Acasa BusinessEconomic De ce împrumută România 1 mld. euro de la Banca Mondială

De ce împrumută România 1 mld. euro de la Banca Mondială

scris de A.H.
3 afisari

România va accesa două împrumuturi în valoare de 1 miliard euro de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), parte a Băncii Mondiale.

România împrumută 1 mld. euro de la Banca Mondială.

Aproximativ 750 milioane euro vor fi folosiți pentru politici de dezvoltare, iar 250 milioane euro pentru susţinerea proiectului de reformă a sectorului sanitar.

Cele două acorduri de împrumut au fost semnate marţi de ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, şi Elisabetta Capannelli, manager de ţară Biroul Băncii Mondiale din România.

„Cele două împrumuturi se circumscriu noii strategii de parteneriat de ţară pentru România a Băncii Mondiale, potrivit căreia banca urmează să acorde României, în perioada 2014 – 2017, asistenţă financiară de până la 1 miliard euro anual în vederea îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare pe termen lung, în conformitate cu Programul de convergenţă şi Programul naţional de reformă, precum şi în vederea dezvoltării capacităţii de a aborda aspecte instituţionale şi sociale necesare pentru atingerea standardelor UE”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Potrivit sursei citate, creditul de 750 milioane euro este primul din cadrul primei serii de împrumuturi programatice pentru politici de dezvoltare (DPL) ce va fi acordată României de către bancă, în perioada 2014-2015, în vederea eficientizării finanţelor publice şi creşterii economice.

„Măsurile de reformă asociate primei serii DPL se referă, în principal, la întărirea managementului datoriei publice, a eficienţei cheltuielilor publice, creşterea eficienţei managementului şi performanţelor întreprinderilor de stat şi îmbunătăţirea funcţionării pieţei de energie şi a pieţei de capital, precum şi măsuri privind cadastrul şi publicitatea imobiliară. Sumele împrumutului vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale, conform legislaţiei privind datoria publică”, precizează MFP.

Împrumutul de 250 milioane euro este destinat susţinerii proiectului privind îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar şi vizează în principal: eficientizarea serviciilor prestate în spitale, întărirea asistenţei medicale în ambulatoriu şi mutarea centrului de greutate a serviciilor medicale către acestea, dezvoltarea unor centre multifuncţionale de sănătate în zonele slab deservite şi a unor servicii de îngrijiri paliative, precum şi alocarea mai eficientă a resurselor în vederea asigurării sustenabilităţii financiare a sectorului. Proiectul va fi realizat de Ministerul Sănătăţii şi are o perioadă de implementare de 6 ani.

Ambele împrumuturi sunt acordate pe o perioadă de 18 ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni + o marjă variabilă (marja indicativă actuală este de 0,47%, aceasta fiind modificată de Bancă la fiecare 6 luni), fiecare dintre acestea urmând a fi rambursate într-o singură tranşă în 2032 (împrumutul de 250 milioane euro la 1 martie 2032, iar cel de 750 milioane euro la 15 mai 2032).

4 comentarii

DNA 18-06-2014 - 01:30

AVENTURILE DIRECTORASULUI AROGANT SI FRUSTRAT PE BANII STATULUI?
Pe directorul general al CFR Călători, Valentin Dorobanțu, atentie,l-au demisionat,din funcția de conducere a companiei !!!!!
Această “demisie” ar veni și din cauza faptului că Direcția Națională Anticorupție(DNA) îl investighează pentru prejudicierea companiei cu peste un peste milion jumătate de euro.
Din informațiile deținute , Dorobanțu își va continua activitatea la un operator privat de transport călători din zona Brașov, RegioTrans, companie controlată de un apropiat de-al său, Costel Comana.
Carcotasii spun ca nu v-a face “purici” multi pe la RegioTrans si ca o sa fie coleg de celula, cat de curand, cu Relu Fenechiu cel care l-a si numit in functie la CFR Calatori.
HOTII STRIGA HOTII?
DACA FURA DIRECTORUL “SMART” DE CE SA NU FURAM SI NOI NASII?
JALE MARE LA CFR CALATORI, DIRECTOAREA DE ACHIZITII IN “TOTALITATE LEGALE” ASCUNDE DOSARE DE ACHIZITII DE CORPUL DE CONTROL AL MINISTRULUI?
Sub privirea “neputincioasa” a Ministrului Transporturilor dl. DAN SOVA ,subalternii isi fac de cap ?
“Cum a sifonat fostul director CFR Calatori subventiile de la stat. De cum protectorul sau puscariasul Relu Fenechiu l-a instalat ditamai jupanul la CFR Calatori, Valentin Dorobantu s-a si apucat de treaba. Dar nu cea pentru care este platit din bani publici, bineinteles. Dorobantu a trecut imediat la aplicarea unui plan minutios de falimentare fortata a companiei de stat aflata in subordine, a carei activitate a fost pur si simplu sabotata sistematic,totul in beneficiul concurentilor din domeniul privat.
Dupa mine, potopul!
Aceasta pare sa fie singura strategie manageriala dupa care s-a calauzit Valentin Dorobantu.
Hotie la drumul mare?
“Fostul directoras de la CFR Călători, Valentin Dorobanţu, a încredinţat ilegal unei firme controlate de afaceristul Gruia Stoica un contract de reparaţii automotoare a cărui valoare poate ajunge la 20.000.000 de euro. Imediat după ce Gruia Stoica a fost reţinut pentru încercarea de trucare a unei licitaţii de transport feroviar de marfă, directorasul CFR Călători, Valentin Dorobanţu, a încheiat un acord-cadru pentru reparaţii de automotoare cu o firmă controlată de afaceristul gălăţean, dar care până acum nu a mai efectuat asemenea servicii feroviare.
Încredinţarea acestui contract a fost pregătită cu mult timp înainte de semnare de către Valentin Dorobanţu, botezat de ceferişti “Smart”, pentru şmecheriile pe care le regizează în zona transportului feroviar de călători.
Practic,fostul manager de la CFR Călători a făcut demersuri serioase încă din vara anului trecut pentru a ajuta firmele lui Gruia Stoica să prospere pe spatele companiei de stat.”

Pribeagul 18-06-2014 - 19:37

Bănca Mondial urmează să acorde României, în perioada 2014 – 2017, asistenţă financiară de până la 1 miliard euro anual. Asta inseamna 4 mld euro.

„la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni + o marjă variabilă (marja indicativă actuală este de 0,47%, aceasta fiind modificată de Bancă la fiecare 6 luni)”. Asta inseamna o dobinda de cca 0.31 + 0.47 = 0.78%. Asa o fi?

Oricit de atractiv ar aparea acest imprumut, Daca-i bun sau rau depinde doar de cum va fi folosit. Daca „Sumele împrumutului vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale, conform legislaţiei privind datoria publică”, precizează MFP.” totul pare OK. De ce oare BM nu da suma necesara pentru refinantarea intregii datorii publice de cca 40 mld euro?

Pribeagul 19-06-2014 - 16:06

Inca 250 de mii de euro, din care mare parte pentru mafioti.

„Procurorii DNA fac, luni, percheziţii la 20 de adrese din Bucureşti, printre care şi la Ministerul Sănătăţii, Spitalul Cantacuzino şi Asociaţia de Neonatologie, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de funcţionari publici, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri externe.”

„Potrivit procurorilor DNA, cele doua doctoritede la Casa de Pensii Agres, retinuteieri dimineata, au luat de peste 900 de ori bani de la pacienti in mai putin de doua luni. In urma perchezitiilor, anchetatorii au descoperit ca, in doar 55 de zile, medicul Mihai Iulia Maria a luat mita de 375 de ori, iar medicul Sandulescu Camelia a luat mita de 484 de ori in 50 de zile . Sumele erau cuprinse intre 100 si 200 lei.”

Sistemul de sanatate este cel mai corupt sistem din Romania! Este corupt la toate nivelele.

Traim intr-o mare de mafie, avind la nivelul cel mai inalt, cum este normal intr-un stat mafiot, Presedintele.

Pribeagul 19-06-2014 - 16:07

Erata: 250 mil euro.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult