Acasa BusinessEconomic Cum vor miniștrii de Finanțe din UE sǎ revigoreze economia

Cum vor miniștrii de Finanțe din UE sǎ revigoreze economia

scris de Z.V.
2 afisari

Miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene (UE) s-au ȋntȃlnit pentru a cǎuta soluții de finanțarea pentru revigorarea economiei, fără creşterea datoriilor.

Cum vor miniștrii de Finanțe din UE sǎ revigoreze economia (foto:telegraph.co.uk)

Cum vor miniștrii de Finanțe din UE sǎ revigoreze economia (foto:telegraph.co.uk)

Ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, a anunțat cǎ grupul miniștriilor de Finanțe ai UE a dat” mandat Comisiei şi BEI să prezinte un raport iniţial referitor la măsurile practice care pot fi luate, proiecte profitabile de investiţii care sunt justificate”. Pentru finanţarea proiectelor, miniştrii au discutat patru idei, respectiv un plan italian pentru noi instrumente de finanţare pentru companii, o propunere franco-germană de stimulare a investiţiilor private şi o propunere poloneză pentru înfiinţarea unui fond UE în valoare de 700 de miliarde de euro. De asemenea, este analizată o propunere a viitorului preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru un program de investiţii în valoare de 300 de miliarde de euro destinat relansării economiei europene.

Miniştrii urmează să discute proiectele şi mijloacele de investiţii la următoarea lor reuniune care va avea loc ȋn luna octombrie, potrivit mediafax. Pȃnǎ ȋn prezent u sunt disponibile detalii referitoare la natura proiectelor avute în vedere de oficialii europeni. Economia UE, care generează circa un sfert din PIB-ul mondial, a înregistrat anul trecut o creştere de numai 0,1%, iar rata şomajului este aproape dublă faţă de cea din SUA, cu aproximativ 25 de milioane de persoane fără un loc de muncă. Astfel, investiţiile sunt cuvântul de ordine între miniştrii europeni, în pofida politicii germane de reducere a cheltuielilor bugetare

Germania este presată de Franţa şi Italia să relaxeze politica fiscală şi să se folosească de încasările publice pentru investiţii. „Nu avem o baghetă magică, dar avem nevoie de creştere, trebuie să stimulăm cererea fără să ne îndatorăm. Este nevoie de mixul corespunzător de bani publici şi privaţi”, a declarat ministrul de Finanţe francez, Michel Sapin. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, susține cu tărie investiţiile, dar în această săptămână a respins apelurile ca guvernul de la Berlin să cheltuiască mai mult pentru a susţine economia zonei euro, care a stagnat în trimestrul al doilea.

Vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Vitor Constancio a declarat după reuniunea miniştrilor de Finanţe că economia zonei euro va reveni la creştere în trimestrul al treilea, dar avansul pe ansamblul anului va fi sub 1%. Spre deosebire de SUA, companiile europene depind de bănci pentru 80% din finanţările atrase, dar băncile sunt reticente să dea împrumuturi, în urma crizei. Ȋn UE o altă problemă este costul diferit de creditare din statele zonei euro, regiune unde obiectivul este crearea unor condiţii unitare de finanţare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult