandu-le teme zilnic. In regimul comunist nu s-a aplicat regula asta decat la putine locuri de munca. Dupa terminarea scolii, inginerasii aruncau cartile (faceau curat in casa) si se transformau in sefi la locul de munca. Asta era munca lor.
Sistemul comunist nu le-a dat voie inginerilor capabili sa se imbogateasca prin aplicarea in practica a ce invatasera. Inginerii se multumeau si asa, cu salariul putin peste medie si cu leneveala, cu cafeluta si tigarea in gura, cu statutul social (atrageau boarfele).

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult