Acasa BusinessEconomic De ce nu mai vrea Electrica parcuri eoliene de 100 mil. euro

De ce nu mai vrea Electrica parcuri eoliene de 100 mil. euro

scris de A.H.
8 afisari

Compania Electrica SA, care a anunţat în urmă cu trei ani că vrea să producă energie în parcuri eoliene, reevaluează oportunitatea acestei investiţii, care ar putea ajunge la 100 milioane de euro, în contextul reducerii sprijinului acordat de stat energiei regenerabile.

Parcuri eoliene în România

„Reevalăm aceste proiecte, după ce sprijinul acordat de stat a fost diminuat”, a declarat vineri agenţiei Mediafax directorul general al Electrica SA, Ioan Roşca.

Compania are în plan construcţia a două parcuri fotovoltaice, fiecare cu o putere instalată de 45 MW, în Frumuşiţa, judeţul Galaţi, şi Chirnogeni, judeţul Constanţa. Cele două proiecte totalizează o investiţie de aproximativ 100 milioane de euro. Prin construcţia celor două parcuri eoliene Electrica SA ar deveni o companie energetică integrată, cu operaţiuni de producţie, distribuţie şi furnizare a electricităţii.

Compania este deţinută de stat, prin Departamentul pentru Energie, şi urmează să fie privatizată în 2014.

Guvernul sprijină producţia de energie din surse regenerabile prin acordarea de certificate verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a decis recent că producătorii de energie eoliană vor primi, în perioada 2014-2017, doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor, iar după 2018 vor beneficia de 1,25 de certificate verzi.

În prezent, centralele eoliene primesc 2 certificate verzi.Reducerea numărului de certificate verzi a fost anunţată şi pentru parcurile fotovoltaice şi microhidrocentrale. Pe lângă scăderea numărului de certificate verzi, Guvernul a hotărât să amâne de la 1 iulie acordarea unei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene şi fotovoltaice, măsura urmând să fie valabilă până în martie 2017 pentru centralele hidro şi solare, şi până în 2018 pentru centralele eoliene.

În România se află în funcţiune centrale eoliene de 2.500 MW, reprezentând peste 10% din capacitatea de producţie a energiei electrice.

4 comentarii

ValVerde 20-12-2013 - 20:19

Congo, in loc sa pierdeti vremea prin frig, cu tarnacopul din dotare, sau sa rupeti garduri pe coclauri mai bine v-ati aduna sa suflati in cor in morile alea, poate le faceti rentabile.

PS Sa-mi mai trimiti o data link-ul sa contribui si eu la cauza…dar dupa ce va-mbujorati de suflat.

Silviu 20-12-2013 - 21:15

Spui numai prostii.

ValVerde 20-12-2013 - 21:33

🙂
Intreaba-l pe Congo unde sa te afiliezi.
Ai obraji buni ?

BULA 21-12-2013 - 07:17

Cumatra, treci la cratita si nu te mai repezi la „sculele” oamenilor.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult