Acasa BusinessEconomic Cum și cȃnd ar putea Romȃnia redeveni „grȃnarul Europei”

Cum și cȃnd ar putea Romȃnia redeveni „grȃnarul Europei”

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Consilierul prim-ministrului, Cristian Socol, este convins cǎ ȋn cȃțiva ani, Romȃnia va putea redeveni „grȃnarul Europei”.

Cum și cȃnd ar putea Romȃnia redeveni „grȃnarul Europei” (foto: paginadeagricultura.ro)

Cum și cȃnd ar putea Romȃnia redeveni „grȃnarul Europei” (foto: paginadeagricultura.ro)

Cristian Socol a fǎcut aceste afirmații bazȃndu-se pe producțiile la porumb, grâu și floarea soarelui înregistrate în ultima perioadă, care situează țara noastră pe primele locuri în Uniunea Europeană (UE). „România se află pe locul doi în UE la producția de porumb, de trei ani, și pe locul cinci la producția de grâu din UE. Se estimează că România va fi al treilea exportator de grâu din UE, după Franța și Germania, cu livrări estimate de patru milioane tone. În 2013, România a înregistrat cea mai ridicată rată de export din UE (cantitate exportată/cantitate produsă) — 57,5%. În plus, suntem pe primul loc în UE la producția de floarea soarelui”, se arată într-o declarația de presă a lui Cristian Socol, remisǎ marți, 23 septembrie de Agerpres.

De asemenea, consilierul premierului a atras atenția cu aceastǎ ocazie și asupra câtorva dintre elementele care i-ar putea asigura României un potențial puternic de creștere în agricultură. „România are potențial puternic de creștere a randamentelor prin pământ fertil plus tehnologie și know how inclusiv prin investițiile realizate de companiile străine ce dețin mare parte din ferme; subvenții crescute din fonduri europene și din bugetul național în următorii ani; refacerea canalelor de irigații; fonduri de dezvoltare rurală crescute; potențial crescut pentru agricultură bio și organică ș.a”, arată Cristian Socol.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult