Acasa BusinessEconomic Cum se umflă factura la gaze după model francez

Cum se umflă factura la gaze după model francez

scris de D.P.
45 afisari

O asociaţie de locatari s-a trezit cu o factură mult umflată de GDF SUEZ Energy Romania (fosta Distrigaz Sud) care a adăugat la consumul indicat de contor un altul indicat de un dispozitiv care nu mai fusese citit de patru ani. Administratorul imobilelor respective spune că e un abuz, dar distribuitorul spune că acţionează legal.

Contor gazeGabriel Florin Dinu este administratorul unui complex de blocuri din Bucureşti, zona Amzei şi are o problemă cu furnizorul de gaze. El a relatat pentru money.ro: „În data de 18 octombrie 2010 a venit un cititor de contor de la Distrigaz (GDF Suez Energy Romania – n.r.) şi a citit index-ul. N-o mai făcuse de trei luni. Noi, oricum, în fiecare lună după ce luam index-urile le comunicam prin telecitire la dispeceratul lor. Ei bine, la câteva zile după aceea, am primit o factură la gaze mai mare cu 14.400 de metri cubi faţă de ce indica contorul. Ne-am adresat în scris furnizorului şi ne-a programat o altă citire în prezenţa mea. Era o diferenţă foarte mică între prima citire şi aceasta. Diferenţa de 14.400 de metri cubi ar fi fost dată de citirea acelui convertor de temperatură. Atunci i-am întrebat în baza cărui fapt ni se adaugă această diferenţă la factură pentru că în contractul nostru cu ei nu există nicio menţiune care să spună că trebuie citit şi acel convertor”.

Reprezentanţi ai companiei de gaze au explicat că acel convertor intră în funcţiune în sezonul rece, iar funcţia lui este de a  „a asigura conversia volumelor de gaze măsurate în condiţii de lucru la condiţiile de bază – temperatura 15 ° C şi 1,013 bari”. Dincolo de această explicaţie seacă, administratorul Dinu a priceput că, odată scăzută temperatura sub nivelul condiţiilor de bază, convertorul începe să indice în plus deşi consumul nu creşte.

Revoltaţi, locatarii din ansamblu rezidenţial menţionat au decis să nu plătească decât cantităţile arătate de contor. GDF SUEZ Energy Romania le-a trimis două somaţii prin care erau avertizaţi să plătească totul, înclusiv cei 14.400 de metri cubi suplimentari, în caz contrar urmând a le fi sistată furnizarea gazelor naturale. La această ameniţare locatarii au răspuns cu alta, şi anume că vor acţiona în instanţă furnizorul dacă nu se înţeleg cumva asupra sumelor de plată. Compania nu a dat niciun răspuns, până în prezent.

Aparent „şmecheria” companiei franceze a fost importată în România tocmai din ţara natală. Doi cetăţeni francezi, Abibaul Maurice şi Lionel Dambuy Touchon, care locuiesc în blocul din Amzei afirmă şi ei că un astfel de scandal legat de convertoarele de gaze a izbucnit şi în Franţa anului 2006. Amploarea lui l-a făcut pe Ministrul Industriilor francez din acea perioadă să demisioneze.

Din punctul de vedere al companiei franceze utilizarea şi citirea convertoarelor se face conform legii. Iată punctul de vedere al GDF SUEZ Energy Romania:

Convertoarele electronice de volum de gaz sunt mijloace de măsurare complexe care au rolul de a asigura conversia volumelor de gaze măsurate în condiţii de lucru la condiţiile de bază (temperatura 15 grade C şi presiune 1,01325 bar). Conform Regulamentului de măsurare a cantităţilor de gaze naturale tranzacţionate în România aprobat de ANRE prin Ordinul nr. 62/2008, contoarele cu pistoane şi contoarele cu turbină vor fi obligatoriu echipate cu dispozitive electronice de conversie pentru ca acestea măsoară debite mari de gaze naturale. La nivelul societăţii Distrigaz Sud Reţele, sunt instalate circa 8.000 de echipamente de măsurare compuse din contoare cu pistoane sau cu turbină şi convertoare electronice pentru toate categoriile de clienţi.
Precizăm că la nivelul companiei, se înregistrează un număr redus de sesizări referitoare la înregistrările convertoarelor electronice.
Convertoarele electronice actualizează valorile volumelor convertite şi neconvertite la intervale de maxim 1 minut. Precizăm că toate contoarele de gaz utilizate de către Distrigaz Sud Reţele au aprobare de model eliberată de către Biroul Român de Metrologie Legală  conform instrucţiunilor de metrologie legală, IML 2-05 şi sunt verificate metrologic”.

1 comentariu

aliss 01-04-2011 - 11:09

Buna ziua, aceasta problema se rezolva rapid…….schimbati furnizorul de gaze naturale, in Romania exista aproximativ 50 de firme care furnizeaza gaze naturale, iar din 2007 piata s-a liberalizat, consumatorul fiind liber sa-si aleaga ce furnizor doreste fara implicatii tehnice si fara costuri suplimentare. Este simplu…consumatorul notifica actualului furnizor ca denunta unilateral contractul , iar dupa 30 de zile este liber de contract.
Contractand furnizare negociata puteti beneficia de preturi si clauze contractuale negociate, nu ca acum ca totul este impus si reglementat.
Alegerea este a dvs……stati si suferiti sau faceti o schimbare.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult