Acasa BusinessEconomic De ce nu intra groparii firmelor la puscarie

De ce nu intra groparii firmelor la puscarie

scris de Ziua Veche
1 afisari

Cu toate ca numarul cazurilor de insolventa a explodat in ultima perioada, in Romania nu exista cazuri de manageri care sa faca puscarie pentru prejudicierea firmelor pe care le-au condus. Avocatul Greorghe Piperea sustine ca raspunsul la aceasta intrebare este unul foarte simplu: de vina sunt creditorii. Atata vreme cat un creditor nu cere urmarirea penala a managerilor care au ingropat firmele respective nimeni nu va merge la inchisoare. Iar numarul firmelor care au probleme este tot mai mare. Numai in primele doua luni ale acestui an au fost deschise 4.200 de dosare, in crestere cu 50% fata de aceeasi perioada a anului 2009, potrivit presedintelui Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), Arin Stanescu.

Pe intreg anul 2009 au fost inregistrate 32.000 de dosare, nivel similar celui din Franta sau Germania. Este ciudat totusi ca nimeni nu cere o sanctionare mai dura a celor responsabili de falimentarea firmelor in conditiile in care banii nu prea se recupereaza. „In 2009, masa credala totala a fost de peste 2,5 miliarde euro, din care in primul semestru al anului trecut au putut fi recuperate creante de 150 milioane euro, iar in al doilea, alte 50 milioane”, a precizat Stanescu.

 Avocatul Piperea vine cu mai multe detalii. Astfel, din 100 de societati aflate in insolventa, 98% sunt in faliment si doar 2% in procedura de reorganizare. Din cele 98%, o parte sunt societati fantoma, „care nici nu ar fi trebuit sa existe”. Recuperea banilor se face in proportie de 12% pentru creditorii principali, iar cei chirografari se aleg in medie cu cateva procente din ce aveau de recuperat. Si cu toate acestea nu se ajunge la sanctiuni dure pentru ca unii creditori nu au bani, iar altii sunt interesati strict de recuperarea datoriilor. Acesta este si cazul bancilor care ar avea destui avocati sa urmareasca in instanta pe cei care au luat credite, au schimbat destinatia acestora si apoi au bagat firma in faliment. Banca in asemenea cazuri este interesata de recuperarea datoriilor. Managerul respectiv ar putea face pana la 12 ani de puscarie pentru bancruta frauduloasa. Nu este cazul insa la noi.

Gheorghe Piperea sustine ca daca acum s-ar actiona in justitie un manager care a falimentat o firma si i se va dovedi vinovatia, peste doi ani am putea vedea si arestari. El a declarat ca exista o exceptie de la aceasta mentalitate romaneasca. Strainii fac exceptie de la obiceiul romanesc de a ierta datornicii atunci cand banii sunt recuperati. Compania Delta Airlines a cerut urmarirea in instanta a unui client care a achizitionat  bilete si nu le-a mai platit. Piperea a declarat ca firma este interesata de recuperarea prejudiciului dar si mai mult de pastrarea prestigiului. Americanii au cerut urmarirea penala a celor in cauza, indiferent cat va dura procesul.

0 comentariu

Caiac 12-10-2010 - 05:46

Se duc parintii lui la biserica, sa se roage sa nu-i mai bata.

nik 15-10-2010 - 02:32

copilul face prostii.ma intreb cum poti judeca tu pe alti corect

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult