Piaţa neagră a ţigaretelor înregistrează o tendinţă ascendentă, situându-se la 15% în noiembrie 2011, comparativ cu 11,8% în septembrie 2011, potrivit unui comunicat al companiei Novel.
‘Creşterea de peste trei puncte procentuale în două luni ar putea fi cauzată de sezonalitate, de aşteptările legate de sfârşitul de an, precum şi de îngrijorarea populaţiei referitoare la adâncirea crizei economice, coroborată cu sporirea cheltuielilor în perioada de iarnă. Ar mai trebui adăugat că, în timp ce inventivitatea contrabandiştilor e inepuizabilă – acum se transportă ţigaretele ilegal şi cu deltaplanul sau pe sub apă – bugetele alocate de instituţiile competente ale statului pentru combaterea contrabandei, precum şi numărul lucrătorilor vamali şi ai Poliţiei de Frontieră s-au redus substanţial. A apărut şi o nouă tendinţă semnalată de autorităţi. Din ce în ce mai multe ţigarete ieftine pătrund în spaţiul comunitar, inclusiv în România, prin Grecia’, a declarat directorul corporate affairs & communications, JTI România, Gilda Lazăr, citată de Agerpres.
Nivelul contrabandei de 15% reprezintă o revenire la ponderea din luna iulie 2011, în contextul unui trend continuu descrescător înregistrat în 2010 şi în prima parte a anului în curs. În ianuarie 2010, contrabanda a atins un maxim istoric de 36,2%, consecinţă a creşterilor masive ale accizei la ţigarete. Ulterior, comerţul ilegal cu ţigarete a început să scadă. În martie 2011 se situa la sub 15%, iar în mai la 11,8%. În luna iulie a crescut la 15,7% din piaţă, în septembrie a scăzut din nou la 11,8%, pentru ca în noiembrie 2011 să revină la nivelul anterior. Astfel, se poate spune că media contrabandei pe 2011 se ridica la 15,2%.
‘O politică fiscală predictibilă determină creşterea vânzărilor legale, ceea ce înseamnă şi taxe mai mari plătite la bugetul de stat. Subliniem că un singur punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă încasări suplimentare la bugetul de stat de peste 30 milioane euro’, a precizat directorul CORA, BAT România, Adrian Popa. Potrivit companiei Novel, măsurile suplimentare necesare pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ referitor la contrabandă ar fi atribuirea unor competenţe clare poliţiei locale, pentru sancţionarea vânzărilor ilegale în pieţe, confiscarea mijlocului de transport folosit pentru comerţ ilicit, chiar dacă nu a fost modificat din punct de vedere tehnic pentru stocarea produselor aduse în ţară ilegal. Este nevoie, de asemenea, de clarificarea situaţiei existente la frontiera internă, cu Ungaria şi Bulgaria, unde nu mai există puncte de control vamal.