Acasa BusinessEconomic De ce ar putea ȋntrerupe Gazprom livrǎrile de gaze ȋn Ucraina

De ce ar putea ȋntrerupe Gazprom livrǎrile de gaze ȋn Ucraina

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Grupul rus Gazprom a avertizat vineri Ucraina că va opri livrările de gaze din cauza unei datorii neplătite de 1,89 miliarde de dolari, aşa cum s-a întâmplat şi în 2009.

Gazprom-Logo

De ce ar putea ȋntrerupe Gazprom livrǎrile de gaze ȋn Ucraina

„Înseamnă că Ucraina a încetat de facto să plătească gazele. Nu putem livra gaze gratis. Dacă Ucraina nu va regla arieratele, există riscul să revenim la situaţia din 2009″, a avertizat directorul general al Gazprom, Alexi Miller. El a precizat că 7 martie era data limită stabilită pentru plata livrărilor de gaze din februarie. „Gazprom nu a primit nimic în conturi. Datoriile au atins 1,89 miliarde de dolari”, a subliniat Miller, potrivit mediafax. Avertismentul a intervenit în plină criză politică ruso-ucraineană.

Întreruperea livrărilor de gaze ar penaliza noul guvern ucrainean pro-occidental, venit la putere după demiterea la sfârşitul lunii februarie a preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici, care pentru autorităţile de la Moscova este în continuare şeful de stat „legitim”. Oprirea livrărilor către Ucraina ar afecta şi Uniunea Europeană, care primeşte jumătate din gazele ruseşti prin Ucraina.

La 1 ianuarie 2009, Gazprom a suspendat aprovizionarea cu gaze a Ucrainei din cauza unui diferend comercial, iar statele europene au fost afectate, în condiţiile în care unele dintre ele, precum Slovacia, depind în proporţie de 100% de livrările ruseşti. Europa este în prezent mai puţin expusă la un astfel de blocaj, datorită creării unor rute alternative de livrare.

Gazele din Rusia acoperă în prezent 30% din necesarul de consum din Europa, iar din aceste livrări circa jumătate tranzitează Ucraina. Înainte de inaugurarea gazoductului Nord Stream, la sfârşitul lui 2011, trei sferturi din livrările ruseşti către Europa treceau prin Ucraina. Nord Stream transportă gaze din Rusia în Germania, traversând Marea Baltică. Comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger a declarat marţi că UE va ajuta Ucraina, aflată în pragul falimentului, să plătească datoriile pentru gazedle ruseşti.

Dificultăţile Ucrainei de a plăti pentru gazele livrate de Gazprom se vor agrava în lunile următoare, întrucât Gazprom a decis ca în luna aprilie să elimine discountul de preţ oferit Ucrainei în decembrie. Rusia a acceptat atunci să reducă preţul gazelor livrate Ucrainei cu o treime, la 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi.

1 comentariu

pathfinder 09-03-2014 - 11:21

Baaaaaaaaa
E Alexey Miller si nu Alexi Miller.
Si e etnic german.
Nu rus vodcitizat.
Mama ma-si!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult