Acasa BusinessEconomic Cursul leu/euro afectat de criza din Ucraina

Cursul leu/euro afectat de criza din Ucraina

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Monedele din regiune se depreciază după violenţele din Ucraina, cursul leu/euro ajungȃnd din nou aproape de pragul de 4,5 lei/euro.

Cursul leu/euro afectat de criza din Ucraina

Cursul de schimb a urcat din nou aproape de pragul de 4,5 lei/euro pe piaţa interbancară, deprecierea leului fiind în linie cu mişcarea înregistrată de monedele statelor din regiune, determinată de retragerea investitorilor din Ucraina, în contextul escaladării violenţelor din această ţară. La deschiderea şedinţei de miercuri, pe piaţa interbancară de la Bucureşti euro era cotat la 4,4825 lei, cu 0,65 – 0,85 bani (0,14% – 0,19%) sub nivelurile de la închiderea sesiunii anterioare, de 4,4890 – 4,4910 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a început să crească treptat, în cadrul unor tranzacţii cu volume în creştere. Cel mai ridicat nivel tranzacţionat a fost atins la scurt timp după ora 10:00, când euro a fost tranzacţionat la 4,4950 lei, cu 0,4 – 0,6 bani (0,09% – 0,13%) peste închiderea de marţi. La ora menţionată, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,4930 – 4,4950 lei, cu 0,4 bani (0,09%) peste nivelurile de marţi din jurul orei 16:30, de 4,4890 – 4,4910 lei/euro.

Cursul de schimb a fost sub 4,5 lei/euro în ultimele trei săptămâni. După prima oră a şedinţei interbancare de la Bucureşti, zlotul şi forintul se depreciau cu 0,4% şi, respectiv, cu 0,7% în raport cu euro. „Deprecierea leului şi a celorlalte monede din regiune este determinată în principal de situaţia din Ucraina, la care se adaugă factori specifici fiecărei ţări. În cazul României avem situaţia incertă pe plan politic. La deprecierea leului ar putea contribui şi scăderea dobânzilor pe piaţă”, a afirmat un dealer, potrivit mediafax.

Investitorii continuă să se retragă în masă din Ucraina, în contextul escaladării violenţelor dintre protestatari şi forţele de ordine loiale preşedintelui Viktor Ianukovici, cu scăderi puternice pentru grivnă şi costuri de finanţare aproape de maxime record. Protestele au început în urmă cu trei luni, după ce Ianukovici a decis să se retragă dintr-un acord de liber schimb cu UE, optând pentru apropierea de Rusia, care a oferit o linie de finanţare de 15 miliarde de dolari. Mişcările de stradă nu sunt izolate în Kiev, înregistrându-se incidente în cel puţin alte trei oraşe importante din vestul ţării.

Randamentele de referinţă ale obligaţiunilor guvernului ucrainean sunt aproape de maxime record pe piaţa secundară, iar grivna s-a prăbuşit cu peste 7% de la începutul lui 2014, la minimul ultimilor cinci ani, în pofida finanţării primite de stat de la Rusia. Rezervele băncii centrale au atins cel mai redus nivel din ultimii opt ani, în urma eforturilor de a limita declinul monedei naţionale. Autorităţle au introdus recent restricţii asupra tranzacţiilor financiare cu valută, în încercarea de a frâna retragerile de capital.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult