Acasa BusinessEconomic Cum şi în cât timp se stabileşte taxa auto

Cum şi în cât timp se stabileşte taxa auto

scris de C.F.V.
3 afisari

Fiscul va calcula taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi va emite decizia în termen de două zile lucrătoare de la depunerea documentaţiei complete, potrivit unui proiect de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală /ANAF/, pentru aprobarea procedurii de stabilire a taxei.

Cum şi în cât timp se stabileşte taxa auto

Prin excepţie, pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, calcularea taxei pentru emisiile poluante şi emiterea deciziei privind stabilirea acesteia se efectuează în termen de cel mult cinci zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei complete. Valoarea în lei a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a anului precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule va fi calculată de unitatea fiscală în a cărei rază teritorială are domiciliul fiscal persoana fizică, respectiv, în cazul celorlalţi contribuabili, unitatea fiscală unde sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe.
Unitatea fiscală va stabili taxa de poluare auto pentru următoarele situaţii reglementate de lege: ca urmare a solicitării primului proprietar din România al autovehiculului, care intenţionează să efectueze înscrierea în evidenţele autorităţii competente a dobândirii dreptului său de proprietate asupra autovehiculului respectiv, ca urmare a solicitării persoanei fizice sau juridice de repunere în circulaţie a unui autovehicul după încetarea exceptării sau scutirii prevăzute de lege, ca urmare a reintroducerii în parcul auto naţional a unui autovehicul, în cazul în care la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional, i s-a restituit proprietarului plătitor valoarea reziduală a taxei, cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat.
Fiscul a stabilit de asemenea şi modelul şi conţinutul formularelor necesare – ‘Cerere privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule care fac obiectul contractelor de leasing’, ‘Referat privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule‘, ‘Decizie privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule‘, ‘Decizie privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule care fac obiectul contractelor de leasing’, ‘Decizie privind stabilirea diferenţelor de taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule‘.
Noua Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau taxa auto, cum mai este cunoscută, precum şi normele de aplicare a acesteia, intră în vigoare începând de vineri, la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial şi la două zile după aprobarea în Guvern a normelor care fac posibilă punerea în practică a actului normativ.

1 comentariu

Taxe 13-01-2012 - 15:37

In Romania apar noi taxe zi de zi , ca ciupercile dupa ploaie .

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult