Acasa BusinessEconomic De ce soarta Greciei depinde de reducerea salariilor

De ce soarta Greciei depinde de reducerea salariilor

scris de B.C.R
132 Afisari

Olivier Blanchard, economistul şef al Fondului Monetar Internaţional, a afirmat că este necesar ca Grecia să facă un efort pentru a reduce costurile salariale în raport cu restul zonei euro dacă vrea să-şi relanseze economia.

Greva in Grecia

De ce soarta Greciei depinde de reducerea salariilor Foto: libcom.org

Grecia ‘are nevoie de o scădere spectaculoasă a datoriei sale. Este subiectul negocierilor (…), dar reprezintă numai jumătate din ce are nevoie şi, într-o anumită măsură, poate că jumătatea cea mai uşoară’, a declarat Blanchard în cursul unei conferinţe ţinute la Fundaţia Carnegie, la Washington, transmite Agerpres. ‘Cealaltă jumătate o reprezintă competitivitatea’,a continuat el.
‘Nu este niciun secret aici. Fie se măreşte fundamental creşterea productivităţii, mult şi repede, şi se păstrează o creştere moderată a salariilor, fie se reduc salariile’, a explicat economistul. ‘Este clar că trebuie să le aplice pe amândouă. Dar reformele structurale, care au potenţial în Grecia – şi se văd destule locuri în care ar putea fi majorată productivitatea -, au nevoie de timp pentru a fi puse în aplicare. Prin urmare, o ţară ca Grecia trebuie probabil să ia măsuri şi în ce priveşte salariile‘, a menţionat Blanchard.
Fondul Monetar Internaţional negociază în prezent, în comun cu Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, continuarea programului de asistenţă pentru Grecia. Simultan, continuă discuţiile cu creditorii privaţi pentru ştergerea unei părţi a datoriilor Atenei către aceştia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult