Acasa BusinessEconomic De ce va plăti OMV Petrom 100 milioane de dolari Statului

De ce va plăti OMV Petrom 100 milioane de dolari Statului

scris de C.S.
1 afisari

OMV Petrom (SNP) va plăti între 70 şi 100 milioane dolari pentru „taxa pe stâlp”, a declarat miercuri directorul financiar al companiei, Andreas Matje. Taxa se va aplica şi rafinăriei Arpechim, chiar dacă este închisă.

Petrom va plăti 100 milioane de dolari Statului român.

OMV Petrom a plătit anul trecut 270 milioane lei ca urmare a introducerii de către Guvern a unor taxe suplimentare în sectorul energetic.

„Acest nivel este un efect cumulat al taxei pe venituri suplimentare din liberalizarea gazelor, taxa pe ţiţei şi redevenţele suplimentare generate de preţul mai mare al gazelor”, a spus Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom.

Impozitul pe construcţiile speciale (cunsocut şi ca „taxa pe stâlp”) reprezintă 1,5% din valoarea contabilă brută a tuturor construcţiilor existente în patrimoniu la data de 31 decembrie a anului anterior, pentru care nu se datorează impozit pe clădiri. Impozitul va fi plătit de companii.

Petrom arată, în raportul financiar pe 2013, că având în vedere ciclul lung al investiţiilor în sectorul de ţiţei şi gaze recentele modificări ale regimului fiscal au un efect direct asupra activităţilor companiei.

Profitul Petrom a crescut anul trecut cu 22%, la 4,82 miliarde lei (1,091 miliarde euro), cel mai mare câştig înregistrat până în prezent de o companie din România, însă vânzările au scăzut cu 8%, la 24,18 miliarde lei (5,47 miliarde euro), în principal din cauza vânzărilor mai mici de ţitei şi produse petroliere, deşi vânzările de energie electrică au crescut.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult