Acasa BusinessEconomic De ce a retrogradat S&P ratingul UE

De ce a retrogradat S&P ratingul UE

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Standard and Poor’s (S&P) a revizuit în scădere ratingul ‘AAA’ atribuit UE, apreciind că a slăbit coeziunea grupului, iar profilul financiar s-a deteriorat.

De ce a retrogradat S&P ratingul UE (foto:solo-opinions.com)

Ratingul de credit pe termen al UE a fost retrogradat de la ‘AAA’ la ‘AA plus’, cu perspectivă stabilă, iar calificativul pe termen scurt a fost menținut la ‘A-1 plus’, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară. „Retrogradarea reflectă opinia noastră privind solvabilitatea generală mai redusă a celor 28 de state membre ale UE”, apreciază S&P. Revizuirea în scădere a ratingului de top ‘AAA‘ vine după ce, în ultimii ani, unele state membre ale UE, inclusiv Franța, Italia și Spania, s-au confruntat cu retrogradări, din cauza efectelor crizei datoriei.

Din ianuarie 2012, când S&P a înrăutățit perspectiva ratingului UE la negativă, calificativul mediu al contributorilor la bugetul Uniunii a scăzut de la ‘AA plus’ la ‘AA‘.  ‘Credem că profilul financiar al UE s-a deteriorat, iar coeziunea în rândul statelor membre s-a diminuat. Negocierile bugetare din cadrul UE au devenit mai litigioase, semnalând sporirea riscurilor față de sprijinul acordat UE de statele membre’, se arată în comunicatul agenției de evaluare financiară prezentat de Agerpres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult